Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
625.15 Кб
Скачать
    1. Процес створення комп’ютерної навчальної програми "Improve Your Writing"

Комп’ютерна навчальна програма "Improve Your Writing" створювалася як компонент підсистеми вправ для формування компетенції у письмі засобами жанру „приватний лист“. Теоретичне обґрунтування і практична реалізація програми здійснювалися з урахуванням можливостей комп’ютерних технологій, розглянутих у розділі 1.3 цього дослідження, та досвід використання КВ у навчальному процесі з іноземної мови [94; 98; 100; 120; 144 та ін.]. Технологія створення КНП включає такі етапи:

  1. Складання техніко-методичного завдання.

  2. Розробка КНП.

  3. Створення програмного продукту.

  4. Реалізація КНП мовою програмування.

  5. Експериментальна перевірка та доопрацювання КНП.

  6. Впровадження КНП у навчальний процес.

Перші три етапи забезпечують підготовку навчальних матеріалів до реалізації на комп’ютері. Розглянемо ці етапи у створенні КНП "Improve Your Writing".

Складання техніко-методичного завдання передбачає визначення цілей і завдань програми та відбір навчального матеріалу. Вправи КНП "Improve Your Writing" входять до складу підсистеми вправ для навчання створення текстів у жанрі „приватний лист“, відповідно КВ відповідають усім вимогам до вправ для навчання практичного англійського мовлення на початковому етапі. Тому створенню вправ для комп’ютерної реалізації передувала розробка усіх вправ конкретного комплексу, які потім поділялися на КВ та вправи без використання комп’ютера.

Вибір вправ підсистеми, комп’ютерний варіант яких відповідав би принципам використання технічних засобів у навчанні іноземної мови, здійснювався на основі такої типологічної характеристики, як ступінь керування навчальною дією студента під час виконання вправи. Враховуючи сучасний рівень розвитку обчислювальної техніки, ми вибрали для комп’ютерної реалізації лише вправи з жорстким ступенем керування. У таких вправах передбачається обмежена кількість варіантів правильної відповіді, які можна ввести у КНП для здійснення зворотного зв’язку, побудованого на аналізі комп'ютерною програмою відповіді студента.

Вправи з жорстким ступенем керування навчальними діями використовуються на етапах ознайомлення та тренування у спілкуванні. Проте сукупність типологічних характеристик вправ, що належать до різних етапів оволодіння навчальним матеріалом, унеможливлюють застосування однакової процедури їх підготовки до комп’ютерної реалізації. Тому далі розглянемо окремо відбір навчального матеріалу для реалізації у КВ, виконання яких здійснюється на етапі ознайомлення, та вправ КНП, виконання яких є частиною етапу тренування.

Етап ознайомлення передбачає демонстрацію зразка мовлення та виявлення сукупності особливостей його функціонування в комунікативній ситуації. Враховуючи недоцільність пред’явлення навчальною програмою виключно інформаційних кадрів, які не вимагають взаємодії з програмою [46: 26], вправи етапу ознайомлення повинні пропонувати допомогу в процесі пошуку інформації та досягнення логічних висновків. Слід зазначити, що відповіді на запитання, пов'язані з власним комунікативним досвідом студентів, не завжди є однозначними, а комунікативний досвід у першокурсників є досить неоднорідним. Тому комп’ютерна реалізація була доцільною лише для тих вправ етапу ознайомлення, де хоча б частина питань, які виступають опорою аналізу ситуації спілкування і породженого в ній тексту, має однозначні відповіді. Такі вправи було поділено на кілька частин, одна з яких характеризується жорстким ступенем керування і тому може реалізуватися в КНП, а інші частини, які передбачають неоднорідні висловлювання студентів, виконуються у безмашинному режимі. Функція КНП на етапі ознайомлення – забезпечити демонстрацію наочності у максимально привабливій формі, стимулювати розумову та емоційну активність студентів і надати деяку, але не вичерпну допомогу у вирішенні поставленого завдання. Наведемо приклад.

Приклад 20. Реалізації у КНП підлягало лише перше завдання вправи.

Мета: Актуалізувати та поглибити знання про особливості оформлення компонентів рамкової конструкції приватного англомовного листа, порівняти виявлені соціокультурні норми з відповідними нормами у рідній культурі.

Завдання 1: The introduction and the conclusion of a personal letter consist of certain structural elements. Look at the English letters below and label their structural elements.

Date

Sender's address

Closing

Greeting

Sender's name

92 Mount Road

London

NW 10 3YE

92 Mount Road

London

NW 10 3YE

10 October 2003

10 October 2003

Dear Mike,

Dear Mr Andrews,

I've got your address from the International Pen-friend Association and decided to write...

I am writing with the reference to …

Yours,

Sincerely yours,

Nick

N.Johnson

Nick Johnson

Завдання 2: All the structural element you've just labelled are surely important. What information do they present to the reader? Can any of the elements be omitted?

Завдання 3: Are there any differences between the English and the Ukrainian letter layout? Name the differences.

На основі типологічних характеристик вправ етапу ознайомлення та викладених вище міркувань щодо доцільності їх комп'ютеризації було встановлено, що співвідношення КВ до вправ без використання КНП на цьому етапі має складати 1 : 3.

Підготовка вправ етапу тренування у спілкуванні до комп’ютерної реалізації полягала у виділенні вправ з жорстким рівнем керування, формулюванні варіантів правильної відповіді, визначенні типових помилок, на основі яких формулювалися варіанти неправильних відповідей та відповідні їм поради або коментарі. Наведемо приклад.

Приклад 21. Для двох варіантів помилкової відповіді у кожному завданні пропонується пояснення причини невідповідності обраного варіанта; правильний варіант відмічено символом "V".

Мета: Вдосконалити навички використовувати стилістично забарвлені мовленнєві одиниці.

Завдання: Your groupmates, who are writing to their new pen-pals, would like you to help them choose the words that will make their letters sound friendly and informal.

Стимул

Варіанти відповіді

Коментар

1

I've seen your ___ on the Internet and decided to write.

advertisement

You can use this word but the short form would be preferable

ad

V

announcement

This word means a public or official statement and isn't suitable here

2

I like __ new people and making friends.

meeting

V

being introduced to

You can use this phrase but it sounds too formal here

getting acquainted with

You can use this phrase but it sounds a bit formal here

. . .

Особливості вправ, які виконуються на етапі тренування у спілкуванні, завдяки яким стало можливим здійснити їх комп'ютерний варіант, дозволили встановити співвідношення КВ до вправ без використання комп'ютера як 10 : 1.

Етап розробки комп’ютерної навчальної програми передбачав складання структурної схеми КНП та визначення кроків програми у вправах, виділених для машинної реалізації.

Структура КНП відображає структуру підсистеми вправ, до складу якої вона входить.

Кожному з п’ятнадцяти комплексів вправ у складі підсистеми відповідає один із розділів КНП "Improve Your Writing". Кожний тематичний розділ включає три підрозділи:

  • "Selection and Ordering of Information";

  • "Correspondence Phrases";

  • "Grammar and Vocabulary".

До складу підрозділу "Selection and Ordering of Information" увійшли компоненти груп вправ для оволодіння соціокультурними знаннями та для розвитку вмінь писемного мовлення. Підрозділ "Correspondence Phrases" включає вправи для вдосконалення навичок використання мовленнєвих формул у приватному листуванні. У підрозділі "Grammar and Vocabulary" знаходяться вправи для вдосконалення навичок використання мовленнєвих одиниць відповідно до специфіки писемної форми спілкування, навичок використання стилістично нейтральних і стилістично забарвлених мовленнєвих одиниць та навичок забезпечення зовнішньої зв’язності тексту.

Перший розділ програми, присвячений написанню листа-відповіді на оголошення про пошук друга по листуванню, містить також підрозділ "Introduction to Letter Writing", у який було винесено вправи, пов’язані із засвоєнням знань та формуванням навичок оформлення структурних компонентів приватного англомовного листа. До цього підрозділу увійшли:

  • вправи, які належать до групи вправ для оволодіння соціокультурними знаннями, а саме знаннями про стилі жанру „приватний лист“ та ситуації його використання (підрозділ "Orientation");

  • вправи, які належать до групи вправ для вдосконалення навичок просторового розташування структурних компонентів листа (підрозділ "Letter Layout");

  • вправи, які належать до групи вправ для вдосконалення навичок оформлення структурних компонентів листа (підрозділ "Structural Elements").

Для визначення кроків у КНП необхідно було проаналізувати компоненти діалогу програми з користувачем, а саме:

  • способи пред’явлення інформації (стимулу) програмою;

  • способи введення у програму реакції користувача;

  • способи реагування програми на дії користувача.

Пред'явлення стимулу програмою визначає, як будуть організовані навчальні дій студента під час виконання КВ. За способом організації роботи з пред'явленим програмою навчальним матеріалом сучасні дослідники виділяють різні види КВ: зіставлення, комбінування, угрупування, трансформація, завершення, доповнення тексту, розширення тексту, впорядкування, редагування [139: 146]; підстановка, вправи на реконструкцію, вправи типу "запитання-відповідь", вправи на визначення семантичних зв'язків, мовні ігри, переклад [24: 47], множинний вибір, storyboard [173: 35-38] та ін. Враховуючи особливості писемного мовлення як виду МД, обраний підхід до його навчання та типологічні характеристики виділених для комп'ютерної реалізації вправ підсистеми, вважаємо доцільним використати у КНП такі види комп'ютерних вправ:

  • зіставлення;

  • угрупування;

  • множинний вибір;

  • реконструкція;

  • редагування.

Підставою для нашого вибору виступали такі міркування:

  • виконання вправ обраних видів вимагає взаємодії багатьох механізмів породження мовлення (аналіз ситуації спілкування, визначення послідовності фрагментів тексту, добір мовленнєвих засобів та їх комбінування, вибір позамовних засобів оформлення тексту та ін.), розвиток яких є необхідним для оволодіння вміннями писемного спілкування;

  • у зазначених видах вправ можливо моделювати іншомовну письмову комунікацію, що відповідає обраному підходу до навчання письма;

  • реакція користувача на пред'явлений у завданні КВ стимул може здійснюватися шляхом вибіркової та обмеженої конструйованої відповіді, що дозволяє враховувати сучасні можливості комп'ютерної техніки;

  • кількість варіантів правильної відповіді у вправах перерахованих видах може бути обмеженою, що дозволяє забезпечити надійний зворотний зв'язок у програмі; з іншого боку, наявність дистракторів знижує ймовірність угадування правильної відповіді, що підвищує навчальний потенціал КВ.

Розглянемо детально суть обраних видів вправ.

У вправах на зіставлення студент повинен знайти відповідність між запропонованими елементами, внаслідок чого можна стверджувати, що для таких вправ доцільним є вибірковий тип відповіді. Вербальними опорами вибору у вправах на зіставлення нами використовувались фрагменти текстів (структурні елементи, компоненти структурних елементів тощо), а пунктами для вибору – слова і словосполучення, які є термінами для їх позначення. Розглянемо приклади.

Приклад 22. Вправа належить до підрозділу "Structural Elements" у розділі "Introduction to Letter Writing" КНП "Improve Your Writing". Опорами вибору виступають компоненти поштової адреси, пунктами для вибору є терміни для позначення цих компонентів. Завдання вправи передбачає зіставлення кожного пункту з відповідним компонентом адреси.

Мета: Вдосконалити навички вибору мовленнєвих засобів для оформлення рамочної конструкції листа

Завдання: Address writing follows a fixed pattern. Look at the addresses below and drag the general name for each line in them.

Street address

Town address and postcode

Country

14 City Road

2 Charter Street

4 Gogol Street

Sydney

Leeds

L24 7BJ

Nizhyn

16600

Australia

England

Ukraine

Іншим прикладом вправи на зіставлення є вправа з прикладу 20, комп'ютерний варіант якої було включено до підрозділу "Letter Layout" у розділі "Introduction to Letter Writing". Опорами вибору виступають структурні компоненти листа, пунктами – терміни для їх позначення.

Вправи на угрупування передбачають співвіднесення пунктів для вибору з двома або більше опорами. Пунктами є словосполучення, речення або фрагменти текстів. Опорами для вибору – компоненти ситуацій спілкування. Наведемо приклади.

Приклад 23. Вправа належить до підрозділу "Structural Elements" у розділі "Introduction to Letter Writing". Опорою є інформація про ступінь офіційності ситуації спілкування, пунктами для вибору – варіанти написання привітальної фрази в листі.

Мета: Вдосконалити навички вибору мовленнєвих засобів для оформлення рамочної конструкції листа.

Завдання: Use the mouse to drag the following greetings to the group you think they fit best.

Dear Mr Brown, Dear Ms Hines, Dear John, Dear Maria, Dear Granny, Dear Sir or Madam, Dear Madam, Dear Sue and Barbara. . .

Informal Greetings

Formal Greetings

Приклад 24. Вправа належить до підрозділу "Correspondence Phrases" у розділі "Your First Letter". Опорами для вибору виступають три інтенції як компоненти різних ситуацій спілкування. Пунктами для вибору є частини текстів, кожна з яких відповідає одній опорі із запропонованих.

Мета: Вдосконалити навички використовувати типові для писемного спілкування мовленнєві формули.

Завдання: It is quite common for the initial letters to new pen-friends to express what exactly the writer expects to gain from this correspondence. Read the following passages and match them with the writer's intention they serve to express.

The writer wants to exchange information.

The writer wants to exchange letters and souvenirs.

The writer wants to exchange letters and visits.

  • I'd like to exchange letters with you and learn about you and your country. I'll be glad to answer all your questions about England and myself.

  • I'll be glad to learn what life and studies in your country are. All your questions are surely welcome.

  • I'm willing to answer any questions about life in the US, art, theatre etc. Just ask.

  • Please ask as many questions as you want. I'll be pleased to answer them.

  • I'm willing to exchange copies of literature, music, movies etc.

  • I'll be glad to exchange photos, video tapes, CDs – anything that can help us learn more about each other.

  • I'll be glad to receive you as my guest one day and visit your country.

  • I'd like to exchange letters with you and perhaps exchange visits one day.

Вправи на множинний вибір вимагають знаходження тих пунктів, які за визначеними у завданні ознаками відповідають запропонованій вправою вербальній опорі. У вправах нашої програми ми використовували пункти рівня лексичної одиниці, словосполучення, речення, фрагмента тексту. Вербальними опорами виступали текст або опис комунікативної ситуації. Такою вправою є комп'ютерний варіант прикладу 7, який належить до підрозділу "Selection and Ordering of Information" у розділі "Your First Letter". Текст листа виступає вербальною опорою вибору, словосполучення, які визначають тематику фрагментів тексту є пунктами.

Розглянемо інші приклади.

Приклад 25. Вправа належить до підрозділу "Correspondence Phrases" у розділі "Your First Letter". Основою вибору виступають привітальні звертання, які сигналізують про ступінь офіційності ситуації спілкування. Пунктами для вибору є варіанти фінального звертання у листі.

Мета: Вдосконалити навички використовувати типові для писемного спілкування мовленнєві формули.

Завдання: Choose the best closing in each of the suggested situations. For each correct choice at one go you'll get a point.

Situation 1

Dear John,

Yours,

Sincerely yours,

Faithfully yours,

Situations 2-10.

Приклад 26. Вправа належить до підрозділу "Correspondence Phrases" у розділі "Your First Letter". Основою вибору в кожному з п’яти завдань виступає опис інтенції адресанта як складника ситуації спілкування. Пунктами для вибору є фрагменти тексту.

Мета: Вдосконалити навички використовувати типові для писемного спілкування мовленнєві формули.

Завдання: You are going to answer a few personal ads. Choose the most suitable variant of passages to express your expectations as for the course of communication with these people. You can score up to 5 points for this task.

Intention 1

Variants of the passage

You want to learn about your pen-friend's lifestyle and country and are ready to give similar information about yourself.

I'll be glad to learn what life and studies in your country are. All your questions are surely welcome.

I'm going to learn what life and studies in your country are. I can answer your questions as well.

I want to learn what life and studies in your country are. You may ask me different questions too.

Intentions 2 - 5.

У вправах на реконструкцію завдання користувача полягає у поновленні вилучених з речення, тексту або фрагмента тексту елементів. Вилученими елементами можуть виступати частини слова, лексичні одиниці, словосполучення, речення, фрагменти тексту. За способом відповіді вправи на реконструкцію поділяються на вправи з обмеженою конструйованою відповіддю та вправи з вибірковою відповіддю. Наведемо приклади.

Приклад 27. Вправа належить до підрозділу "Correspondence Phrases" у тематичному розділі "Your First Letter". У п’ять фрагментів листів необхідно вписати вилучені елементи рівня одного слова. За способом введення відповідь належить до обмеженої конструйованої.

Мета: Вдосконалити навички використовувати типові для писемного спілкування мовленнєві формули.

Завдання: Your neighbours are writing to new pen-friends and would like you to help them express their expectations of the correspondence. Read the following final passages from their letters to new pen-friends and fill in the blanks. You can score up to 15 points for this task.

Passage 1

I'd ___ to exchange letters with you and learn about you and your country. I'll __ glad to answer all your ___ about England and myself.

Looking forward to your letter,

Yours,

Marina

Passages 2 – 5

Приклад 28. Вправа належить до підрозділу "Grammar and Vocabulary" у розділі "Your First Letter". У запропоновані речення необхідно вставити видалені слова або словосполучення. За способом введення відповідь є вибірковою.

Мета: Вдосконалити навички використовувати стилістично забарвлені мовленнєві одиниці;.

Завдання: Your groupmates, who are writing to their new pen-pals, would like you to help them choose the words that will make their letters sound friendly and informal. If you do everything correctly at one go you score 5 points.

Passage 1

I like __ new people and making friends.

meeting

getting acquainted with

being introduced to

Passages 2 - 5

Приклад 29. Вправа належить до підрозділу "Structural Elements" у розділі "Introduction to Letter Writing". Чотири тексти листів, які пред'являються послідовно, необхідно доповнити вилученими з тексту структурними компонентами. Вибіркова відповідь, передбачена організацією вправи, вимагає знайти адекватно оформлені структурні елементи серед елементів з певними порушеннями і розташувати їх у належному місці.

Мета: Вдосконалити навички вибору мовленнєвих засобів для оформлення рамочної конструкції листа та навички просторового розташування структурних компонентів листа.

Завдання: Choose the best suitable structural elements for the letters represented by the following passages and place them in the corresponding slots. For each correct choice at one go you'll get a point.

Letter 1. Peter is writing to his friend.

Sincerely yours, Dear Paul! 11th January 2005 Mr Peter Smith Peter Faithfully yours, Yours, Dear Paul, January 2005, 11th Dear Mr Jackson

USA

Greenville, MA 22222

555Rosamond Street

555Rosamond Street

Greenville, MA 22222

USA

Many thanks for your letter, it was great to hear from you again. ...

Letters 2 – 4

Іншою вправою на реконструкцію є комп'ютерний варіант прикладу 22, який належить до підрозділу "Selection and Ordering of Information" у розділі "Your First Letter". Опорою у цій вправі є текст, який необхідно доповнити запропонованими фрагментами. За способом введення відповідь належить до вибіркової і передбачає здійснення подвійного вибору: студент повинен обрати відповідні до ситуації спілкування фрагменти і визначити їх місце в тексті.

Вправи на редагування передбачають маніпуляції з текстом або фрагментами тексту з метою його вдосконалення. У КНП для навчання писемного мовлення такими маніпуляціями стали видалення невідповідних ситуації спілкування лексичних одиниць або речень з тексту чи його фрагмента і поділ тексту на абзаци. За способом введення відповідь у таких вправах є вибірковою. Наведемо приклади.

Приклад 30. Вправа належить до підрозділу "Correspondence Phrases" у розділі "Your First Letter". Завдання складається із п’яти послідовно пред'явлених фрагментів текстів, з яких необхідно видалити нетипові для писемного спілкування засоби структуризації тексту. Пунктами для вибору є лексичні одиниці.

Мета: Вдосконалити навички використовувати мовленнєві одиниці відповідно до специфіки писемної форми спілкування.

Завдання: Your groupmates, who are writing to their new pen-pals, feel that they use too many unnecessary words in their letters. Help them delete those words and phrases.

Passage 1.

My name's Alina to begin with. I want to tell you I'm seventeen and I'm a student. Well, I'm a would-be teacher of English and I really like the course.

Passages 2 - 5

Приклад 31. Вправа належить до підрозділу "Selection and Ordering of Information" у розділі "Your First Letter". Завданням передбачено видалення з тексту листа речень, зміст яких не відповідає нормам мовленнєвої поведінки в англомовній культурі. Пунктами для вибору є речення.

Мета: Розвивати вміння аналізувати відповідність мовленнєвої поведінки до стандартів комунікативного етикету і вміння уникати недоречних тем.

Завдання: Chris Jackson is going to answer Tanya's ad for a pen-friend on the Internet. By mistake a few sentences from another file have been inserted into the body of his letter. Read Chris's letter and delete those parts that you think he'll have to get rid of before mailing his message. You can score up to 20 points.

Dear Tanya,

I saw your ad for a pen-friend in the magazine and decided to write. This is my first letter to you and I don't know you very well. As for me it's a great opportunity to find a new friend. I hope that I will make friends with you. My name is Chris. I'm seventeen years old and I come from Lancaster, England. Have you got a boy-friend? I live at home with my family – my mother, my father, my brother and sister and my dog. We get on rather well together, but yesterday my father was angry with my brother about his noisy party.

I'm still at school. I'm in the last year at a very big comprehensive school. There are about 2,000 pupils there. Most of them are cool, but there are a few bores and I hate them. I'm not sure what I'm going to do when I leave school. I'm not ready to enter any college right now. Perhaps I'll take a gap year to have more time for thinking and making decisions. Was it difficult for you to decide where and what to study after school? How much do your parents pay for your education?

I have lots of hobbies. Hobbies are important for our life. I like football and swimming, and I sometimes go fishing at the weekend. I also like writing letters to my pen-friends. Recently I've got a letter from my pen-friend from Nepal.

Write and tell me about yourself, your family and your studies soon. You are older than me and I believe you can tell me many interesting things. I'll be glad to learn what life and studies are like in your country. All your questions are surely welcome.

Best wishes,

Chris

Приклад 32. Вправа належить до підрозділу "Selection and Ordering of Information" у розділі "Your First Letter". Завданням вправи передбачено поділ тексту на абзаци. Пунктами для вибору є межі між відносно закінченими смисловими фрагментами тексту, де доцільно виділити нові абзаци.

Мета: Розвивати уміння розподіляти текст на абзаци.

Завдання: Ann's letter to Lesya has been accidentally destroyed. Help Ann restore it. If you do it in less than thirty seconds you are the winner.

Dear Lesya, I got your address from the International Penfriends Association and decided to write. My name is Anne. I come from Cornwall, though I'm living in Leeds, a large town in the North of England. I'm 23 years old and I'm single. I work as a bicycle mechanic for Northern Bikes, a small company near my house. My principal hobby is my work. I like repairing bicycles and there isn't a job I can't tackle. In my spare time I enjoy sitting in a café with my friends, visiting museums or exhibitions, playing the guitar and writing letters. I'd like to exchange letters with you and perhaps exchange visits one day. Please write if you are interested. With best wishes, Ann (Morgan)

На основі наведених прикладів ми розглянули способи організації комп'ютерних вправ КНП "Improve Your Writing". Приклади вікон описаних типів КВ подано у додатку В, рисунки 1-9. У загальному вигляді способи організації роботи у КНП "Improve Your Writing" представлено у таблиці 2.6.

Таблиця 2.6