Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Распознаная методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
416.26 Кб
Скачать

1.2. Групування, класифікації та номенклатури

Групування, класифікації та номенклатури являють собою важливий ін­струмент вивчення соціально-економічних явищ та організації інформації.

Групування дозволяє різнорідні за своїм складом сукупності розпо­ділити на групи, однорідні за якоюсь суттєвою ознакою, а також виділити групи, що мають однакові чи близькі значення групувальної ознаки.

Групування, яке встановлене для всієї інформації про об'єкти сукуп­ності, що вивчаються, за суттю перетворюється на класифікацію.

Відомо, що явища суспільного та економічного життя постійно змі­нюються. Але якщо одні явища змінюються досить швидко (наприклад, фінансово-економічний стан підприємства може зазнати суттєвих змін протягом року, а таке явище, як зміна курсу валют відбувається ще швид­ше - протягом тижнів чи навіть днів), то інші явища змінюються досить повільно - протягом багатьох років чи навіть десятків років. Так, галузі народного господарства існують протягом багатьох десятиріч майже без будь-яких змін. Звичайно, якісь галузі народного господарства з'являються (наприклад, радіоелектроніка, кінематографія, телебачення та інші), а деякі зникають (наприклад, полювання). Але порівняно з іншими суспільно-економічними явищами та процесами розподіл народного господарства на галузі можна вважати досить сталим. Стале розмежування об'єкта виража­ється класифікацією.

Класифікація у статистиці - це систематизований розподіл явищ та об'єктів на певні секції, групи, класи, позиції, види на підставі їх схожості та відмінностей. Підставою класифікації є ознака (критерій) або декілька ознак (критеріїв), які відображають якісну сутність об'єктів чи явищ, що підлягають класифікації.

Система економічних класифікацій є умовою впорядкування, аналізу, зберігання та ефективного Пошуку інформації. Основні класифікації, які обов'язкові до застосування, мають силу стандартів. Класифікації, як пра­вило, узгоджуються статистичними службами зі споживачами інформації та є предметом гармонізації на міжнародному рівні.

Класифікації галузей економіки необхідні для розподілу підприємств або їх частин (підрозділів).

5

Класифікації видів економічної діяльності є підставою для аналізу статистичних даних про підприємство, про фактори виробництва тощо.

Між галузевими класифікаціями і класифікаціями товарів існують тісні зв'язки. Міжнародна стандартна галузева класифікація усіх видів економічної діяльності (МСГК) була розроблена в Організації Об'єднаних Націй (загаль­ноприйняте скорочення І8ІС). Третя редакція МСГК ухвалена статистичною комісією і опублікована в 1990 р. Класифікації ООН, як правило, є підставою для розробки класифікацій Європейського Союзу, використання яких запро­поновано країнам - членам ЄС відповідною постановою. При цьому можлива певна модифікація з урахуванням національних особливостей.

У системі міжнародних економічних класифікацій великого значення набуває Центральна класифікація продукції (СРС), яка має зв'язок з МСГК.

Класифікація основних продуктів являє собою повну класифікацію товарів, послуг, невиробничих активів і за вихідні позиції має ті ж рубри­ки, що й МСГК. Крім того, в СРС уперше дана класифікація всіх видів по­слуг, невиробничих активів, як матеріальних, у тому числі земля, так і не­матеріальних, таких як патенти, торгові марки, авторське право.

Класифікатор у статистиці - це систематизований перелік об'єктів (га­лузей, підприємств, продукції, видів діяльності, основних фондів тощо). Класифікатор, як правило, являє собою таблицю, в якій наведено наймену­вання об'єктів, що класифікуються, та відповідні коди. Код замінює назву об'єкта і служить засобом його ідентифікації. Код - це знак чи сукупність знаків, що прийняті для позначення класифікаційних угруповань та об'єктів класифікації. Коди можуть бути цифровими, літерними або змішаними.

Принципово закодувати можна будь-який товар чи продукцію. Так, товари, що обертаються в міжнародній торгівлі, наведені у товарній но­менклатурі за допомогою цифрових кодів (наприклад, інулін -1108200000). Класифікатор умов поставок використовує літерні коди (на­приклад, поставки у цінах СІФ - вартість, страхування, фрахт або у цінах ФОБ - вільно на борту). Марки легованої сталі кодуються у змішаному, лі­терно-цифровому коді, наприклад сталь 12ХГСА.

Для того, щоб установити належність явищ та об'єктів до певного кла­су чи групи, до класифікатора складаються детальні інструкції та по­кажчики у вигляді словників. Класифікатор доповнюється та конкретизу­ється в номенклатурі.

Номенклатура - це стандартний перелік об'єктів та їх груп, система найменувань, термінів, що вживаються у будь-якій галузі науки, техніки, практичної діяльності, наприклад Товарна номенклатура зовнішньо­економічної діяльності.

Класифікації та номенклатури, в яких розмежування сукупностей від­бувається за атрибутивною ознакою, широко використовуються у статис­тичній практиці. Вони розробляються міжнародними та національними статистичними органами і рекомендуються як статистичний стандарт. Зде­більшого це багатоступеневі класифікації з докладною номенклатурою груп та підгруп з чітко визначеними вимогами та умовами зарахування елементів сукупності до тієї чи іншої групи.