Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNOLOGIYa_STVORENNYa_PRIJOMNIKh_SIMEJ.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
114.61 Кб
Скачать

1.5. Взаємодія соціальних працівників у процесі соціального супроводу

Виконання завдань соціального супроводу прийомних дітей та сімей має здійснювати­ся окремо уповноваженими соціальними працівниками. Тому чіткий розподіл обов'язків між ними, уміння домовлятися при плануванні візитів, об'єктивність оцінки ситуації, толе­рантність у спілкуванні є запорукою успішної співпраці.

Спільні відвідування прийомної сім'ї необхідно здійснювати у період взаємної адаптації після влаштування дитини у прийомну сім'ю. Адаптаційний період триває один рік і має такі контрольні межі: перший місяць існування прийомної сім'ї, три мі­сяці, шість та дванадцять місяців. Впродовж першого місяця соціальні працівники ма­ють відвідувати прийомну сім'ї щотижнево. Протягом наступних трьох місяців - один раз на два тижні, потім, якщо все добре у новоствореній сім'ї, візити плануються один раз на місяць. У період адаптації бажано, щоб під час візитів були присутні всі члени сім'ї для того, щоб мати змогу при потребі поспілкуватися із соціальними працівни­ками.

Протягом другого року існування прийомної сім'ї відвідування плануються один раз на два/три місяці і мають здійснюватися соціальними працівниками окремо. У подальшому візити плануються один раз у півроку та за потребою.

2. Моніторинг опіки дітей у прийомних сім'ях

2.1. Нагляд за функціонуванням прийомних сімей

Державна опіка дітей у прийомних сім'ях потребує здійснення контролю з боку дер­жавних органів влади. Функції створення, підтримки та контролю належного рівня дер­жавної опіки у прийомних сім'ях делеговані відділам державних адміністрацій у справах сім'ї та молоді. Функція контролю реалізується через такий вид соціальної роботи як нагляд за функціонуванням прийомної сім'ї та надання заміщувальної опіки прийомній дитині.

Нагляд є важливим елементом моніторингу прийомної сім'ї і здійснюється у процесі планових візитів соціальних працівників. Слід зазначити, що проведення нагляду не по­винно збільшувати кількість візитів у прийомну сім'ю і таким чином спричиняти додаткове навантаження на прийомну родину. Число запланованих на рік зустрічей має бути сталим, проте одні візити мають здійснюватися з метою соціального супроводу, інші - нагляду.

Нагляд за функціонуванням прийомної сім'ї має гарантувати, що прийомні діти вихо­вуються у нормальних умовах і їм нічого не загрожує. Крім того, нагляд - це право і дже­рело підтримки для прийомних батьків, а не додаткові проблеми. Знання про здібності, сильні та слабкі сторони прийомних батьків уможливлюють надання належної підтримки, особливо при складних обставинах. Регулярні цілеспрямовані зустрічі допомагають роз­вивати робочі відносини, гарантують, що соціальний працівник може запропонувати не­обхідну підтримку.

Органи опіки та піклування несуть відповідальність за узгодженість і своєчасність про­ведення нагляду та прийняття відповідних рішень за його результатами.

Основними завданнями нагляду за прийомною сім'єю та розвитком дитини є:

  • спостереження за виконанням прийомними батьками плану соціального супроводу прийомної дитини та дотримання ними умов угоди;

  • щорічна оцінка розвитку прийомної дитини;

  • щорічна оцінка ефективності функціонування прийомної сім'ї;

- аналіз сімейного клімату та виконання прийомними батьками функцій опіки. Результати процесу нагляду оформлюються у вигляді звіту і виносяться на розгляд ко­місії фахівців та опікунської ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]