Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литология (6 стр).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

42. Які завдання вирішуються із застосуванням методів літології?

Відповідь: 1)визначення й опис гірських порід, 2)уточнення та визначення стратифікації товщ при відсутності фауністичних залишків, 3)визначення, з врахуванням палеонтологічних даних, основних рис палеогеографічного середовища осадконакопичення. 4)детальне петрографічне вивчення родовищ осадових корисних копалин, їх складу, будови, співвідношення з вміщуючими породами.

43. Які мінерали та речовини стійкі при Еh< - 0,2?

Відповідь: Із залізистих та марганцевих мінералів найбільш стійкими при Еh< - 0,2 є: пірит, сидерит, гематит.

44. Які осадки характерні для рівнин гумідного клімату.

Відповідь: осаджуються карбонати заліза, деякі глинясті мінерали, вівіаніт та закисні мінерали, утворюються каолініт та галуазит. У зв’язаних з морем болотах у значних кількостях осаджуються сульфіди.

45. Написати реакцію розкладання альбіту під дією с02 та н20.

Відповідь: 2NaAlSi3O8+11H2O+2CO2=Al2Si2O7*2H2O +2Na++2HCO3-+4H4SiO4.

46. Які осадки характерні для рівнин аридного клімату

Відповідь: спочатку спостерігається хемогенне осадження найменш розчинних карбонатів (кальцит, доломіт), потім - більш розчинних сульфатів (гіпс, мірабаліт) і, нарешті, найбільше роз чинних хлоридів (галіт, сильвін, карналіт). Таким чином, в арідних умовах реалізується осадова диференціація і накопичення геохімично найбільш рухливих компонентів.

Для арідного типу літогенезу, на думку М. М. Страхова, характерно накопичення з'єднань міді, свинцю і цинку завдяки своєрідним гідрохімічним умовам, що обмежують рухливість цих елемен­тів і сприяють їх вилученню з шляхів міграції.

47. Назовіть головні профілі вивітрювання і в чому їх принципова відмінність.

Відповідь: а) фізичне вивітрювання материнської породи (механічне подрібнення, дезінтеграція); б) хімічне вивітрювання. Головними чинниками цього процесу є зміна температури та руйнівна діяльність води, льоду та вітру. В ряді випадків фіксується певний вплив тектонічних рухів. Фізичне вивітрювання, призводить до дезінтеграції порід, їх розпаду на окремі уламки різноманітного розміру від значних брил до щебеню, піску і дрібного пилу включно. Фізичне вивітрювання завжди, в тій чи іншій мірі, супроводжується процесами хімічного вивітрювання.

Головними агентами хімічного вивітрювання є: підвищена температура, вода, розчинений у воді кисень, вільна вуглекислота, інші кислоти (гумінова, сірчана, азотна тощо).

Провідними реакціями хімічного вивітрювання є: а) вилуговування; б) окислення; в) гідратація; а також гідроліз материнських мінералів під впливом води, карбонатизація тощо.

48. Які осадки притаманні лагунам, що осолонюються?

Відповідь: кам’яна сіль, гіпс, ангідрит, полігаліт.

49. Як змінюється пористість глин при діагенезі за рахунок тільки ущільнення?

Відповідь: Вологість каолініту та кембрійської глини, на які діяв тиск 1013,25*105Па, була7,8 і 7,0%. Так як експерименти проводяться з грунтовою масою, то значення вологості являє собою міру пористості. Тиск 1013,25*105Па відповідає зануренню на глибину 4000м. Визначення пористості порід із бурових свердловин на глибині 4000м. показало, що вона, як правило, у глинистих породах не перевищує 5%. Таким чином, ми бачимо тільки невеликі відхилення між лабораторними дослідами та природними об’єктами, котрі, вірогідно, можна пояснити короткочасністю лабораторних досліджень. Глинисті частки лускуватої або листуватої форми під тиском орієнтуються паралельно найбільш розвинутій поверхні, в наслідок чого можуть щільно прилягати один до одного та утворювати агрегати з мізерною пористістю.