Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chakiy_FP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

13.Бюджетна система та бюдж.Устрій Укр.,їх правове регулювання

Осн.бюдж.положення визначені Конст.УКр.Поряд з нею головними джерелами бюдж.права є:1.Бюдж.кодекс Укр.2.ЗУ»Про держ.бюджет».3.Ін.бюдж.-праові акти ,які приймає ВРУ,КМУ,МФУ і органи місцев.самовряд.Бюдж.система –це урегульована нормами права сукупність держ.бюджету і місцевих бюджетів,що побудована з урахуванням економ.відносин держ.і адмін.-терит.устрою.Під устроєм розуміється визначена праовими нормами система бюдж.України,розмежування дох.і видатків між ними,повноваження органів законод.і виконавч.влади у сфері бюджетів.основу бюдж.законодавства складає бюдж.кодекс.Бюдж.-правові норми класифікуються за певними ознаками:1.Так за дією у часі:-постійно діючі;-строкові.2.За змістом:-матеріальні;-процесуальні.

14.Бюджет і його роль у виконанні функцій держави.

БКУ визначає бюджет як план формування та використання фін.ресурсів для забезпечення завдань і організацій,які здійснюються органами держ.влади,органами влади АРК та органами місцевого само вряд. Протягом бюдж.періоду.Бюдж.період-це період протягом якого діє затверджений представницьким органом бюджет,що складає бюдж.систему,становить один календ.рік поч..01.01 кін.31.12.Як економ.категорія бюдж.є системою економ.відносин між державою з одного боку,і юр.і фіз..особами з ін..боку,з приводу розподілу і перерозподілу внутр..продукту з метою формування і використ.централізованого фонду грош.коштів дер-ви,призначених на забезпечення виконання нею своїх ф-й.Тому економ.значенння бюджету заклечається в можливості парламенту та уряду шляхом реал-ції відносин податкових,митних збрів і платежів,регулюванням банківських ставок та ін..фін.механізмів,реально впливати на мобілізацію фін-х і пов’язаних з ними матер.ресурсів на напрямки екон.та соц..політики.Як правова категорія праова харак-ка бюджету пов’язана з його законодавчим регулюванням,я у сфері бюдж.відносин,так і у сфері його складання і виконання як фін.плану.за матер.змістом бюджет-це централізований фонд грош.коштів дер-ви з якого вона черпає фін.ресурси,для свого функціонування.У цьому значенні бюдж.законодавство Укр.визначає бюдж.як план,що містить перелік майб.прибутків і видатків,тобто це є розпис доходів і видатків дер-ви на наст.бюдж.рік.Сусп.значення бюджету-за допом.бюджету досягається вирішення багатьох питань соц..характеру.

15.Поняття бюдж.Повноважень,їх класифікація.

БЮдж.повноваження-це права і обов’язки органів держ.влади і місцев.самовряд.у галузі бюдж.дія-ті,що визначається БКУ,щорічними законами про держ.бюджет,ЗУ»Про місцеве само вряд.Укр.»,ін..законами,рішеннями місцевих рад і локальними актами.Класиф.повноважень передбачає обсяг норм і правил,яким може користуватись уповноважений орган при формуванні і використанні бюджету.Учасниками бюд.процесу є органи,які наділені бюд.повноваженнями,а також бюдж.установи,ін..отримувачі бюдж.коштів та кредитні орга-ції,які здійснюють окремі операції з коштами бюджетів.Система

органів які є учасниками бюдж.процесу:1.органи законодавч.влади.2.органи виконавч.влади. в т.ч. і фін.органи.3.органи які здійснюють збір доходів бюджету.4.банкові установи.5.органи держ.фін.контролю.6.розпорядники бюдж.коштів,а саме керівники бюдж.установ.7.ін.органи на які законом покладені повноваження у галузі бюдж. Дія-ті.Відпов.до ст..4 БКУ нормат-правовими актами що регулюють бюдж.відносини в Укр.є:1.КУ.2.Бюд.кодекс.3.ЗУ»Про держ.бюдж.Укр».4.Ін.закони що регулюють бюдж.правовідносини.5.Нормат.-правові акти КМУ.6.Нормат.-правові акти центральних органів виконавч.влади.7.Рішення органів АРК,місцевих держ.адміністрацій,органів місце.самовряд.При здійсненні бюдж.процесу в Укр. Положення,нормат.-правових актів застосовуються лише в частині якій вони не суперечать положенням Конст.Укр.,бюдж.кодексу та Закону «Про ДБУ».

16. Правове регулювання кошторисно-бюджетного фінансування. Коштор.-бюджет. Ф-ня - це метод безповоротного, безвідплатного відпуску грошових коштів на утрим.установ, що перебувають на повному ф-ні з бюджету, на основі фін. планів-кошторисів витрат. За цим методом фін. майже вся невиробнича сфера с-ва. Обсяг видатків закріплюється у бюджетах, які приймаються на відповідному рівні.

Коштор-бюджет. ф-ня здійсн. на основі загальних принципів бюджет. ф-ня: плановості, безповоротності та безвідплатності, цільового спрямування кошти; та їх ефективного використання, ф-ня в міру виконання планів, оптимального поєднання власних, кредитних та бюджетних джерел, додержання режиму економії, але має і свої специфічні особливості:

На кошт.-бюджет. ф-ні утрим. держ та комун об'єкти: установи соціальної сфери, освіти, установи охорони здоров'я, культури; установи Міністерства оборони. СБУ. МВСУ. Прикордонних військ; органи законодавчої та виконавчої влади, суди та прокуратура.

Бюджет. асигнування - це повноваження РК на взяття зобов'язань та витрачання бюджет. коштів на конкретну мету, яке надано відповідно до бюджет. призначення.

План асигнувань із ЗФ бюджету установи - помісячний розподіл видатків за скороченою формою, затвердж. у кошторисі для ЗФ, який регламентує взяття установою зобов'язань протягом року. План асигнувань є невід'ємною частиною кошторису і затверджується разом з кошторисом. Зведений план асигнувань складається до зведеного кошторису доходів і видатків. Бюджет. кошти можуть виділятися тільки за наявност і затверджених кошторисів і планів асигнувань.

Установи мають право брати зобов'язання та витрачати бюджетні кошти на цілі і в межах, установлених затвердженими кошторисами і планами асигнувань.

Зобов'язання - це будь-яке здійснене відповідно до бюджет. асигнування розміщення коштів,укладення угоди, контракту, придбання товару, послуг тощо протягом бюджетного року,згідно з якими необхідно буде здійснити перерахування з бюджету.

РБК - бюджетні установи та організації в особі їх керівників, уповноважені на одержання асигнувань, взяття зобов'язань та здійснення видатків з бюджету.

Кошти бюджету, які отримують фізичні особи та юридичні особи, що не мають статус) бюджетної установи (одержувачі бюджетних коштів), надаються їм лише через РБК.

За обсягом наданих прав розпорядники поділяються на ГРК бюджету та РК бюдж ету нижчого рівня.

ГРК ДБУ визначаються відповідно до пункту 1 частини першої ст. 22 БКУ та затверджуються законом про ДБ У-ни шляхом встановлення їм бюджетних призначень.

ГРК місцевих бюджетів визначаються рішенням про місцевий бюджет н дотриманням умов, визначених пунктами 2 і 3 частини першої статті 22 Бюджет ного кодекс

ГРК бюджету - це розпорядник, якому затверджуються бюджетні призначення у відповідному бюджеті і який має право витрачати кошти на утримання установи, яку він очолює, і на централізовані заходи, розподіляти надані йому кошти бюджету між РБК нижчого рівня, а також затверджувати їх кошториси і плани асигнувань, якщо інше не передбачене законодавством.

МФ АРК, місцеві фіноргани доводять до ГРБК витяги із затвердженого річного розпису призначень відп-го бюджету та затвердженого помісячного розпису асигнувань загального фонду відповідного бюджету, що є підставою для затвердження в установленому порядку кошторисів і планів асигнувань.

Кошториси, плани асигнувань та плани використання бюджетних коштів одержувачами повинні бути затверджені протягом ЗО календарних днів з дня затвердження розпису бюджету. Плани асигнувань та штатні розписи, включаючи і структурні підрозділи, які утримуються за рахунок власних надходжень, подаються на затвердження одночасно із кошторисом. Затвердження кошторису, плану асигнувань та штатного розпису скріплюється гербовою печаткою і підписом керівника установи, уповноваженої затверджувати такі документи, із зазначенням дати.

Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищестоящої установи.

18. Порядок розгляду і затвердження кошторисів У тижневий термін після опублікування закону про ДКУ. відповідного рішення Верховної Ради, місцевих рад Мінфін. Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, місцеві фінансові органи доводять до головних розпорядників лімітні довідки про бюджетні асигнування.

Лімітна довідка про бюджетні асигнування (лімітна довідка) - це документ, який містить затверджені бюджетні призначення (встановлені бюджетні асигнування) та їх помісячний розподіл, а також інші показники, що згідно із з/д повинні бути визначені на основі нормативів, і видається відповідно МФУ. Міністерством фінансів АРК, місцевим фінансовим органом. ГРБК. Показники лімітної чоі.іді.и ДОВОДЯТЬСЯ ДО відома ГОЛОВНИХ розпорядників, розпорядників НИЖЧОГО рівня ДЛЯ уточнення проектів кошторисів і складання проектів планів асигнувань. Форма лімітної довідки затверджуєт ься МФУ

Розпорядники нижчого рівня уточнюють проекти кошторисів, складають проекти планів асигнувань і подають ці документи головним розпорядникам для уточнення показників проектів т-.мс.иіч кошторисів і складання проектів зведених планів асигнх вань.

Розпорядники свої витрати приводять у відповідність з бюджетними асигнуваннями та мнш: • • показниками, що доведені лімітними довідками. Для цього чисельність працівників утошоьп. цю пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці, а інші витрати - у відповідність з іншими встановленими асигнуваннями таким чином, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

Типова форма штатного розпису установи затверджується МФУ. У разі потреби інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з МФУ можуть установлювати форму штатного розпису для відповідної галузі.

Проекти кошторисів і планів асигнувань установ у разі потреби розглядаються головним розпорядником в присутності керівників цих установ. Головні розпорядники під час розгляду кошторисів і планів асигнувань зобов'язані:

-забезпечити суворе виконання вимог законодавства. а також вказівок щодо кошторисів на наступний рік;

-додержуватися режиму економії, не допускати включення до кошторисів асигнувань, не зумовлених потребою;

-забезпечити в проектах кошторисів і планів асигнувань додержання доведених у лімітних довідках річних обсягів асигнувань та їх помісячного розподілу з урахуванням термінів проведення окремих заходів і можливості здійснення відповідних видатків протягом року;

-не допускати прийняття в кошторисах сум. не підтверджених розрахунками та економічними обгрунтуваннями.

ГРБК" у двотижневий термін після одержання лімітних довідок подають МФУ, МФ АРК, місцевим фінансовим органам уточнені проекти зведених кошторисів та проекти зведених планів асигнувань тля складання і затвердження річного розпису асигнувань відповідних бюджетів та помісячною розпису асигнувань загального фонду відповідних-бюджетів. Уточнені проекти кошторисів та складені проекти планів асигнувань повинні відповідати певним лімітним довідкам.

МФУ надсилає для реєстрації, обліку та виконання затверджений річний розпис асигнувань державного бюджету та помісячний розпис асигнувань загального фонду державного бюджету ДКУ. яке протягом трьох робочих днів з дня затвердження доводить до головних розпорядників витяги із зазначених документів, які є підставою для затвердження в установленому порядку кошторисів, планів асигнувань усіма розпорядниками та планів використання бюджетних коштів одержувачами.

Міністерство фінансів АРК, місцеві фінансові органи доводять до ГРБК витяги із затвердженого річного розпису асигнувань відповідного бюджету та помісячного розпису асигнувань загального фонду відповідного бюджету, які є підставою для затвердження в установленому порядку кошторисів, планів асигнувань розпорядниками та планів використання бюджетних коштів одержувачами.

Кошториси, плани асигнувань та плани використання бюджетних коштів новини і бути затверджені протягом ЗО календарних днів з дня затвердження розпису бюджету.

Кошториси затверджують:

Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи затверджуються керівником вищестоящої установи, за винятком кошторисів, зазначених у пункті 33 цього Порядки (якщо законодавством не встановлено інший порядок затвердження).

п. 33. Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи окремих установ затверджуються:

міністерств та інших центральних органів виконавчої влади за бюдж гірограмамп "Керівництво та управління" - керівниками відповідних центральних органів виконавчої влади за погодженням з МФ\. за іншими бюджетними програмами, що виконуються безпосередньо апаратом міністерств :а інших центральних органів виконавчої влади -керівниками відп-х центральних органів виконавчої влади

Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи органів виконавчої влади, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, затверджуються керівниками них міністерств та інших центральних "органів виконавчої влади:

обласних. Київської та Севастопольської міських держадміністрацій - головами відпоиі шил держадміністрацій за погодженням з Мінфіном:

міністерств і відомств АРК, управлінь, відділів, інших підрозділів обласних. Київської а Севастопольської міських, районних держадміністрацій - Радою міністрів АРК. обласними. Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями після експертизи, проведеної МФ АРК. головними обласними і головним Київським міським та Севастопольським міським фінансовими управліннями:

управлінь, відділів, інших підрозділів райдержадміністрацій - райдержадміністрапіямп :пс.:я експертизи, проведеної районними фінансовими управліннями:

Державного лікувально-оздоровчого управління за бюджетною програмою "Керівництво", президій державних академій наук за бюджетними програмами "Наукова і організаційна діяльність презг її7 керівниками за погодженням з МФУ: за іншими бюджетними програмами, що викінч юіься безпосередньо апаратом цих установ - їх керівниками:

за бюджетними програмами спеціального фонду державного бюджету, що викопуються за рахунок ЗО % збору за забруднення навколишнього природного середовища - І РБК за погодженням з МФУ:

національних вищих навчальних закладів, яким безпосередньо встановлені призначення > державному бюджеті, - керівниками цих закладів за погодженням з головним розпорядником, якіію інше не передбачено законодавством.

Кошториси, плани асигнувань і штатні розписи рад затверджуються:

-Верховної Ради АР Крим, обласних рад. Київської та Севастопольської міських рад - головами цих рад за погодженням з Міністерством фінансів України:

-районних рад. районних рад у містах Києві та Севастополі, міських рад (міст обласного підпорядкування) та їх виконавчих органів - головами відповідних рад за погодженням з обласними. Київським та Севастопольським міськими фінансовими управліннями:

-районних рад у містах (міст обл/підпорядкування) та їх виконавчих органів: управлінь, відділів і інших структурних підрозділів виконавчих органів міських рад (міст обл/підпорядкування) юловамн відповідних рад, керівниками виконавчих органів*міських рад за погодженням з міським фінансовим відділом;

-міських рад (міст районного підпорядкування) га їх виконавчих органів; управлінь і відділів і а інших структурних підрозділів виконавчих органів районних рад у містах, селищних і сільських рад та їх виконавчих органів - міськими, селищними, сільськими головами за погодженням з районними фінансовими відділами.

Плани використання бюджетних коштів одержувачами затверджуються їх керівниками за погодженням з розпорядниками, через яких вони одержують бюджетні кошти.

Кошториси, плети асигнувань і штатні розписи установ, які не мають вищестоящої установи (центральні районні. центральні міські лікарні тощо). затверджуються райдержадміністраціями або виконавчими органами відповідних рад.

Кошториси і плани асигнувань, передбачені на проведення централізованих заходи;. затверджуються окремо на кожний захід керівниками міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, держадміністрацій,та виконавчих органів місцевих рад. що запланували зазначені заходи. Такі кошториси і плани асигнувань можуть-бути затверджені за загальним обсягом видатків.

Для здійснення кожного конкретного заходу не пізніше ніж за місяць складається окремий кошторис и підставі календарних планів.

Кошториси і плани асигнувань підписуються керівником установи (централізованої бухіаттерії- керівником її фінансового підрозділу або головним (старшим) бухгалтером.

Одночасно з кошторисом затверджується план асигнувань і штатний розпис установи, включаючи структурні підрозділи, які утримуються за рахунок власних надходжень. Зазначені документи подаються та затверджуються у двох примірниках, один з яких повертається цій установі, а дру гий залишається в установі, керівник якої їх затвердив.

Кошторис затверджується за загальним і спеціальним фондами на рік без розподілу за періоди в обсязі, який дорівнює сумі цих фондів.

Кошторис, плани асигнувань і штатні розписи установ затверджуються керівником установи, уповноваженої затверджувати такі документи, підпис якого скріплюється гербовою печаткою, із зазначенням дати.

У тижневий термін після затвердження штатних розписів головні розпорядники подаю Міністерству фінансів АРК. місцевим фінансовим органам зведені показники за мережею, штатним,і розписами і контингентами установ та одержувачів за формами, встановленими Мінфіном.

Управління справами ВРУ, Державне управління справами, Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини. Рахункова палата. ЦВК. Верховний Суд України. Конституційний Суд України. Вища рада юстиції. Вищий господарський суд України та інші установи, яким затверджені бюджетні призначення і які відповідно до законодавства самостійно затверджують кошториси, плани асигнувань і штатні розписи, у тритижневий термін після прийняття державного бюджету на відповідний рік подають МФУ затверджені кошториси, розрахунки до них. календарні плани, плани асигнувань і штатні розписи.

Затвердження кошторисів і планів асигнувань, а також здійснення видатків у сумі, що перевищу встановлені бюджетні призначення, тягне за собою відповідальність згідно із законодавством

МФУ. МФ АРК. місцеві фінансові органи щороку протягом трьох місяців після прийняття відпові бюджетів перевіряють правильність складення і затвердження кошторисів і планів асигнувань.

Скорочення завищених асигнувань, виявлених- у результаті перевірки правильності складення кошторисів, проводиться МФУ. МФ АРК. місцевими фін/органами на підставі матеріалів перевірок

Вивільнені асигнування спрямовуються на проведення інших пріоритетних заходів, що плануються розпорядником, шляхом внесення змін у встановленому порядку до їх кошторисів за рішенням МФУ. МФ АРК. місцевого фінансового органу на підставі обгрунтованого подання головного розпорядника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]