Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психология_дек 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
216.58 Кб
Скачать

Тема 8. Нейропсихологія як розділ клінічної психології.

Напрямки сучасної нейропсихології: клінічне, експериментальне, реабілітаційне, пси фізіологічне, нейропсихологія дитячого віку. Агнозія, її види і причини виникнення. Апраксія, умови її виникнення та види: кін естетична, просторова, регуляторна. Афазія та її види: сенсорна, акустико-мнестична, оптико-мнестична, аферентно-моторна афазія, семантична, моторна еферентна афазія, динамічна. Порушення уваги. Модально-специфічний та модально-неспецифічний типи порушень уваги при локальних ураженнях мозку.

Тема 9. Основні поняття соматопсихології і психосоматики.

Емоційний стрес і психосоматичні захворювання. Основні форми психосоматичних захворювань. Соціально-конституціональні та індивідуально-психологічні фактори суб’єктивного ставлення до хвороби. Внутрішня картина хвороби. Класифікація типів ставлення до хвороби. Психологічні особливості хворих на соматичні захворювання.

Тема 10. Психологічна допомога в клініці.

Поняття і види психологічної допомоги в клініці. Межі компетентності клінічного психолога. Загальна характеристика і класифікація видів психологічної допомоги в клініці. Організація психотерапевтичного середовища. Психологічне консультування, психологічна корекція, психотерапія, предмет, об’єкт, ціль, методи впливу. Основні напрямки і техніки психологічної допомоги в клініці. Загальна характеристика психогігієни та психопрофілактика.

11. Психофізіологія

Тема1. Психофізіологія як наука.

Предмет, задачі та методи психофізіології. Зв’язок психофізіології з істотними та гуманітарними науками. Сучасні напрямки досліджень з психофізіології.

Тема 2. Основні поняття та принципи роботи ЦНС та ВНД.

Основні положення теорії рефлекторної діяльності. Функціональна організація мозку. Основні стуктури головного мозку. Загальні характеристики будови та роботи сенсорних систем. Теорія системної динамічної локалізації А.Р.Лурія.

Тема 3. Теорія функціональних систем П.К.Анохіна.

Функціональна система. Стадії поведінкового акту. Поведінка у вирогідністному середовищі. Нейронні механізми поведінки. Функціональні стани та їх фізіологічні індикатори.

Тема 4. Психофізіології потреб та мотивацій людини.

Потреби, та їх детермінанти. Мотивація. Загальні властивості різних видів мотивації. Мотивація як домінанта. Поняття, особливості та роль емоцій в життєдіяльності людини. Фізіологічне вираження емоцій. Структури мозку, що реалізують підкріплюючу, переключаючу, компенсаторну-заміщуючу та комунікативну функцію емоцій. Індивідуальні особливості взаємодії стукртур мозку, що реалізують функції емоцій як засаду темпераменту. Вплив емоцій на діяльність та об’єктивні методи контролю емоційного стану людини.

Тема 5. Психофізіологія пам’яті та навчання.

Види та процеси пам’яті. Структурно-функціональні засади пам’яті та навчання. Консолідація та реверберація. Поняття неграми. Стадії фіксації пам’яті. Стани неграми. Молекулярні механізми пам’яті. Дослідження Е.Соколова. константа Ливанова. Нейронні коди пам’яті.

Тема 6. Психофізіологічні засади уваги і довільної діяльності.

Поняття, функції та значення уваги в життєдіяльності людини. Теорія фільтра. Проблема уваги в традиційній психофізіології. Проблема уваги в системній психофізіології. Психофізіологія волі.

Тема 7. Психофізіологія мислення та мовлення.

Мислення: 1) аналітико-синтетична діяльність мозку; 2) асоціації як фізіологічна засада процесу мислення. Взаємодія першої та другої сигнальних систем. Фізіологічні механізми. Мовлення. Центри мовлення.

Тема 8. Психофізіологічні засади свідомості.

Основні концепції свідомості. „Світла пляма”. Повторний вхід збудження та інформаційний синтез. Функції свідомості. Свідомість, спілкування та мовлення. Слово як сигнал сигналів. Взаємодія першої та другої сигнальних систем. Мовні функції півкуль. Аналітико-синтетична діяльність мозку.

Тема 9. Поняття без свідомого в психофізіології.

Індикатори усвідомлюваного та неусвідомлюваного сприйняття. Семантичне диференцирування неусвідомлюваних стимулів. Функції асиметрії півкуль мозку та без свідоме. Сон та сновидіння. Теорія сну та його функціональне значення.

Тема 10. Диференційна психофізіологія.

Індивідуальні відмінності ВНД. Теорія І.П.Павлова про типи ВНД. Загальні властивості нервової системи та цілісні формально-динамічні характеристики індивідуальності. Темперамент у структурі індивідуальності. Психофізіологічні основи характеру. Здібності. Явище компенсації. Індивідуальні відмінності в пізнавальних процесах та здібностях.