Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chakiy_FP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

20.Поняття і зміст бюджетного процесу.

Відповідно до БКУ,Бюджетний процес — регламентована нормами права діяльність, пов’язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України.

Бюджетний процес поділяється на чотири стадії:

1) складання проектів бюджетів;

2) розгляд і прийняття закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети;

3) виконання бюджету, в тому числі у разі необхідності внесення змін до закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішень щодо нього

Основні принципи бюджетного процесу:

- встановити заг.цілі для ухвалення рішень;

- розробити підходи до досягнення цілей;

- розробити бюджет, що узгоджується з підходами до досягнення цілей;

- оцінювати ефективність і коригувати її.

21.Порядок складання бюджету.

Складання проектів бюджетів як держ. так і місцевих становить одну з найважливіших стадій бюджетного процесу, оскільки саме тут закладаються політитчніі і екон.курси держави на поточний рік.

Порядок складання проектів як держ.так місцевих чітко встановлюється БКУ та ЗУ «Про ДБ»і регламентується ВРУ від 10.02.10.

Згідно ст..153 «Про регламент ВРУ» проект ЗУ Про ДБ на наст.рік розглядається з урахуванням положень БКУ.

КМУ щороку подає до ВРУ проекти ЗУ Про ДБ Укр.на наст.рік не пізніше 15.09 поточного року разом з проектом закону подається доповідь про хід виконання ДБУ поточного року.

ВРУ не пізніше 30.04 розглядає питання щодо основних напрямів бедж.політики на наст.бюдж.період (відпов.за ст30 регламентом)

З доповіддю відповідає прем’єр-міністр України або за його дорученням МФУ та голова комітету.

До предмета відання якого належить питання бюджету.

За наслідком розгляду цього питання ВРУ може прийняти рішення:

1.прийняття проекту постанови ВРУ щодо основних напрямів бюджетної політики на наст.бюдж.період

2.направлення проекту постанови ВРУ до комітету для підготовки до поточного розгляду ВРУ з урахуванням зауважень.

Проект ЗУ Про ДБ на наст.рік не може містити положень про зупинення дії чи внесення змін до законів.

Поданий КМУ проект ЗУ Про ДБУ на наст.рік надається нардепам та Рахунковій палаті не пізніше ніж за 4 дні до його представлення у ВРУ.

22.Порядок розгляду і затвердження бюджету.

Другою стадіює бюджетного процесу є розгляд і прийняття ЗУ про ДБУ і Рішення Про МБ.

Згідно до ст154 ЗУ «Про регламент ВРУ» проект ЗУ Про ДБУ на наст.рік ВРУ представляє на її пленарному засіданні МФУ не пізніше ніж через 5 днів з дня подання йому КМУ до ВРУ.

Представлення проекту ЗУ Про ДБ на наст.рік проводиться за процедурою повного обговорення.

За рез.обговорення ВРУ може прийняти рішення про його відхилення у разі невідповідності вимогам БКУ на наступний бедж.період.

У разі відхилення проекту ЗУ КМУ зобов’язаний у 7 –денний строк з дня набрання чинності рішення про його відхилення подати до ВРУ пректиЗУ із внесеними змінами ст55 ЗУ Про регламент ВРУ встановлюється, що проект ЗУ на нст.рік розглядаються за процедурою 3-ох читань.

Підготовки проекту ЗУ Про ДБУ на наст.рік до першого читання:

- нардепи, комітети формують свої пропозиції до проекту ЗУ не пізніше 1-го жовтня року, що передує плановому;

- направляють їх до комітету з урах.таких вимог:

1.пропозиції мають узгоджуватись з осн.напрямками бедж.політики на наст.бюдж.періо

2.пропозиції щодо збільшення витрат та зменш надходжень ДБ вкл..види та обсяги витрат, що підлягають скороченню

3.пропозиції щодо зміни пронозу доходу та фінансування бюджету можуть вносити в разі якщо виявлено неточність в його розрахунках комітетом.

Схвалені Верховною Радою України висновки і пропозиції бюджетного комітету набувають статусу Бюджетних висновків Верховної Ради України.

Не пізніше 20 жовтня (25 жовтня) Верховна Рада України приймає проект закону в першому читанні.

Дороблений до другого читання проект повинен містити текстові статті і показники, які пропонувались Кабінетом Міністрів України в першому читанні, або схвалені Бюджетними висновками Верховної Ради України.

Якщо Кабінет Міністрів України пропонує нові текстові статті, до них додається детальне обґрунтування їх необхідності.

Цифрові показники можуть бути змінені лише у випадку, якщо за період розгляду більш ніж на два проценти змінились основні прогнозні макропоказники. Якщо ці положенні порушені, проект повертається Кабінету Міністрів України на доробку і направляється на повторне друге читання в тижневий строк з дня прийняття Верховною Радою відповідного рішення. Бюджетний комітет на протязі трьох днів після внесення проекту, підготовленого Кабінетом Міністрів України до другого читання, готує висновки до його розгляду в другому читанні. На цьому етапі пропозиції народних депутатів, депутатських фракцій та груп вже не розглядаються.

Друге читання починається з доповіді Міністра фінансів України відносно доробленого проекту, потім Голова бюджетного комітету Верховної Ради України доповідає відносно врахування Бюджетних висновків Верховної Ради України при підготовці проекту до другого читання.

Друге читання проекту передбачає, в першу чергу, затвердження загального обсягу дефіциту (профіциту), доходів і витрат, обсягу міжбюджетних трансфертів з подальшим постатейним голосування проекту. Завершується друге читання не пізніше 20 листопада.

Всі положення, необхідні для формування місцевих бюджетів, мають бути прийняті в другому читанні обов'язково.

Бюджетний комітет доробляє проект і вносить його на розгляд Верховною Радою України в третьому читанні не пізніше 25 листопада.

Третє читання проекту починається з доповіді Голови бюджетного комітету Верховної Ради України і доповіді Міністра фінансів України.

Верховна Рада України проводить голосування по питаннях бюджету стосовно статей проекту, які не були прийняті в другому читанні, та по проекту закону в цілому.

У випадку, якщо рішення про схвалення закону з пропозиціями бюджетного комітету в цілому не прийнято, проводиться голосування по кожній пропозиції.

Закон України "Про Державний бюджет України" приймається Верховною Радою до 1 грудня.

Його підписує Голова Верховної Ради України і направляє його Президенту України.

Президент України протягом 15 днів підписує його, приймаючи до виконання, і офіційно публікує або повертає з мотивованими та сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

У випадку, якщо Президент України на протязі встановленого терміну не повертає закон для повторного розгляду, він вважається схваленим і має бути підписаний та опублікований.

Якщо під час повторного розгляду закон знову буде прийнято Верховною Радою України не менш як двома третинами її конституційного складу, Президент України зобов'язаний його підписати і офіційно опублікувати протягом 10 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]