Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ НА ДЕК З ТДП..docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
277.17 Кб
Скачать

5.За суб'єктами правотворчості розрізняють такі норми:

"норми органів представницької влади;

"норми глави держави;

"норми органів виконавчої влади;

"норми трудових колективів та об'єднань громадян.

Корпоративними об'єднаннями можуть бути прийняті корпоративні правові норми. Це особливий вид норм: вони видаються за уповноваженням держави в межах, встановлених законом. До них належать норми, що містяться в колективних договорах, правилах внутрішнього трудового розпорядку, в статутах юридичних осіб, в інструкціях, правилах, положеннях, що видаються адміністрацією організацій. Корпоративні норми регулюють відносини між співробітниками корпорації і кредиторами, робітниками корпорації і клієнтами, адресуються їх членам (акціонерам, робочим, службовцям тощо). Хоч вони і діють усередині певної організації, як і норми громадських некомерційних об'єднань, але між ними є відмінності. Норми комерційних організацій породжують права і обов'язки, забезпечені юридичним механізмом державних органів, норми громадських організацій такого забезпечення не мають.

6.За дією у просторі виділяють такі норми:

"загальні (загальнодержавні) норми поширюють свою дію на всю територію держави. Наприклад, Конституція України.

"місцеві (локальні) норми поширюють свою дію на територію певної адміністративно-територіальної одиниці: область, район, місто, село, селище.

"деякі науковці виділяють ще й республіканські норми, які поширюють свою дію на територію суб'єкта федерації, або територію автономного утворення, що є складовою частиною унітарної держави. Прикладом може бути Автономна Республіка Крим.

7.За дією у часі:

"постійні, час дії яких не визначений. Постіними нормами є норми, закріплені в першому і четвертому розділах Конституції України. Постійні норми діють доти, поки їх не відмінять.

"тимчасові, час дії яких обмежений. Наприклад, тимчасовими нормами є норми, закріплені в п'ятнадцятому розділі Конституції України.

8.За дією по колу суб'єктів:

"загальні норми - поширюють свою дію на всіх суб'єктів права. Наприклад, в ст. 27 КУ зазначається, що: "Кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань". Також прикладом може бути ст. 21 КУ: "Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними".

"спеціальні - поширюють свою дію на спеціальних суб'єктів: неповнолітніх, військовослужбовців, пенсіонерів і т.д. Наприклад, в ст. 99 ККУ зазначено, що до неповнолітніх, яких було визнано винуватим у скоєні злочину, судом можуть бути здійсненні наступні види покарання: штраф, виправні роботи, арешт і т.д.

"виняткові - містять виключення із загального права щодо поширення дії загальних та спеціальних норм права на певних суб'єктів права. Наприклад, ст. 80 КУ, в якій зазначено, народним депутатам гарантується депутатська недоторканність.