Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

2.1.2. Системність у роботі психологічної служби загальноосвітньої школи

Планування роботи шкільного психолога. Складання плану роботи на рік, місяць, тиждень.

Види документації практичного психолога (довідково-інформаційна, обліково-реєстраційна, для службового використання). Ведення документації практичним психологом.

Звітність практичного психолога. Складання звіту за семестр, за рік.

Взаємозв’язок між основними видами діяльності практичного психолога. Необхідність забезпечення наступності між ланками навчання у загальноосвітній школі.

2.1.3. Психологічна служба початкової школи

Загальна характеристика психофізіологічного розвитку дитини молодшого шкільного віку. Основні проблеми цього віку. Зміст роботи шкільного психолога в зв’язку зі вступом дітей до школи. Цілі, задачі та умови ефективності роботи психологічної служби в початкових класах.

Основні напрями роботи практичного психолога у початковій школі. Запобігання шкільної дезадаптації молодших школярів. Навчальні труднощі молодших школярів. Інші напрями роботи психологічної служби початкової школи. Права та обов’язки практичного психолога початкової школи.

2.1.4. Психологічна служба загальноосвітньої школи

Статус практикуючого психолога у загальноосвітній школі та основні напрями його роботи. Права та обов’язки практичного психолога загальноосвітньої школи.

Психофізіологічні особливості підлітків. Проблеми підліткового віку та основні напрями роботи психолога з підлітками.

Психофізіологічні особливості юнаків. Пріоритетні напрями роботи психолога із старшими школярами.

2.1.5. Психологічна служба вищих закладів освіти

Мета, завдання та основні напрями роботи психологічної служби ВЗО.

Основні функції психологічної служби ВЗО. Специфіка роботи психолога зі студентською молоддю.

Шляхи розв’язання проблем адаптації студентів до умов навчання. Інші напрями роботи психологічної служби ВЗО. Права та обов’язки практичного психолога ВЗО.

2.1.6. Психологічна служба позашкільних закладів

Мета та основні завдання психологічної служби позашкільного закладу. Напрями роботи та спеціальні методи психологічної служби позашкільного закладу. Особливості роботи позашкільного психолога з розвитку творчої особистості. Права та обов’язки позашкільного практичного психолога.

2.1.7. Інноваційні підходи до створення моделей діяльності шкільної психологічної служби

Необхідність психологізації всього навчально-виховного процесу в сучасній школі. Досвід психологізації у навчальних закладах України. Складності процесу психологізації в сучасних умовах. Найважливіші складові психологізації навчально-виховного процесу в сучасній школі.

Основні підходи до створення моделі діяльності шкільної психологічної служби. Приклади моделей діяльності шкільної психологічної служби.

2.2. Експериментальна психологія

2.2.1. Предмет і завдання експериментальної психології

Передумови виникнення і становлення експериментального методу у психології.

Витоки експериментальної психології. Внесок різних наук у становлення експериментального методу у психології. Етапи становлення експериментальної психології: долабораторний і лабораторний етапи. Розвиток експериментальної психології. Предмет експериментальної психології на сучасному етапі.

Розвиток вітчизняної експериментальної психології. Різні підходи до розуміння сутності експерименту, його структури (Л. С. Виготський, Г. С. Костюк, О. М. Леонтьев, С. Д. Максименко, С. Л. Рубінштейн та ін.).

Тенденції розвитку й основні проблеми експериментального методу у психології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]