Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_vopros.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
46.73 Кб
Скачать

Писемність.

Винахід писемності є найважливішою ознакою того, що суспільство вийшло з періоду варварства і вступило в епоху цивілізації. Найдавніші китайські написи дають можливість простежити процес виникнення і початковий розвитокієрогліфічної писемності.

Розвитку писемності сприяв перехід від листа на вузьких бамбукових дощечках до листа на шовку, а потім і на папері, вперше в світі винайденої китайцями на рубежі нашої ери, - з цього моменту писальний матеріал перестав лімітувати обсяг письмових текстів. У кінці I століття до н.е. була винайдена туш.

Для передачі всього багатства китайської мови застосовувалися знаки (ієрогліфи), що фіксують ті чи інші одиниці мови. Переважна більшість знаків являло собою ідеограми - зображення предметів або поєднання зображень, передавальних більш складні поняття. Але число застосовувалися ієрогліфів було недостатньо. У китайському листі кожне односкладовеслово мало виражатися окремим ієрогліфом, і навіть численні Омофони - подібно звучать слова-однослогі - залежно від їхнього змісту зображуються різними ієрогліфами. Тепер кількість знаків було поповнено, з тим, щоб врахувати і більш рідкісні поняття, і доведено до 18 тис., знаки були строго класифіковані. Почали складатися словники.

Так були закладені передумови для створення великої писемної літератури, що включає не тільки поезію і афоризми, розраховані й на усне запам'ятовування, а й художню прозу, перш за все історичну.

Конфуціанське виховання і освіта

Конфуціанство виховувало і утворювало. Починаючи з епохи Хань, конфуціанці не тільки тримали в своїх рукахуправління державою, але й піклувалися про те, щоб конфуціанські норми і ціннісні орієнтири стали загальновизнаними, перетворилися на символ «істинно китайського». Це і призвело до того, що кожен китаєць з народження й виховання повинен був перш за все бути конфуцианцем, тобто з перших кроків життя китаєць у побуті, спілкуванні з людьми, у виконанні найважливіших сімейних та громадських обрядів і ритуалів діяв так, як це було санкціоновано конфуціанськими традиціями. Навіть якщо він з часом стає даосом або буддистом, або навіть християнином, - все одно, хай не в переконаннях, але в поведінці, звичаях, манері мислення, мовлення і багато в чому іншому, часто підсвідомо, він залишався конфуцианцем.

Виховання починалося з малолітства, з родини, з привчених до культу предків, до дотримання церемоніалу і т.д.Система освіти в середньовічному Китаї була зорієнтована на підготовку знавців конфуціанства.

Китайська культура всіх часів розвивалася в умовах різних протиріч всередині країни, встановлення панування і закабалення Китаю капіталістичними державами. Але навіть у таких умовах розвиток культури отримує подальший розвиток.

Збережені матеріальні та літературні джерела дозволяють простежити процес розвитку китайських релігійно-філософських поглядів, виникнення соціально-політичних систем. Ми бачимо, як розвиваються містобудування,архітектура, пластичне мистецтво; створюються скарбниці поезії і прози; виникають значні твори образотворчого мистецтва, в тому числі і портретний живопис; утворюється загальнонаціональна форма театру, а пізніше і музична драма. А краса китайського фарфору, вишивок, розписних емалей, різьблених виробів з каменю, дерева, слонової кістки по своїй витонченості та художньої цінності претендують на одне з провідних місць серед подібних виробів у світі. Значними були і природно - наукові досягнення в галузі освіти, астрономії, магнетизму, медицини, друкарства і т.д. Досягнуті успіхи в економічному розвитку, розширення зовнішніх зносин.

Культура Китаю справила великий вплив спочатку на розвиток культури численних сусідніх народів, що населяли великі території пізніших Монголії, Тибету, Індокитаю, Кореї і Японії. Пізніше на велике число провідних держав середньовічного світу. Значну лепту китайська культура внесла і у розвиток світової культури. Її самобутність, висока художня і моральна цінність говорять про творчої обдарованості і глибоких коренях китайського народу.

Індія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]