Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фондові індекси-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

1. Індекс Wood-15 обчислюється компанією "Wood&Company Ukraine" з 01.07.97 р. За методикою, розробленою для біржових індексів країн, що розвиваються, за формулою

де . — сумарна поточна ринкова капіталізація компаній, що входять в базу індексу; К0 — первинна капіталізація компаній. Як видно з наведеної формули, початкове значення індексу дорівнює 1000. База індексу включає 15 компаній, що посідають провідне місце на українському фондовому ринку за величиною ринкової капіталізації. База оновлюється щомісяця. Для того щоб входити до бази, капіталізація компанії-претендента має перебільшувати ринкову капіталізацію останньої в списку компанії на 5%. Компанії, що входять до бази індексу, — провідні компанії електроенергетичної, хімічної, машинобудівної, металургічної та нафтогазової промисловості.

2. Індекс SBPU-30 розраховують за методикою, розробленою фахівцями AT "Софія — Цінні папери". Він характеризує курс на певну дату середньостатистичної акції ЗО найвідоміших підприємств, які котируються на українському фондовому ринку. Використання валютного індексу при обчисленні SBPU-30 дає змогу зменшити залежність величини індексу від зміни курсу гривні відносно конвертованих валют. Індекс обчислюють за формулою

де Pі — ринкова ціна акції і-ї компанії в перерахунку на одиничний номінал; Qі — загальна кількість акцій і-ї компанії в перерахунку на одиничний номінал (одиничний номінал дорівнює 0,01 грн.); V — валютний індекс:

де Кд і Ке — відповідно поточний курс долара та курс евро до гривні.

3. Індекс InekoDex є першим галузевим українським фондовим індексом, що відображає поточну ситуацію на ринку енергетичних компаній. Його обчислюють за формулою

де п — кількість підприємств у базі розрахунку; Р. — поточна ринкова вартість акцій і-го підприємства; Рю — вартість акцій і-го підприємства на початку розрахунку індексу. Методика розрахунку індексу дає змогу уникнути недоліку, пов'язаного з різним номіналом акцій, оскільки такі акції однаково впливають на величину індексу.

Незважаючи на те, що індекси розраховують різні компанії, фактично до бази розрахунку індексів входять одні й ті самі підприємства. Крім того, більшість індексів визначається на основі розрахунку такого показника, як капіталізація. Цей показник в умовах не-розвиненого фондового ринку не відображає реального рівня капіталізації, а тільки показує динаміку змін поточних цін на ринку.

Використана література

1. Про цінні папери і фондову біржу. Закон України від 18 червня 1991 р. № 1201-XII.

2. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні. Закон України від 30 жовтня 1996 р. № 448/96-ВР.

3. Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні. Закон України від 10 грудня 1997 р. № 710/97-ВР.

4. Положення про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Затверджено Указом Президента України від 14 лютого 1997 р. № 142/97.

5. Буковинський М.Г. Біржові трансформації ринку. — К., 1997.

6. Міріна К.Л. Розвиток бірж на Україні. — К., 1997.

7. Рубцов БД. Зарубежные фондовые рынки: инструменты, структура, механизм функционирования. — М., 1996.