Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-50 Економ Аналіз.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

50 Аналіз прибутку від реалізації товарної продукції.

Аналізуючи прибуток від реалізації продукції підприємства, можна виявити резерви збільшення загальної суми при­бутку.

Економічний аналіз здійснюється переважно для управлін­ських потреб, насамперед для потреб внутрішнього управління {управлінський аналіз). У такому разі аналітик має у своє­му розпорядженні досить великий обсяг інформації щодо фор­мування прибутку від реалізації продукції (товарів, робіт, по­слуг). При цьому треба використовувати дані плану, дані про ті порушення виробничої дисципліни, які забезпечили підприємству прибуток, наприклад із техніки безпеки, через невиконання вимог з охорони праці тощо.

Крім внутрішнього (управлінського) аналізу здійснюється і зовнішній аналіз прибутку від реалізації продукції, що особливо важливо в умовах ринкової економіки, коли саме цей по­казник цікавить як конкурентів, так і податкові органи та бан­ки. Для зовнішнього аналізу використовують лише офіційну бухгалтерську і статистичну звітність. Базою для порівняння фактичних даних щодо прибутку від реалізації продукції є дані попереднього звітного періоду. Методика аналізу в усіх випадках однакова: порівнюють фактичні дані з даними попе­реднього періоду або плану, розраховують загальну суму зміни прибутку від реалізації продукції, після чого обчислюють чинни­ки, які вплинули на зміну фактичного прибутку від реалізації.

Залежно від мети аналізу вплив чинників можна визначи­ти більш докладно (у разі здійснення внутрішнього аналізу цього показника для прийняття управлінських рішень, спря­мованих на збільшення балансового прибутку).

У процесі зовнішнього аналізу, коли обсяг наданої інформа­ції значно менший, ніж при внутрішньому, можуть бути вста­новлені лише основні напрями зміни прибутку від реалізації продукції.

На зміну прибутку від реалізації продукції впливають такі чинники (їх можна розраховувати за даними внутрішньої і зовнішньої звітності):

  1. Зміна обсягу реалізованої продукції.

  2. Зміна цін.

  3. Зміна повної собівартості реалізованої продукції.

  4. Зміна адміністративних витрат і витрат па збут.

Зміна структури реалізованої продукції

Про результати аналізу інформуються зацікавлені підроз­діли підприємства і на основі цієї інформації приймаються відповідні управлінські рішення для використання виявле­них резервів у виробництві з метою одержання більшої суми прибутку в наступному звітному періоді.

Проаналізувавши прибуток від реалізації всієї товарної продукції підприємства, слід також проаналізувати і вико­нання плану, динаміку прибутку від реалізації окремих видів, продукції.

На зміну прибутку від реалізації окремих видів продукції впливають такі чинники:

  1. Зміна обсягу і структури реалізованої продукції.

  2. Зміна середиьореалізаційиої ціни.

  3. Зміна собівартості реалізованої продукції.

Вилив цих чинників можна розрахувати методами ланцю­гових підстановок і абсолютних різниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]