Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
68.65 Кб
Скачать

48 Охарактеризуйте операції валютного ринку. У чому полягає різниця між ринком конверсійних операцій і ринком депозитно-кредитних операцій?

Валютні операції поділяються на такі види: * касові або готівкові, при яких покупець отримує від продавця іноземну валюту одразу ж після платежу у національній валюті; * строкові, при яких відбувається купівля-продаж іноземної валюти на заздалегідь узгоджений термін з передачею її до закінчення цього терміну за курсом, що зафіксований у момент укладання угоди; * операції "своп", об'єднують дві операції -готівкову і строкову, * арбітражні, при яких учасники операції використовують відмінності у валютних курсах на різних валютних ринках з метою отримання прибутку.Ринок конверсійних операцій елемент валютного ринку взагалі, на якому купівля-продаж здійснюється в традиційній формі, шляхом обміну рівновеликих цінностей, що представлені різними валютами, а також складаються умови для формування зовнішньої ціни грошей –їх валютного курсу.Ринок депозитно-кредитних операцій –сектор валютного ринку, на якому купівля-продаж валюти має умовний характер, що виявляється у залученні банками іноз. валюти на депозитні вклади на узгоджені строки та в наданні банками інвалютних позичок на різні строки. ціна валюти формується у вигляді процента.

49.За допомогою яких факторів визначається кон"юктура ринку?

Фактори, що визнач. кон’юктуру валютного ринку можна розділити на такі три групи: 1)Курсоутворюючі фактори : - стан платіжного балансу кр-ни, - обсяги ВНП, які виробляються в кр-ні, - внутр. і зовн. пропозиція гр-й, - процентні ставки в кр-х, валюти яких прорівнюються, - співвідн. внутр. цін кр-ни з зовн-ми. визначають такий стан співвідн. попиту та проп-ї на вал. ринку, який схильний до стабільності чи поступової зміни. 2) Регулюючи фактори : - заходи прямого держ. регулювання (фінансово-бюдж. пол-ка, квотування та ліцензування, грош.-кред. пол-ка), - структурні фактори - впливають на кон’юнктуру ринку через зміну курсоутворюючих факторів. Вводяться дер-вою для досягн. певн. цілей в її екон. пол-ці і можуть давати значн. ефект в умовах, коли ек-ка кр-ни перебуває у стані тривалої рівноваги. 3) Фактори кризового хар-ру: - дефіцит держ. бюджету, - безконтрольна емісія та інфляція, - штучне і надмірне регулювання цін, - висока монополізація вир-ва. виникають при порушенні динамічної рівноваги ек-ки, послаблюють дію курсоутворюючих факторів та знижують результативність регулятивних заходів дер-ви. У всій цій сукупності вирішальною є перша група (курсоутворююча). у базовій групі ключове місце займає платіжний баланс, його стан та динаміка.

50.Що таке валютний курс, спот-курс, форвард-курс? Які функції виконує валютний курс?

Спот-курс — обмінний курс продажу чи купівлі, який використовується для валютних операцій без будь-якої попередньої угоди для здійснення майбутньої купівлі чи продажу.

Форвард-курс – це курс, за яким валюта однієї країни продається чи купується за валюту іншої країни на певну дату в майбутньому.

Валютний, або обмінний, курс — це ціна однієї валюти, яка виражена в одиницях іншої.

Валютний курс виконує функції :1)Основна функція валютного курсу — це оцінювання порівняльної вартості валюти.2)Додаткова функція валютного курсу полягає в тому, що формування на постійній основі звітних даних щодо валютного курсу дає уявлення про співвідношення попиту та пропозиції на валюту на валютному ринку.