Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА З ПРАВА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
88.72 Кб
Скачать

7/.Форми державного устрою.

Форма державного устрою — це спосіб територіально-політичного устрою держави, порядок взаємин між державою і її окремими частинами. Її різновиди:

Прості - Унітарна держава — це єдина держава, що складається з адміністративно-територіальних одиниць (областей, провінцій, губерній). В ній існує єдина система органів влади і управління, єдина система права. Вони бувають централізовані, коли регіональні органи призначаються зверху(Нідерланди, Казахстан, Франція), і децентралізовані, коли регіональні органи обираються на місцях(Великобританія, Нова Зеландія, Італія). В даний час більшість держав миру — унітарні держави (Болгарія, Угорщина, Греція, Польща). У багатьох унітарних державах (Іспанія, Україна, Фінляндія) є автономні утворення.

Складні:

Федерація — це добровільне об'єднання декількох самостійних держав (суб'єктів федерації) в єдину союзну державу. Ознаки:

1.Наявність декількох правових систем, з яких одна (система федерального права) володіє верховенством по відношенню до права суб'єкта федерації;

2.Наявність двох рівнів державної влади. Федеральна влада (влада держави в цілому) володіє всією повнотою зовнішнього суверенітету і значною частиною внутрішнього суверенітету. Влада суб'єкта федерації володіє внутрішнім суверенітетом.

Різновиди федерацій: територіальні (США, Німеччина, Бразилія); національні (Бельгія, Індія); змішані (Росія).

Конфедерація — це тимчасовий союз держав, створений для досягнення конкретної мети. В даному випадку держави об'єднують лише окремі напрями своєї діяльності (наприклад, оборону, зовнішню політику, зовнішню торгівлю).

Імперія – насильно створена держава яка складається з головної держави(метрополії) та її колоній і утримується за допомогою державного примусу з боку метрополії.

8.Форми державного режиму.

Форма державного режиму — це сукупність прийомів і методів здійснення державної влади. Її різновиди:

1) демократичний режим, для якого характерні: реальність політичних прав і свобод громадян; політичний і ідеологічний плюралізм; формування органів влади шляхом вільних загальних виборів; розподіл влади; діяльність влади і опозиції в строго конституційних рамках. Такий різновид державного режиму типовий для держав Західної, Північної і Центральної Європи, Північної Америки. Окремі параметри демократичного режиму досягнуті постсоціалістичними країнами;

2) авторитарний режим. Його характерними ознаками є: обмеження об'єму політичних прав і свобод; обмежений політичний і ідеологічний плюралізм (наприклад, дозволене існування тільки двох партій); фактичне, а деколи і формальна відсутність розподілу властей; недемократичний характер виборів; вождізм. (напр., Індонезія, Ірак, Малайзія, Таїланд).

3) тоталітарний режим. Його характерні риси: принципова відмова від ідеї прав людини і громадянина; пріоритет правлячої партії над системою соціальних цінностей; однопартійна політична система і заборона на існування опозиції; наявність загальнообов'язкової державної ідеології; формальність і декоративний характер виборів; принципове відкидання розділення властей. (нацистська Німеччина, фашистська Італія, СРСР і країни соціалістичного табору, деякі сучасні африканські і азіатські держави). В більшості випадків тоталітарні і авторитарні режими співпадають (Ірак, КНДР, Куба).

66.Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.Порядок адміністративного провадження включає кілька передбачених законом стадій:

– (І) прийняття справи про адміністративні правопорушення до розгляду;

– (II) розгляд справи та оцінка її фактичних обставин і доказів;

– (III) ухвалення та опротестування постанови (рішення);

– (IV) оскарження та опротестування постанови (рішення);

– (V) виконання постанов (рішень) про накладання адміністративних стягнень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]