Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
США.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
45.02 Кб
Скачать

11 Утворення та діяльність республіканської та демократичної партій

Республіканська партія США (Republicans, Grand Old Party, GOP) — одна з двох основних політичних партій США. Неофіційний символ партії — слон, «партійний» колір — червоний. Партія була заснована 28 лютого 1854 в Ріпон, штат Вісконсін.

Була організована як об'єднання супротивників рабства, відображаючи інтереси промисловців Півночі (янкі) і на противагу елітарної демократичної партії, яка монопольно правила країною після розвалу вігів. Республіканська партія висунула вимоги заборонити розповсюдження рабства на західних землях, роздавати ці землі безкоштовно всім охочим (формально ці території були вільні, фактично їх заселяли індіанські племена, думкою яких ніхто не цікавився), а також встановити високі мита на ввезення промислових товарів з Європи. Після перемоги мешканців півночі і їх лідера Аврама Лінкольна в Громадянській війні республіканці майже 20 років безперервно правили США

Демократична партія США (англ. Democratic Party, Democrats) — одна з двох головних партій США, створюючих двопартійну систему. Є однією з найдавніших (можливо, найдавнішою) політичних партій у світі. Її неофіційний символ — осел (символ упертого подолання пререшкод), її колір — синій. Засновниками партії вважаються Томас Джефферсон (вважається таким, що заклав основи партії у 1792) і Ендрю Джексон (перший президент США, вибраний як кандидат від цієї партії у 1828).У 1828—1860 демократи домінували на політичній сцені США, іноді упускаючи владу в руки вігів. Але з початку Громадянської війни (1861) і аж до 1912 правлячою партією практично завжди була заснована Абрахамом Лінкольном Республіканська партія США; єдиний політик-демократ, що обирався в ці роки президентом, — Гровер Клівленд.

12 Акт для захисту торгівлі і комерції від протизаконних обмежень і монополії («Закон Шермана» 1890 р.)

Стаття 1. Кожен договір, угода у формі тресту або іншій, змова з метою обмеження торгівлі чи комерції між декількома штатами або з іноземними державами цим оголошується протизаконним. Будь-яка особа, яка укладе такий договір або угоду чи змову, буде вважатися винною у злочині... і буде покарана штрафом, не більшим 5 000 доларів, або ув'язненням на термін до одного року, або обома зазначеними покараннями, за рішенням суду.

Стаття 2. Кожна особа, яка монополізує або спробує монополізувати, дійде угоди чи змовиться з іншою особою або особами для того, щоб монополізувати якусь частину торгівлі або комерції між декількома штатами або з іноземними державами, буде вважатися винною у злочині і ... буде покарана штрафом не більшим 5000 доларів або ув'язненням на термін до одного року, або обома зазначеними покараннями за рішенням суду.

Стаття 6. Будь-яка власність, набута на підставі договору або завдяки угоді чи змові зазначених у ст. 1 цього акта (і є предметом таких), що перевозиться з одного штату до іншого або до іноземної держави, буде конфіскована на користь Сполучених Штатів і може бути заарештована і конфіскована у порядку, що передбачений законом для арешту і конфіскації власності, незаконно ввезеної до Сполучених Штатів.

Стаття 7. Будь-яка особа, що зазнала збитків у справах або у власності в результаті дій іншої особи або корпорації, заборонених або визнаних незаконними цим актом, може порушити у будь-якому окружному суді Сполучених Штатів в регіоні, в якому обвинувачуваний проживає або перебуває, судову справу проти нього і отримати трьохкратне відшкодування завданих йому збитків.