Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Распознаная методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

6.5. П'яте правило інтерпретації

Правило 5 складається з двох частин: правила 5а та правила 5б.

На додаток до наведених правил до зазначених нижче товарів по­трібно застосовувати такі правила:

а) футляри для фотоапаратів, музичних інструментів, зброї, крес­лярського приладдя, прикрас, а також подібна тара (упаковка), яка має особливу форму і призначена для зберігання відповідних виробів або наборів виробів, придатних для довготермінового використання, і подана разом з виробами, для яких вона призначена, класифікується разом з упакованими в них виробами. Однак ця вимога не поширю­ється на тару (упаковку), яка становить разом з виробами Одне ціле і надає останньому істотно інший характер.

Правило 5 стосується контейнерів та пакувальних матеріалів, які за певних умов можуть бути класифіковані разом з товарами, що містяться в них, - це спрощує класифікацію товарів. Загальне правило 1 відіграє важ­ливу роль у тих випадках, коли потрібно скористатися умовами включення до товарної позиції або примітками до розділів та груп, коли йде мова про контейнери та пакувальні матеріали, наприклад:

  • художні фарби ... у таблетках, тубах,... товарної позиції 3213;

  • клеї та адгезійні матеріали, призначені для роздрібного продажу, товарна позиція 3506;

  • коробки і набори для надання першої допомоги, підпозиція 300650.

Іншим випадком, коли в застосуванні правила 5 немає потреби, є то­вари, призначені для роздрібного продажу у наборах, як це визначено за правилом 3б, оскільки контейнер чи упаковка вже підпали під це правило. З іншого боку, якщо є лише один виріб, що містить у контейнері чи паку­вальному матеріалі, потрібно застосовувати правило 5, а не правило 3б, оскільки правило 5 більш специфічне.

Це правило розповсюджується лише на такі контейнери, які:

• мають форму або підігнані таким чином, щоб містити конкретний виріб чи набір виробів, тобто вони сконструйовані спеціально під конкрет­ ний вид виробу. Деякі з контейнерів повторюють форму виробів, які вони

містять;

  • придатні для тривалого використання, тобто вони мають довговіч­ність таку ж саму, як і вироби, для яких вони призначені. Ці контейнери також служать для забезпечення збереження виробів у той час, коли остан­ні не використовуються (наприклад, під час перевезень чи зберігання). Ці ознаки відрізняють їх від звичайної упаковки;

  • подаються з виробами, для яких вони призначені, незалежно від то­го, що самі вироби можуть бути упаковані окремо для зручності їх транс­портування. Представлені окремо, контейнери класифікуються у відповід­них товарних позиціях;

  • продаються, як правило, разом з виробом;

  • не розкривають в цілому основної ознаки товару.

53

Прикладом контейнерів, які подаються разом з виробами, для яких вони призначені і які класифікуються згідно з цим правилом, можуть бути:

  • скриньки та коробочки для ювелірних виробів (товарна позиція 7113);

  • футляри для електробритв (товарна позиція 8510);

  • футляри для біноклів і телескопів (товарна позиція 9005);

  • чохли та футляри для музичних інструментів (товарна позиція 9202);

  • чохли для зброї (товарна позиція 9303).

Разом з тим, якщо чохли чи футляри перевозяться як самостійна пар­тія товару, наприклад футляр для скрипки або кобура для зброї, вони кла­сифікуються в товарній позиції 4202.

Контейнерами, що не підлягають під це правило, є, наприклад, кон­тейнери типу срібних чайниць або декоративні керамічні вазочки для со­лодощів. Так, срібна чайниця, в якій міститься чай, має класифікуватися як виріб майстрів золотих та срібних справ у товарній підкатегорії 7114 11 00 00, а не як чай в упаковці (код 0902 10 00 00 якщо чай зелений або 0902 30 00 00 якщо чай чорний).

Правило 5б:

Відповідно до зазначеного вище правила 5а, пакувальний матері­ал та пакувальні контейнери, що поставляються з товарами, слід кла­сифікувати разом, якщо вони належать до такого типу упаковки, яка використовується для упакування цих товарів. Однак це положення є необов'язковим у разі, коли ці пакувальні матеріали або контейнери придатні для повторного користування.

Правило 5а регулює класифікацію пакувального матеріалу та паку­вальних контейнерів, які звичайно використовуються для упаковки даних товарів. Але це положення не діє в тих випадках, коли пакувальні матеріали та пакувальні контейнери підпадають під правило 5б, наприклад металеві балони чи цистерни для газу, який знаходиться під тиском чи у стані рідини.

У таких випадках національне законодавство повинно вирішити, як класифікувати молочні та пивні пляшки або сталеві балони для газу в стані рідини: разом з продуктом, що в них міститься, чи окремо.

В Європейському Співтоваристві молочні та пивні пляшки, придатні для багаторазового використання, класифікуються разом з продуктом, який в них міститься, з метою спрощення митної процедури.

Правило 5б вторинне стосовно правила 5а, і тому класифікація чохлів, футлярів і подібних до них контейнерів, які згадані у правилі 5а, має здійс­нюватися відповідно до правила 5а.