Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моделювання 10 семестр - копия.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Тенденції в розвитку дизайну одягу.

З намітившихся тенденцій у розвитку одягу можна відзначити наступні:

- тенденція злиття і взаємопроникнення різних видів асортименту;

- розробка незшитого одягу;

- проектування одноразового одягу;

- створення одягу на основі простого крою і простими засобами;

- пошук шляхів створення одягу, який трансформується під час експлуатації;

- створення раціонального гардероба;

- створення ідеального виробу;

- пошук нових матеріалів та використання нетрадиційних матеріалів.

Головною метою всіх розробок дизайнерів є створення гранично комфортного, функціонально виправданого, естетично цілісного одягу, який не тільки задовольняв би вимогам, які можуть пред'явити до нього потенційні споживачі, а й спонукав би їх до оновлення свого гардеробу, можливо навіть зміни звичного погляду на одяг.

Цікаві в цьому відношенні розробки деяких дизайнерів по створенню безрозмірного одягу. Безрозмірний одяг вже існує у вигляді трикотажних виробів різного об'єму, які носять і худі й товсті, тому що такі вироби з легкого трикотажу усередненого розміру добре сидять на фігурах різних розмірів. Так, наприклад, трикотажні «хомут» або «трубу» можна носити і самостійно і в комбінації з іншими елементами одягу. Безрозмірними можуть бути топи з трикотажу, сукні, спідниці. Хомути можна носити на шиї, або замість ліфа, поясу, бретелей.

Матеріалом для безрозмірного одягу крім еластичного трикотажу можуть стати гофровані тканини, які, створюючи ефект прилягання до тіла, підходять будь-якій людині (стрункій та повній, молодій та старій). Ефект «еластичного прилягання», що дозволяє створювати безрозмірні форми одягу, досягається крім гофрування, плісеровкою, м'ятою фактурою, тканинами з нитками лайкри і гумок, збірками на куліску і драпуваннями.

Актуальним є проектування і виробництво таких видів одягу, які підходили б для будь-якого випадку і не належали до якої-небудь однієї асортиментної групи. Щоб одна універсальна річ могла замінити багато інших, а комбінація лише кількох речей дозволила б скласти цілий гардероб, призначений для всіх випадків життя. Мінімалізм в одязі має багато прихильників і серед дизайнерів, і серед споживачив. Ще на початку XX століття геніальна Шанель запропонувала маленьку чорну сукню, яка підходила на всі випадки життя і при визначених доповненнях могла ставати то повсякденною, то нарядною.

Види проектування одягу в дизайні.

Проектування одиничних виробів.

Для промислового виробництва характерне проектування одиничних виробів. При масовому виробництві одягу використовується єдина методика конструювання одягу. Масове виробництво орієнтоване на типову фігуру, оскільки вироблена масова продукція; повинна відповідати потребам більшої частини населення.

Проектування одиничних виробів проводиться, як правило, для великих і малих серій. Причому для малих серій розробляються більш гостромодні моделі, а для великих серій - пом'якшені модні силуети.

Процес проектування починається з аналізу вимог, які висуваються до виробу, і, перш за все, його функціональних особливостей, які можуть забеспечуватися конструкцією, а також, в деяких випадках, матеріалом або кольором (наприклад, одяг дорожніх робочих обов'язково яскравого кольору, а одяг працівників хімічної промисловості чи пожежників потрібно виконувати зі спеціальних матеріалів).

При проектуванні одиничного виробу для масового виробництва враховуються умови виробництва, тобто з'ясовуються можливості устаткування підприємства і визначається процес технологічної обробки.

На основі проведеного аналізу виробляється принципова конструкція, визначається взаємозалежність основних частин форми, їх маса, вибирається матеріал. Все це стає базою для визначення пропорцій основних частин форми, геометричної будови виробу: відповідності і спрямованості конструкцій і декоративних ліній, масштабної відповідності деталей, а також ритмічної організації деталей, пластичного опрацювання форми в цілому.