Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия MV4410 - МУ до ДРБ , 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

3.2. Вимоги щодо розробки основних розділів роботи

Всі елементи дипломної роботи мають бути органічно пов'язані між собою: теоретичні та методичні положення мають бути відправними моментами для аналізу економічних та інших явищ.

Тому хоча кожний розділ роботи має самостійне значення, але всі вони повинні бути підпорядковані основній меті та завданням, направленості теми, та відповідати загальним вимогам по виконанню кожного розділу, які наведені нижче.

3.2.1. Вимоги до вступу

У розділі ВСТУП обґрунтовується актуальність обраної теми, ії теоретична та практична значущість, формулюються мета та основні завдання дослідження, визначаються об'єкт та предмет дослідження, зазначаються обрані методи та інформаційна база дослідження, доводиться структура дипломної роботи, додається коротка анотація всіх основних розділів роботи та отриманих результатів.

Актуальність – обов’язкова вимога до будь-якої дипломної роботи, тому вступ починають з обґрунтування актуальності обраної теми. Вміння обрати тему, правильно її зрозуміти й оцінити з точки зору своєчасності й соціальної значущості характеризує наукову зрілість і професійну підготовку фахівця.

Обґрунтування актуальності теми ДРБ і доведення, що частина проблеми, котра є темою даної роботи, ще не достатньо розроблена і не висвітлена у спеціальній літературі, дозволяють сформулювати мету дослідження зі зазначенням конкретних завдань, які вирішуватимуться відповідно до визначеної мети. Описання вирішення цих завдань становить зміст розділів ДРБ.

Обов’язковим елементом вступу є визначення об’єкта і предмета роботи. Об’єкт – це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. Предмет це те що міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії науковою процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження. Саме на нього і спрямована основна увага студента, предмет дослідження визначає тему ДРБ, що виноситься на титульний аркуш як назва.

Методи дослідження, як інструмент добування фактичного матеріалу, також обов’язкові елементи вступу до ДРБ і необхідна умова досягнення поставленої мети. Методи дослідження залежать від предмета та об’єкту дослідження, спрямовані на досягнення мети поставленої в роботі. Такими методами, наприклад, можуть бути методи статистичного, техніко-економічного, фінансового, економіко-математичного аналізу.

У вступі дають характеристику основних джерел отримання інформації. Інформаційною базою дослідження повинні бути наукові публікації та монографії, видання вітчизняних ті закордонних вчених, нормативно-законодавчі акти України, матеріали наукових конференцій і досліджень, звіти та аналітичні матеріали відповідних державних органів, дані офіційних статистичних збірників, фінансова та статистична звітність підприємств, організацій, установ за даними яких виконується ДРБ.

На завершення вступу необхідно подати структуру дипломної роботи (перелік її структурних елементів), здійснюється короткий опис розділів дипломної роботи та отриманих результатів.