Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостоятельная 1 модуль.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
51.27 Кб
Скачать

Тема 7. Правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

(ДФН – 4 г., ВФН – 4 г., ЗФН – 4 г.)

Контрольні запитання до теми:

1. Чи можливо на земельній ділянці, що надана для ведення садівництва, построїти будинок?

Согласно ст.. 35 ЗКУ земельные участки, предназначенные для садоводства, могут

использоваться для закладки многолетних плодовых насаждений,

выращивания сельскохозяйственных культур, а также для возведения

необходимых домов, хозяйственных сооружений.

  1. До вас звернувся із запитанням громадянин С.: мій сусід постійно поливає землю на своїй ділянці, але внаслідок цього підтоплюється частина моєї ділянки і гинуть насадження. Чи можу я вимагати, щоб він припинив такі дії? Дайте відповідь.

Гражданин С. имеет право потребовать прекращение данных действий со стороны соседа, а в случае отказа от прекращения данных действий ему необходимо обратиться в суд с защитой своих законных прав и интересов.

  1. На земельну ділянку громадянина Л. проникло коріння фруктових дерев, що ростуть на землі його сусіда. У зв'язку з цим він не може змоги вирощувати городину. Чи може громадянин Л. сам відрізати коріння, не питаючи сусіда?

Гражданин Л. не может совершить данное действие без согласования с соседом, поскольку это будет посягать на имущественные права соседа в отношении этого дерева.

4. Громадянин Волков зв'язку з реорганізацією колективного сільськогосподарського підприємства отримав земельну ділянку у власність для ведення особистого селянського господарства. Він захотів подарувати його братові. Чи має право Волков вчинити угоду?

Волков может осуществить данную сделку, поскольку участок перешел ему на праве собственности, а значит он может ним свободно распоряжаться.

Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. - Ст. 141.

  2. Земельний кодекс України від 25 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 3 - 4. – Ст. 27.

  3. Закон України «Про оренду землі» в редакції Закону від 2 жовтня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 10. - Ст. 102.

  4. Закон України від 14 січня 2000 р. «Про меліорацію земель» // Відомості Верховної Ради України. – 2000. - № 11. - Ст. 90.

  5. Порядок організації робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв): затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2004 р. № 122 // Офіційний вісник України. – 2004. - № 5. - Ст. 241.