Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

До курсу «Основи психологічного консультування»

Визначити психологічний запит та знайти можливі виходи з ситуації:

  1. На консультацію прийшла дівчина 18 років із проханням допомогти визначитися їй з вибором професії. Вона завжди мріяла бути фотомоделлю, але її батьки наполягають, щоб вона пішла вчитися в будівельний інститут.

  2. На консультації сімейна пара. Одружені перший рік. Вона вагітна й хоче народити. Чоловік, у принципі, не проти дітей взагалі, але вважає, що зараз їх «заводити» рано. Дружина бачить у його позиції доказ відсутності любові.

  3. Батьки звернулися зі скаргою на погану успішність сина. Дитина вчиться в третьому класі. Недавно перевели в іншу школу. Перехід пов'язаний з переїздом на нове місце проживання.

  4. Мати звернулася в консультацію на вимогу виховательки. Дівчинка ігнорує зауваження вихователя. У тому випадку, якщо вони наполягають на виконанні вимог, проявляє агресію. З дітьми дружелюбна й турботлива.

  5. На консультації молода дівчина. Вчора в неї мало бути весілля, але наречений в останній момент його скасував, сказавши, що «він занадто її любить, щоб з нею одружитися ». Дівчина почуває себе приниженою та обдуреною.

  6. Мати хлопчика 10 років виражає стурбованість з приводу того, що в сина погано складаються відносини із друзями. Він залежний, поступливий. Його однолітки цим користуються. У школі завжди був відмінником.

  7. На консультацію прийшла мати хлопчика зі скаргою на вчителя, що, з її позиції, занадто суворий до дитини: невиправдано знижує оцінки, робить зауваження, виганяє з уроків. Удома дитина поводиться «бездоганно»: ласкавий, слухняний, допомагає по хазяйству.

  8. Юнак 18 років. Обмірковує плани самогубства, тому що «життя в цьому світі не має змісту». За його словами, прийшов, щоб йому допомогли знайти кращий спосіб.

До курсу «Диференціальна психологія»

  1. Намалюйте навчальну генограму для своєї сім’ї за ознаками «успішність у школі», «кількість дітей».

  2. На основі методу аналізу продуктів творчості складіть психологічний портрет когось із видатних письменників.

  3. На основі біографічного методу та аналізу продуктів творчості складіть психологічний портрет когось із видатних митців.

  4. Опишіть узагальнений портрет генія в науці.

  5. Дайте характеристику групам за такими ознаками. У результаті дослідження двох груп респондентів були отримані наступні результати: у першої групі захисною стратегією була проекція, у другої групи – раціоналізація.

  6. Дайте порівняльну характеристику міжстатевих відмінностей у розвитку пізнавальної діяльності.

5. Критерії оцінювання

Оцінка «відмінно» виставляється студенту, який ґрунтовно і повно викладає вивчений матеріал; виявляє повне розуміння матеріалу, обґрунтовує власні думки, застосовує знання на практиці, показує вміння працювати з нормативною базою, наводить необхідні приклади; здатний здійснювати порівняльний аналіз різних теорій, концепцій, підходів та самостійно робити логічні висновки та узагальнення; викладає матеріал послідовно і правильно з позицій норм літературної мови.

Оцінка «добре» виставляється студенту, який дає відповідь, що задовольняє вимоги, які висуваються до оцінки «відмінно», але припускається помилок та поодиноких недоліків у послідовності викладу матеріалу і мовленнєвому оформленні.

Оцінка «задовільно» виставляється студенту, який виявляє знання і розуміння основних положень теми; викладає матеріал не повною мірою і припускається помилок у формулюванні правил, визначень; не вміє глибоко і переконливо обґрунтовувати власні думки і виявляє утруднення щодо добору прикладів; викладає матеріал непослідовно і припускається помилок у мовленнєвому оформленні.

Оцінка «незадовільно» виставляється студенту, який виявляє незнання більшої частини вивченого матеріалу з відповідної дисципліни, у формулюванні правил і понять припускається суттєвих помилок, непослідовно і невпевнено викладає матеріал. Оцінка «незадовільно» виставляється і тоді, коли виявлено повне нерозуміння матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]