Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
68.65 Кб
Скачать

45. Дайте визначення поняттю «валюта» та назвіть її різновиди за окремими критеріями.

Валюта — грошова одиниця, що використовується для вимірювання величини вартості товарів.

класифікація валюти:

І.По відношенню до держави-емітенту:1)національна2)іноземна3)колективна (наприклад, СДР , що раніше існувала ЕКЮ , зараз — євро)

ІІ.По можливості обміну на іншу валюту:1)вільно конвертовані - коли немає ніяких обмежень на кількість валюти, яка може бути продана на міжнародному ринку, і уряд не нав'язує штучно фіксовану вартість або мінімальну вартість валюти у міжнародній торгівлі. долар США та Євро.2)частково конвертовані - центральні банки здійснюють контроль над іноземними інвестиціями, що ідуть в/з країни, більшість вітчизняних торговельних операцій відбуваються без будь-яких спеціальних вимог; індійська рупія та українська гривня.3)неконвертовані валюти не можуть брати участь у міжнародному ринку FOREX, не передбачений обмін цих валют фізичними особами та компаніями. північнокорейська вона і кубинський песо.

ІІІ. За співвідношенням валютних курсів:1)сильна / тверда (тобто стійка до свого номіналу і до курсів інших валют)2)слабка / м'яка

ІV.За терміном дії:1)постійна.2)тимчасова

46 Що таке міжнародні валютні відносини? Назвіть їх суб’єкти та об’єкти.

Міжнародні валютні відносини —сукупність економічних відносин між країнами, юридичними і фізичними особами, міжнародними економічними, фінансово-кредитними організаціями з приводу функціонування і розвитку валюти. виникли на основі інтернаціоналізації національних грошових та валютних відносин. Об'єктом валютних відносин є валютні цінності, під якими необхідно розуміти предмети, що служать засобом платежу в міжнародних розрахунках, тобто є грошима.Суб’єктами міжнародних валютних відносин виступають держави (уряди), підприємства, фізичні особи, банківські рахунки яких перебувають на території різних країн.

47 Що таке «валютний ринок»? Назвіть його суб’єкти та об’єкти. Які функції валютного ринку вам відомі?

Валютний ринок –це сукупність конверсійних і депозитно-кредитних-операцій в іноземних валютах, що здійснюються між учасниками валютного ринку по ринковому курсу або відсотковій ставці.Суб'єктами валютного ринку є: 1) центральні банки -на макроекономічному рівні;2) комерційні банки, що мають ліцензію на проведення валютних операцій. ;3) фірми, які здійснюють зовнішню торгівлю або капіталовкладення за кордоном. ; 4) приватні (фізичні) особи, що їздять за кордон, здійснюють перекази валют, купують валюту з метою нагромадження (заощадження) та здійснюють інші неторговельні угоди; 5) брокерські контори;6) підприємці, які купують і продають валюту для забезпечення своєї комерційної діяльності ; 7) інвестори, які вкладають свій чи позичений капітал у валютні цінності з метою одержання процентного доходу; 8) спекулянти, які постійно купують-продають валюту задля одержання доходу від різниці в її курсі; 9) хеджери -здійснюють операції на валютному ринку для захисту від несприятливої зміни валютного курсу.Об'єктом валютного ринку виступає валюта.

функціями є:

забезпечення умов і механізмів для реалізації валютної політики держави; створення суб'єктам валютних відносин передумов для своєчасного здійснення міжнародних платежів за поточними і капітальними розрахунками та сприяння розвитку зовнішньої торгівлі, забезпечення прибутку учасникам валютних відносин;

формування та урівноваження попиту і пропозиції валюти і регулювання валютного курсу;

страхування валютних ризиків;

диверсифікація валютних ресурсів.