Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.7. Програмно-цільовий та Кошторисно-бюджетний...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

8. Видатки на освіту, культуру, спорт

Відповідно до функціональної структури видатків бюджету розділ "Освіта" (код 900) охоплює такі підрозділи: дошкільна освіта; загальна середня освіта; професійно-технічна освіта; вища освіта; післядипломна освіта; позашкільна освіта та заходи із позашкільної роботи з дітьми; програми матеріального забезпечення навчальних закладів; дослідження і розробки у сфері освіти; інші заклади та заходи у сфері освіти.

Видатки на освіту фінансуються з різних бюджетів.

Фінансування з Державного бюджету передбачене для спеціалізованих шкіл (в тому числі шкіл-інтернатів), загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації, професійно-технічних закладів освіти, вищих навчальних закладів, заснованих на державній формі власності, а також для закладів післядипломної освіти і позашкільних навчальних закладів та заходів з позашкільної роботи з дітьми, інших закладів та заходів в галузі освіти, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій (за переліком, затвердженим КМУ).

З бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань фінансуються видатки на школи-дитячі садки.

До видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АРК і міст обласного значення, належать видатки на: спеціалізовані школи, ліцеї, гімназії, колегіуми, вечірні (змінні) школи; заклади освіти для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації: загальноосвітні школи-інтернати, загальноосвітні школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, які позбавлені піклування батьків, дитячі будинки (у разі, якщо не менше 70% від кількості їх учнів формується на території відповідного міста чи району), дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї, допомога на дітей, які перебувають під опікою і піклуванням; вищі навчальні заклади I-IV рівнів акредитації, що перебувають у власності АРК, спільній власності територіальних громад, вищі навчальні заклади державної та комунальної форм власності) відповідно до програм соціально-економічного розвитку регіонів.

Зазначені норми деталізовані у спеціальному законодавстві України. Зокрема, відповідно до Закону України "Про освіту" від 23 травня 1991 року №1060-ХП держава забезпечує бюджетні асигнування на освіту в розмірі не меншому 10% від національного доходу, а на фундаментальні наукові дослідження, наукові програми - не меншому 10% від державних коштів, що виділяються на утримання вищих навчальних закладів.

За рахунок коштів Державного бюджету України у межах обсягів державного замовлення здійснюються фінансування професійно-технічної підготовки робітників, соціальний захист учнів, слухачів та педагогічних працівників у державних професійно-технічних навчальних закладах.

Фінансування державних і комунальних позашкільних навчальних закладів здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів. Діти із багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, здобувають позашкільну освіту безоплатно. Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають право встановлювати додаткові пільги з плати за навчання з урахуванням можливостей місцевих бюджетів.

За рахунок коштів Державного бюджету здійснюється фінансування вищих навчальних закладів державної форми власності (Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад можуть фінансувати зазначені заклади відповідно до програм соціально-економічного розвитку регіонів), а вищих навчальних закладів, що перебувають у власності АРК, та вищих навчальних закладів комунальної форми власності - за рахунок коштів відповідних бюджетів. Розміри бюджетних призначень на підготовку фахівців з вищою освітою, наукових і науково-педагогічних працівників через аспірантуру і докторантуру визначаються у Законі про Державний бюджет.

Фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні 10 тисяч населення навчання не менше як 100 студентів у вищих навчальних закладах І і II рівнів акредитації та 180 студентів - III і IV рівнів акредитації.

Видатки на культуру та мистецтво. Функціональна структура видатків бюджету розділ "Духовний та фізичний розвиток" (код 800) містить такі підрозділи: фізична культура і спорт; культура та мистецтво; театри; художні колективи, концертні і циркові організації; кінематографія; творчі спілки; бібліотеки; музеї і виставки; заповідники; клубні заклади; інші заходи і заклади в галузі культури та мистецтва; засоби масової інформації; дослідження і розробки у сфері духовного та фізичного розвитку; інша діяльність у сфері духовного та фізичного розвитку.

Джерелами фінансування культури та мистецтва є кошти Державного і місцевих бюджетів, а також коштів підприємств, організацій, громадських об'єднань та інших джерел. Держава гарантує необхідні асигнування на розвиток культури в розмірі не менше 8% від національного доходу України. З метою фінансової підтримки культури можуть створюватися фонди розвитку культури. Так, за рахунок коштів Державного бюджету здійснюється фінансування національних та державних бібліотек, музеїв і виставок, заповідників національного значення, міжнародних культурних зв'язків, державних культурно-освітніх заходів; національних театрів, національних філармоній, національних та державних музичних колективів і ансамблів (згідно з переліком, затвердженим КМУ); надається державна підтримка громадським організаціям культури і мистецтва, що мають статус національних; фінансуються державні програми розвитку кінематографії, державна архівна справа.

З бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об'єднань фінансуються сільські, селищні та міські палаци культури, клуби та бібліотеки, а з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АРК і міст обласного значення - театри, бібліотеки, музеї, виставки, палаци і будинки культури, школи естетичного виховання дітей, сільські, селищні та міські палаци культури, клуби та бібліотеки.

Фінансування розвитку фізичної культури і спорту. Фінансування державної програми розвитку фізичної культури і спорту, фізкультурно-виховної діяльності і спорту вищих досягнень здійснюється за рахунок Державного бюджету (передбачається окремою статтею). У сільській місцевості витрати на утримання всіх закладів фізкультурно-спортивного призначення, в тому числі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також проведення фізкультурно-спортивних заходів здійснюються переважно з Державного бюджету та бюджетів місцевого самоврядування. Так, кошти з Державного бюджету спрямовуються на: утримання центральних спортивних шкіл вищої спортивної майстерності (за переліком КМУ), формування національних команд, проведення навчально-тренувальних зборів і змагань державного значення з традиційних та нетрадиційних видів спорту; підготовку і участь національних збірних команд в олімпійських та паролімпійських іграх, у тому числі на фінансову підтримку баз олімпійської підготовки; державні програми з інвалідного спорту та реабілітації (центр "Інваспорт", участь у міжнародних змаганнях з інвалідного спорту, навчально-тренувальні збори до них); державні програми фізкультурно-спортивної спрямованості. Натомість за рахунок видатків, що здійснюються з районних бюджетів, бюджетів міст республіканського АРК і міст обласного значення фінансується утримання та навчально-тренувальна робота дитячо-юнацьких спортивних шкіл всіх типів (крім шкіл республіканського АРК і обласного значення), заходи з фізичної культури і спорту, фінансова підтримка організацій фізкультурно-спортивної спрямованості і спортивних споруд місцевого значення.