Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 1-4, МЕВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

2.3. Міжнародна торгівля послугами

Специфічна особливість послуги як товару полягає в тому, що вона не має речовинної форми, а виступає як результат визначеної діяльності. Виробництво і купівля-продаж послуг підлеглі чинності закону вартості, і їхній обмін на товари в матеріально-речовинній чи формі інші послуги виробляється відповідно до кількості витраченого на їхнє виробництво праці.

Поряд зі світовими ринками товарів, капіталів, робочої сили існує і взаємодіє з ними світовий ринок послуг. Цей великий ринок розпадається на більш вузькі ринки, тому що послуги різноманітні і різнорідні.

В основі цього ринку лежить однорідна і швидко зростаюча частина світового господарства – сфера послуг. Надання послуг – сама динамічна стаття світової торгівлі. У 90-і року частка усіх видів послуг у ВВП розвитих країн Заходу була близька до 70%. У ПС цей показник наблизився до 55%. Одночасно спостерігалося збільшення зайнятих у сфері послуг: у США – близько 80%, у Росії – близько 45%.

У сфері послуг розміщено 40% обсягу прямих іноземних інвестицій світу.

Відповідно до керівництва МВФ по складанню платіжного балансу, послуги поділяються на 11 видів, у рамках яких існують підвиди. Світовий банк класифікує послуги за принципом їхньої взаємодії з іншими формами МЭО на наступні групи:

  • факторні послуги – платежі виникаючі в зв'язку з міжнародним рухом капіталів, робочої сили і технологій;

  • нефакторні послуги- інші види послуг (транспорт, туризм).

У залежності від цілей аналізу в основу класифікації послуг можуть бути покладені наступні принципи. Так, по способі доставки споживачу послуги класифікуються на:

- послуги зв'язані з інвестиціями;

1) фінансові послуги;

2) туристичні послуги;

  • послуги зв'язані з торгівлею:

транспортні і супутні послуги: фрахт, збереження і складування, вантажно-розвантажувальні роботи, супровід вантажу в шляхи, виконання митних формальностей;

  • послуги, зв'язані як з інвестиціями, так і з торгівлею:

1) бізнесу-послуги: маркетингові дослідження, аудит, страхування, рекламні послуги;

2) Зв'язок;

3) Будівництво й інженерно-консультаційні;

4) Комп'ютерні й інформаційні;

5) Культурні послуги (проведення виставок, ярмарків);

Послуги усе сильніше впливають на МТТ, особливо наукомісткими товарами. Для постачань товарів залучаються усе більше послуг, починаючи з аналізу товарних ринків і кінчаючи технічним обслуговуванням проданих товарів. Приблизно 1/4 МТУ приходиться на транспортні послуги, близько 1/4 складає туризм. З інших послуг слід зазначити швидко зростаючу торгівлю сучасними послугами, зв'язану з науково-технічним і виробничим досвідом (торгівля ліцензіями, ноу-хау, інженерно-консультаційними й іншими послугами).

Географічний розподіл торгівлі послугами, наданими окремими країнами, відрізняється крайньою нерівномірністю на користь ПРС. На світовому ринку послуг домінують 8 ведучих країн, на які приходиться 2/3 світового експорту послуг і більш 50% імпорту. При цьому на 4 країни – США, Великобританію , ФРН, Францію – приходиться 44% усього світового експорту послуг. Для багатьох компаній з цих країн усе більше значення має виробництво послуг на їхніх закордонних філіях.

Для РС характерно наявність негативного сальдо в зовнішній торгівлі послугами.

Це не виключає того факту, що деякі з них є великими експортерами послуг. Так, наприклад, республіка Корея спеціалізується на інженерно консультаційних і будівельних послугах, Мексика – на туристичних, Сінгапур є великим фінансовим центром. Багато дрібних острівних держав основну частину експортних доходів одержують за рахунок туризму.

Країни СНД, хоча і мають потенційні резерви для розвитку туризму, транспортних послуг (наприклад морські перевезення), їхньому широкому експорту заважає слабка матеріально-технічна база, так само як і недоліки господарського механізму.

Міжнародна статистика свідчить про те, що світова торгівля послугами – один з найбільше швидко зростаючих секторів світового господарства.

Послуги ростуть більш високими темпами в порівнянні з зовнішньою торгівлею: для дворазового росту треба було усього лише 7 років у порівнянні з 15-10 роками, що були необхідні для аналогічного збільшення обсягу експорту. Питома вага експорту послуг в експорті товарів усієї світової системи в 90-х роках наблизився до 30%. Треба думати що ця тенденція буде прискоряться.