Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-й модуль.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
192.51 Кб
Скачать

2 Клінічні групи

1а- особи з захворюванням, підозрілим на злоякісне.

-особи з передпухлинними захворюваннями

2-хворі з злоякісними пухлинами, що підлягають спеціальному хіміотерапевтичному, променевому, гормональному лікуванню

2а--хворі з злоякісними пухлинами, що підлягають радикальному лікуванню

3- хворі з злоякісними пухлинами, після радикального лікування

4-хворі з злоякісними пухлинами, яким показане паліативне або симптоматичне лікування

Види оперативних втручань:

Радикальні – пухлину видаляють разом з органом або частиною його, з ураженими тканинами і обов’язково з реґіонарними лімфовузлами

Паліативні

Симптоматичні( трахеотомія, гастростомія, колостомія)

Варіант 9

1. Хвора С., 35 років, скаржиться на підвищення температури, біль в верхньому зовнішньому

Відповідь: у хворої має місце післяін'єкційний абсцес правої сідниці. Показане оперативне втручання – розкриття гнояка, некректомія, дренування

2. У відділення хірургічної інфекції поступив хворий із скаргами на болі в правій гомілці

Відповідь: хворий страждає на хронічний післятравматичний остеомієліт правої великогомілкової кістки (норицева форма). З додаткових досліджень необхідно виконати фістулографію стегна в двох проекціях для визначення гнійних кишень або комп’ютерну томографію. Хворому показано оперативне лікування. Проводиться видалення нориці і некротизованих тканин. При кінцевому остеомієліті з утворенням хибного суглоба кінці кісток резекуються і кісткові уламки фіксуються апаратом Ілізарова

3. Хворий, 78 років, переніс операцію з приводу раку сліпої кишки: екстерпація прямої кишки

Відповідь. У хворого штучна повна зовнішня епітелізована губоподібна нориця. Потрібен підбір калоприймача, догляд за шкірою, лікування основного захворювання.

1Бешиха (erysipelas) – гостре запалення шкіри або слизистих оболонок і лімфатичних шляхів, викликане β-гемолітичним стрептококом групи А (БГСА).

Найчастіше бешиха вражає шкіру обличчя, голови, гомілок, рідше тулуб.

КлінікаЗахворювання починається гостро з ознобу і підвищення температури до 40-41 °С. Одночасно на шкірі з'являються почервоніння і припухлість. Шкіра стає напруженою, болючою, гарячою на дотик і набуває яскраво-червоного забарвлення з різко окресленою межею, по краях якої спостерігається валикоподібна припухлість. Описана картина отримала назву еритематозної форми. Іноді на почервонілій ділянці шкіри з'являються міхури, що містять прозорий, жовтуватий ексудат (бульозна форма), при його нагноєнні (пустульозна форма), за наявності геморагічного вмісту (геморагічна форма), при нагноєнні і розповсюдженні процесу на підшкірну клітковину (флегмонозна форма) і некрозі шкіри (некротична форма).

Найважче перебігає так звана блукаюча, або мігруюча, бешиха – форма, при якій процес переходить з однієї ділянки тіла на іншу.

Лікування. Ділянку бешихового запалення опромінюють ультрафіолетовими променями в суберитемних дозах, змащують 1% розчином діамантового зеленого. Проводиться загальна антибіотикотерапія препаратами пеніцилінового ряду (ретарпен 2,4 млн в/м). При флегмонозній і некротичній формах вдаються до оперативного лікування.

2Виразка (В) – дефект покривних і глибше розташованих тканин, що розвивається в результаті відторгнення змертвілих тканин.

Причини

На фоні розладів кровопостачання тканин (венозна гіпертензія і розлади мікроциркуляції, артеріовенозні сполучення, гіпоксія, ацидоз), іннервації, трофіки.

Клініка.

Краї виразки можуть бути рівними, підритими, м'якими, твердими (кальозними), кратероподібними. Дно може бути блідим, гіперемованим, сальними (при сифілісі), вкрите грануляціями, фібрином, детритом. Виділення можуть бути серозним, гнійним, геморагічними.

Ускладнення виразок

екзема, піодермія, целлюліт, мікоз, бешиха, індурація шкіри і п/ш клітковини, тромбофлебіт, вторинна лімфедема, кровотеча (арозія судини дна), перфорація виразки порожнистого органу (наприклад, шлунку), пенетрація в навколо розташовані органи (наприклад, виразки ДПК в головку підшлункової залози), порушення функції органу в наслідок загоєння виразки з утворення гіпертрофічного рубця (пілоростеноз, анкілози і контрактури при опікових виразках), малігнізація.

Лікування

-Усунення причин, що спричиняють виникненню виразки:

-сафенектомія – при варикозному розширенні підшкірних вен;

-лікування специфічної інфекції

-резекція шлунку разом з виразкою

Варіант 10

1. Хворий К., 36 років, тросом глибоко вколов І палець правої кисті. Через добу з’явились

Відповідь: у хворого підшкірний панарицій нігтьової фаланги І пальця правої кисті. Для розтину гнояка буде необхідно виконати два бокових розтини. Після операції – іммобілізація

2. Хворий 45 років госпіталізований у хірургічне відділення зі скаргами на не різкий біль

Відповідь: у хворого може мати місце артрит колінного суглобу туберкульозного ґенезу; визначений симптом за автором називається симптом Олександрова; рентгенографія колінного суглобу, рентгенографія органів грудної клітини, консультація фтизіатра

3. Хворий Т., 69 років, поступив в стаціонар зі скаргами на постійні закрепи тривалістю до 3 діб

Відповідь: У випадках підозри на наявність пухлини товстої кишки ізі спеціальних методів обстеження потрібно виконати ректороманоскопію (фіброколоноскопію) та іригоскопію. При ендоскопічному виявлені пухлини виконується її біопсія з наступним гістологічним дослідженням.