Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-27.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

22. Небезпека надходження радіонуклідів у харчові продукти, особливості харчування в умовах радіаційного забруднення

Радіоактивні речовини можуть надходити до організму людини через органи дихання з повітрям або через травний тракт з продуктами харчу­вання та питною водою. Шляхи надходження радіонуклідів до організму людини з їжею достатньо складні та різноманітні. Можна виділити наступні з них: рослина — людина, рослина—тварина—молоко—людина, рослина—тварина — м'ясо—людина.

Харчові продукти можуть бути забрудненими: радіоактивним пилом, (поверхневе забруднення у вегетативний період, під час збирання, транспортування, зберігання); через кореневу систему під час вирощування (структурне забруднення); у разі споживання тваринами забруднених кормів, води, вдихання забрудненого повітря (м'ясо, яйця, молоко).

Всмоктуваність радіонуклідів у травному тракті людини і тварини визначається в основному за рахунок їх розчинності. Добре всмоктують­ся ізотопи елементів, що необхідні для організму, — натрій, калій, каль­цій та подібні до них своїми властивостями радіонукліди. Як джерела внутрішнього опромінення найбільш небезпечні радіонукліди йоду, це­зію, стронцію та плутонію. Особливу небезпеку як джерела опромінення населення мають ядерні вибухи та аварії на ядерних реакторах. У разі ядерних вибухів утворює­ться понад 200 різноманітних радіоізотопів, що є безпосередньо оскол­ками ділення ядер важких елементів

Радіозахисне харчування базується на трьох основ­них положеннях:

1) на максимально можливому зменшенні надход­ження радіонуклідів з їжею;

2) на гальмуванні проце­су всмоктування та накопичення радіонуклідів у орга­нізмі;

3) на дотриманні принципів раціонального хар­чування.

Зменшити надходження радіонуклідів до організму людини з їжею можна шляхом зниження їх вмісту у продуктах харчування за допомогою різних технологічних прийомів, а також складаючи раціон із тих про­дуктів, які містять мінімальну кількість радіонуклідів.

Гальмування усмоктування та накопичення радіо­нуклідів в організмі можна досягти за допомогою скла­дання спеціальних раціонів за рахунок залучення до гих сполук, які мають радіозахисну дію.

Раціональне харчування передбачає:

  • чітку залежність між енергоспоживанням та енерговитратами;

  • оптимальне співвідношення та достатнє вживання всіх життєво необхідних продуктів;

  • підтримку правильного режиму харчування.

23. Особливості роботи медичного працівника з віл інфікованими пацієнтами, поняття про виробничу аварію, порядок дій у разі її виникнення

В умовах стрімкого розповсюдження ВІЛ-інфекції серед населення кожен, хто звертається за медичною допомогою, повинен розглядатися як потенційний носій вірусу імунодефіциту людини. Відповідно кожне робоче місце медичного працівника забезпечується засобами попередження передачі вірусу імунодефіциту людини від можливого вірусоносія або хворого на СНІД іншим пацієнтам, медичному і технічному персоналу. Наказом № 120 Міністра охорони здоров’я від 25.05.2000 р. була затверджена «Інструкція з профілактики внутрішньолікарняного зараження ВІЛ-інфекцією».

Робочі місця лікувально-профілактичних медичних закладів забезпечуються інструктивно-методичними документами, аптечками для проведення термінової профілактики при аварійних ситуаціях.

Аварією слід вважати уколи, порізи, забруднення слизових та шкіри покривів кров'ю та іншими біологічними рідинами. Після проведення в установленому порядку реєстрації аварії потерпілому пропонують (за його згодою) пройти обстеження на наявність антитіл до ВІЛ. Уперше кров для тестування за кодом 115 (медичний контакт) відбирається безпосередньо після аварії, але не пізніше 5-ти днів після неї. Позитивний результат свідчить про те, що працівник був інфікований ВІЛ раніше і аварія не є причиною зараження.

Якщо результат негативний, то наступне тестування має проводитися через 3, 6 місяців і далі - через рік..

Якщо контакт з кров'ю, біологічними рідинами чи біоматоріалами супроводжувався порушенням цілісності шкіри (уколом, порізом), то потерпілий повинен;

  • зняти рукавички робочою поверхнею усередину;

  • видавити кров із рани;

  • ушкоджене місце обробити одним із дезінфектантів (70%-ним розчином етилового спирту, 5%-ною настоянкою йоду при порізах, 3%-ним перекисом водню);

  • ретельно вимити руки з милом під проточною водою, а потім протерти їх 70%-ним розчином етилового спирту;

  • на рану накласти пластир, надіти напальчник, при потребі продовжувати роботу одягти нові гумові рукавички;

  • терміново-повідомити керівництво лікувально-профілактичного закладу про аварію для її реєстрації та проведення екстреної профілактики ВІЛ-інфекції.

У разі забруднення кров'ю, біологічними рідинами, біоматеріалами без ушкодження шкіри:

  • обробити місце забруднення одним із дезінфектантів (70%-ним розчином етилового спирту, 3%-ним розчином перекису водню, 3%-ним розчином хлораміну);

  • промити водою з милом і вдруге обробити спиртом.

У разі потрапляння крові, біологічних рідин, біоматеріалу на слизові оболонки:

  • ротової порожнини - прополоскати 70%-ним розчином етилового спирту;

  • порожнини носа - закапати 30%-ним розчином альбуциду;

  • очі - промити водою (чистими руками), закапати 30% - ним розчином ільбуциду.

Соседние файлы в предмете Безопасность жизнедеятельности и Медицина катастроф