Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота 3 ТПП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
414.72 Кб
Скачать

Тема 7. Завдання для перекладу з української на англійську:

Завдання 1. Перекладіть текст з української мови на англійську використовуючи один із видів та типів перекладу. Представте правильний і відредагований переклад тексту.

Петро Порошенко: Країні потрібна проукраїнська політика

Євроінтеграційні прагнення України відомі всім. На грудневому саміті «Україна-ЄС», що пройшов у Києві, сторони узгодили текст угоди про асоційоване членство та зону вільної торгівлі (ЗВТ). У найближчі тижні юридичне доопрацювання тексту завершиться, і угода буде готова до парафування, що знову викликало підвищений інтерес до теми. Адже асоціація з Євросоюзом змінить зовнішню і внутрішню політику країни, а ЗВТ вже у недалекій перспективі може зробити Україну частиною великого європейського «спільного ринку».

Про те, що отримає країна від асоціації з ЄС, про завдання та проблеми євроінтеграції в ексклюзивному інтерв'ю ForUm'у розповів екс-глава Міністерства закордонних справ, відомий політик і бізнесмен Петро Порошенко.

- Петре Олексійовичу, як Ви оцінюєте хід підготовки до асоціації з Євросоюзом? - Хоча перед грудневим самітом було зрозуміло, що є серйозні «нестикування» і угода не буде парафована, суспільство чекало позитивного результату.

Коли цього не сталося, виникло певне розчарування, і тепер ми намагаємося його пом'якшити і нейтралізувати. Але я дуже задоволений, що саміт відбувся, і можна тільки подякувати і європейським партнерам, і дипломатам. Величезний обсяг роботи був виконаний чиновниками з великої літери – хорошими вітчизняними фахівцями, економістами, юристами.

Все це дозволило нам вийти на результат, незважаючи на неоднозначну обстановку. І це, можна сказати, цивілізаційний вибір. Сьогодні понад 50% населення підтримує європейський вектор інтеграції, чого раніше не було.

- Під «нестиковками» маються на увазі «політичні перешкоди», про які говорить Брюссель? - Справа не тільки в окремих персонах, важливих для Європи. А то є ілюзія, що якби питання «особистостей» було вирішене, то угода про асоціацію була б тут же підписана, і ми б уже жили у ЄС

Ні. Питання не у цьому, а в тому, що нам треба серйозніше сприймати вимоги Брюсселя у частині таких цінностей, як правова держава, демократія, громадянське суспільство. Ці цінності є базовим критерієм інтеграції з Євросоюзом. Адже, незважаючи на всю всеосяжність і різноманіття угоди (включаючи ЗВТ), вона у всьому зав'язана на базові цінності.

Якщо ми цього не врахуємо, то у Європи знову і знову будуть приводи для претензій, включаючи питання корупції, тендерних процедур, економічної неефективності. Те ж саме стосується енергозбереження: не можна лаяти високі ціни на газ – і паралельно розтрачувати цей газ через неефективні технології.

- Що ж потрібно для прогресу у цих напрямах?

- Немає іншого виходу, крім реформ, хоч це слово останнім часом затягали і затерли. І я категорично не згоден, що реформи непопулярні у народі.

Розвиток енергоефективності – це популярно, антикорупційні перетворення – теж, як і впровадження європейських цінностей. А непопулярні ті, хто не хоче такими реформами займатися.

Ключове питання у подальшому діалозі з Євросоюзом – це питання його довіри до України, яку треба відновити. Європа цінує не слова, а справи. Буде довіра – буде у нас за підтримки Брюсселя і енергетична безпека, й інше.

Один мій російський колега чітко оцінив сенс того ж «Південного потоку» (південний маршрут транзиту природного газу із РФ до Європи в обхід України - Авт.). За словами цього експерта, у ядерних ракетах немає ніякого економічного сенсу, але вони ефективно працюють як аргумент зовнішньої політики. Саме це значення має і «Південний потік».

- Коли може бути підписана угода про асоціацію?

- Найближчий сприятливий момент – відразу після виборів до Верховної Ради, коли стане ясним новий політичний розклад і для зарубіжних партнерів зменшаться політичні ризики.

- Є думка, що при режимі асоціації ми вже не зможемо стати повноправним членом ЄС...

- Це помилка. Угода про асоційоване членство – надзвичайно важливий крок, який наближає країну до членства. Аналогічним чином можна прокоментувати тези про те, що зближення з Європою погіршить відносини з іншими сусідами (передусім з Росією), а також відкриє наші ринки для дешевих імпортних товарів і знищить національного виробника.

Я – провідний національний виробник і можу сказати: вільна конкуренція, прихід сучасних технологій та інвестицій, усунення зайвих перевірок бізнесу однозначно поліпшать конкурентоспроможність українських товарів.

- Але, за ідеєю, є й альтернатива – інтеграція з РФ і ЄврАзЕС?

- Можливий позитивний ефект цього варіанту для ВВП, для конкурентоспроможності нашої продукції, для рівня життя українців незрівнянно менший. Шкода, що у Кабміні з цього дня немає чіткого розуміння у цьому плані.

Суспільство потрібно озброїти інформацією про наслідки тих чи інших можливих зовнішньополітичних рішень і кроків. До речі, членство у будь-якому митному союзі позбавляє Україну права самостійно укладати договори про ЗВТ, і таке членство зробило б неможливою асоціацію з Євросоюзом.

Резюмую: треба не боятися змін і проводити проукраїнську політику. І я був би щасливий, якщо б «проукраїнська» стало синонімом слова «проєвропейська».