Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сем. зан. МПрП. укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Семінар № 9. Міжнародний цивільний процес (2 г.).

  1. Поняття міжнародного цивільного процесу та його джерела.

  2. Право особи на звернення до суду за захистом та право на судовий захист за нормами джерел права України та інших держав.

  3. Правове становище іноземних осіб у цивільному процесі.

  4. Поняття та способи визначення міжнародної підсудності.

  5. Провадження у справі за участю іноземної особи до судового розгляду.

  6. Визнання і виконання рішень іноземних судів.

  7. Поняття міжнародного комерційного арбітражу та його види.

Терміни: міжнародний цивільний процес, міжнародна підсудність, міжнародний комерційний арбітраж.

Додаткові питання:

  1. Пророгаційні угоди.

  2. Види міжнародної підсудності.

  3. Процесуальний порядок збирання доказів у міжнародному цивільному процесі.

  4. Визнання іноземних офіційних документів.

Задача (Катастрофа літака у Шотландії)

У Шотландії розбився двохдвигуновий літак фірми «Пайпер» з п'ятьма шотландськими пасажирами. Родичі загиблих пред'явили позов про відшкодування шкоди до суду штату Пенсільванія (США), беручи до уваги місцезнаходження у цьому штаті органів управління і виробничих підприємств відповідача - виробника лі­таків. Пред'явлення позову до суду США, а не до суду Шотландії, де мала місце аварія, пояснювалося наявністю певних переваг для позивачів. Серед них, зокрема, та, що у США діє принцип відпові­дальності за поведінку без вини замість відповідальності тільки у разі наявності вини у діях відповідача. Водночас у США існує більш легка процедура доказування і традиційно встановлюються більш високі суми відшкодування збитків.

Проте Верховний Суд США, який зрештою розглянув справу, відмовив у прийнятті позову. Підставою таких дій суду була не­підсудність справи суду, яка випливає з прийнятого в США прин­ципу Рогит поп сопуепіепз. Суть цього принципу полягає у тому, що: суд не визнає свою юрисдикцію стосовно розгляду спору, якщо, на його думку, спір за позовом краще було б розглянути ін­шим судом. В літературі у зв'язку з цією справою, а також у зв'язку зі справою, в якій було відмовлено у підсудності американських судів за позовом про відповідальність виробника штучних серце­вих клапанів з Каліфорнії за шкоду, заподіяну цією продукцією, була висловлена точка зору, відповідно до якої суди США у разі пред'явлення позовів громадянами США в аналогічних ситуаціях переважно визнають свою юрисдикцію, не пропонуючи пред'яв­ляти позови в судах за кордоном.

Запитання

Чи можна у наведених випадках відмову у прийнятті позову на підставі відсутності юрисдикції розглядати як дискримінацію іно­земних громадян?

Змоделюйте викладену ситуацію стосовно судової системи України й проаналізуйте, до яких дій мав би вдатися суддя в Україні та на підставі яких норм права?

Чи можна наведені випадки розглядати як застосування ретор­сії до іноземних громадян? Які органи в Україні наділені компетен­цією застосування реторсії, в яких випадках та в якому порядку?

Задача 2 (Єгипетська «Лейла» залишається в Україні)

У 1998 р. Верховний Суд України залишив без змін ухвалу Бориспільського міського суду стосовно пасажирського лайнера Іл-62М, що належав каїрській компанії «Аlim Airlines». Зазначений пасажирський лайнер було конфісковано відповідно до норм Мит­ного кодексу України як своєчасно не вивезений з території Украї­ни, залишений у Борисполі та переданий у власність України.

Запитання

До якої категорії належить описана судова справа: до цивіль­ної чи адміністративної? Чи правильні дії суду? Чи може єгипет­ська сторона у справі, застосувавши реторсію, арештувати один з українських літаків, що здійснює чартерні рейси в Каїр? Чи може у зазначеній категорії справ ставитися питання про судовий імунітет держави та про імунітет власності?

Теми для докладів та рефератів:

  1. Загальна характеристика конвенцій світового значення з питань міжнародного комерційного арбітражу.

  2. Компетенція міжнародного комерційного арбітражу.

  3. Арбітражний розгляд.

  4. Визнання і виконання рішень міжнародних комерційних арбітражів.