Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kordamisküsimuste I MINU vastused.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
40.91 Кб
Скачать

5. Mida tähendab: bakteritsiidne, bakteriostaatiline - Bakteriotsiidne toime-

Mikroobikultuuri surmamine kahjustades raku seina, raku membraani või teisi raku struktuure. Toime on mittespetsiifiline kõikide mikroorganismide suhtes!; Bakteriostaatiline toimeMikroobide kasvu ja paljunemise pidurdamine.Valdav enamus mikroobivastaseid aineid on bakteriostaatilise toimega.

6. Milliseid antibiootikumide rühmi tead? Mille poolest nad erinevad.- on neli rühma.

I. Foolhappe antogonistid- tekib foolhape. On vajalik rakude jagunemiseks.

II. Rakuseina sünteesi takistavad inhibiitorid- suurim rühm

III. Topoisimeraas II inhibiitorid- antibiootikum takistab topoisomeraasi toimet. Bakter ei paljune.

IIII. Proteiini sünteesi inhibiitorid- proteiini sünteesi takistamine

7. Milliste infektsioonide raviks on sulfonamiidid, millised on nende kõrvaltoimed- seedetrakti,kuseteede ja hingamiseteede infektsioonid.aeglustavad bakterite kasvu, toimides nende foolhappe sünteesi pärssijatena. Kõrvaltoimed: ülitundlikkusreaktsioonid; isutus, iiveldu, oksendamine, kristallide teke ja neerukahjustus, maksakahjustus.

8. Kirjelda penitsilliine ja tsefalosporiine ning nende ohtlikku kõrvaltoimet- penitsiliinid- b-laktaam-antibiootikumid-Imenduvad hästi, kudedesse jaotumine ühtlane, veidi halvemini tungivad ajju ja silma.Lammutatakse maksas. Eritumine neerude kaudu kiire, eritub ka süle ja RP-gaPoolväärtusaeg 30-60 minutit. Ei läbi platsentat. Suurim kõrvaltoime on ülitundlikkus.- ampitsillin, amoksitsillin

Tsefalosporiinid on b-laktaam-antibiootikumid. – vankomütsiin- kasutatakse viimases järjekorras, batsitratsiin- lokaalne.

Imendumine: osa imenduvad suu kaudsel manustamisel. Jaotumine: ühtlane, läbivad HEB, platsenta barjääri, tungivad hästi kehavedelikesse. Eritumine neerude kaudu kiire. Kõrvaltoimed ja toksilisus: Allergia: lööbed, eosinofiilia, anafülaktiline sokk.

9. Mille poolest erineb vankomütsiin teistest antibiootikumidest- Mõjub paljudele ravimresitentsetele organismidele. G+-te infektsioonide raviks aeglaselt i/v ja esmaabiks p/o koliidi puhul. Eritub 90% neerude kaudu. Vankomütsiin kasutatakse viimases järjekorras, kui eelnev ravi ei aidanud.

10. Milliseid fluorokinoloone tead ja milliste infektsioonide vastu neid peamiselt kasutatakse- erituselundi põletiku korral. Tsiprofloksatsiin, ofloksatsiin, norfloksatsiin.

11. Mille poolest erinevad teistest antibiootikumidest tuberkuloosivastased ained ja milline on nende ravikuuri omapära- Tuberkuloosi vastu-mükobakterid. Ravi kuni 2 aastat. Mükobakterite paljunemise aeg kuni 20 h. Aga teised antibiootikumid paljunevad kiiremini.

12. Metronidasooli kasutamise mitu võimalust, tema omadused ja kõrvaltoimed- hamba, nahahaiguste korral,kõhuõõne,vaagna piirkonna infektsioonide korral, alakõhupõletiku korral. Anaeroobne luude ja liigeste infektsiooni korral. Võtta koos toiduga. Õhukese polümeerikilega kaetud tabletid.

Sagedamini esineb seedetrakti häireid; peamiselt iiveldust ning ebameeldivat metallimaitset suus. Mõnikord kaasneb iiveldusega peavalu, isutus ja oksendamine.

13. Keelud ja hoiatused tetratsükliinide kasutamisel (doksütsükliin).- Oht maksakahjustusele, seedetrakti ärritusnähud; Ladestuvad luukoes. Alla 7 aastastele ei soovitata, kuna levib kogu organismis. Läbib platsenta barjääri , läheb rinnapiima. Moodustavad kergelt nii leeliste kui ka hapetega soolasid ja lahustamatuid komplekse. Seonduvad luudes ja hammastes leiduva Ca. Hapete suhtes vastupidavad. Võib rikkuda hambaid kasvu perioodil. Ei tohi võtta koos piimaga, toime nõrgeneb.

14. Erinevate antibiootikumide gruppide kasutamine rasedatel. – I grupp- raseduse ajal mitte kasutada, kuna vajalik foolhappe.. II grupp- batsitratsiin- raseduse ajal lubatud.

15. Nimeta asoole. – klotrimasool, ekonasool, flukonasool,ketokonasool-seene vastased. Aga näiteks omeprasool ei ole asool(on prootonpumba inhibiitor). .

16. HIV- raviks kasutatakse: atsükloviiri, gantsükloviiri.

17. Fotosensitiivsed reaktsioonid tekivad tetratsükliinidega.

18. Rasedatel on keelatud kasutada trimetoprimi.

19. Samaaegselt on keelatud kasutada: penitsiliine ja tsefalosporiine( kuna sarnase toimega)

III

1. Astma olemus ja prognoos, millest tekib ja milles väljendub?- Astma on hingamisteede krooniline põletikuline haigus, mis kulgeb periooditi esineva hingamisraskusega. Astma korral tekib bronhides: bronhiseina silelihaste spasm ehk kokkutõmbumine, limaskesta turse ,limaerituse suurenemine . Astma sümptomid võivad küll mööduda, kuid põletik ja hingamisteede ülitundlikkus erinevate ärritajate suhtes jääb enamasti püsima.

Peamised astma sümptomid on: Hingamisraskus, õhupuudus, hingeldus ,vilistav hingamine, köha

Astmat võivad esile kutsuda või vallandada mitmesugused tegurid: viirused ,allergeenid, külm õhk ,õhusaaste, tubakasuits, teravad lõhnad ,kehaline koormus.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]