Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kordamisküsimuste I MINU vastused.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
40.91 Кб
Скачать

2. Astma raviks kasutatavad ravimgrupid, milliste astma sümptomite puhul kasutatakse, esindaja(d) ja tähtsamad kõrvaltoimed?-

Põletikuvastased ained: glükokortikoidid- beklametasoon,budesoniid,flutikasoon-kõrvaltoimed seotud doosiga: soor, naha atroofia, neerupealisetöö allasurumine,; antihistamiinsed ained.

Bronhodilaatorid: b-adrenomimeetikumid- albuterool, terbutaliin(lühitoimelised), salmeterool, formoterool(kestva toimega kuni 12 h);, M-kolinoblokaatorid, metüülksantiinid

Leukotrieenide antagonistid: põletiku vastased. Montelukast, zafirlukast-KT: peavalu, seedehäired, vaskuliit.

Tavaliselt kasutatakse leukotrieenide antagoniste lisaravimina inhaleeritavale (sissehingatavale) glükokortikosteroidile raskesti ravile alluva astma korral või alternatiivse ravimina, kui patsiendile mingil põhjusel glükokortikosteroidid ei sobi.

3. Mis on rögalahtistid/ sekretolüütikumid?- muudavad röga väljaköhimise kergemaks ning sellest tulenevalt võivad vähendada ka köhimissagedust. Röga ärritajad, vedeldajad, eritajad ja hingamisteedest välja toojad. Näiteks: atsetüültsüsteiin, termopsis, aniis, pärnaõied, terpiinhüdraat, ambroksool.

4. Nimeta lokaalseid antikongestante.- nasaalsed: sudafed, nasofan, xymelin(toime kestvus kuni 2h), coldrex(toime kestvuv kuni 6h), theraflu- adrenomimeetikumid=dekongestandid.

5. Ravikuuri maksimaalne pikkus antikongestantidega? Miks seda ei tohi ületada?- kuni 1 nädal keskmiselt, kuna organims(veresooned) harjuvad ära ravimiga.

6. Nimeta allergiavastaste nohuravimite grupp?- H1-histaminoblokaatorid; b- adrenomimeetikumid; glükokortikoidid.

7. Süsteemsete antihistamiinsete ainete põhinäidustus (haiguste grupp)?- Antihistamiinikumid on ravimid, mida kasutatakse sageli mitmete allergiliste seisundite, nagu atoopilise nahapõletiku, nõgestõve (urtikaaria) ja angioödeemi, anafülaksia, urticaria pigmentosa, allergilise nohu või silmapõletiku, kuid ka putukahammustuste ja dermografismi ravis.

8. Nimeta uuema põlvkonna antihistamiinseid ravimeid(3).- Cetirizinum (ACETERIN tbl, CETIRIZINE ALPHARMA tbl, ZYRTEC tilgad, mikstuur ja tbl)

Loratadinum (CLARITINE tbl, LORATIN tbl, LORATADINE ALPHARMA tbl, RINOLAN siirup ja tbl)

Desloratadinum (AERIUS tbl ja Aerius lahus )

9. Millise kõrvaltoime osas on uuema põlvkonna antihistamiinsetel ainetel põhiline eelis vanema põlvkonna ees?- Uuemad, 2.põlvkonna antihistamiinikumid on spetsiifilisemad ja ei põhjusta enamikel juhtudel unisust ja vähem suukuivust.

10. Nimeta ninasteroide. - Flixonase, Nasonex, Avamyse, Rhinocort, Beconase

11. Nimeta süsteemse toimega antikongestante, nende kõrvaltoimed.- pseudoefedriinil: Kõrvaltoimena võib sageli põhjustada suukuivust, unetust, peavalu, unisust, närvilisust ja asteeniat. Toime jõuab vereringekaudu sihtpunkti, aga lokaalne toime on otsesem.

12. Milliseid ravimeid kasutatakse astmahoo puhul esmaabi, mis värvi on pakend?- inhalaatorid/aerasoolid-kiire toimega b-mimeetikumid.

13. Milliseid ravimeid kasutatakse kroonilise põletiku puhul astmahaigete ravis, mis värvi on pakend?- metüülksantiinid, glükokortikosteroidid, leukotrieenide antagonistid.

14. Salbutamooli võimalikke manustamisviise, kõrvaltoimed- Bronhiaalastma. Bronhospasm kroonilise bronhiidi või kopsuemfüseemi korral. Ravim võib põhjustada kerget lihaste treemorit (tavaliselt kätes). Treemor on seotud ravimi annusega ning võib ilmneda kõigi b-adrenomimeetikumide kasutamisel. On esinenud lihaspinget, väga harva lihaskrampe.

15. Millise toimega on teofülliin- lõdvestab bronhide silelihaseid, stimuleerib KNS-o ja südant, vähendab uriini eritust.

16. Millise haiguse raviks kasutatakse montelukasti- astma raviks

17. Nimeta köha parssivaid aineid- 1. Otsesed köhakeskuse pidurdajad- analoogid-kodeiin,dekstrometorfaan;-mittenarkootilised-glautsiin, libeksin jt.

2. röga ärritajad, vedeldajad, eritajad ja hingamisteedest välja toojad-

18. Millisel patsiendil ei kasutata köha pärssivaid aineid- kui patsiendil esib krooniline köha, ein tohi ravikuur ületada 7 päeva.

19. Seedetraktis toimuvad protsessid, milliseid kaebusi patsiendi esitavad?- kõhukinnisus,lahtisus, oksendamine. Gastriin suurendab pepsinogeeni ja soolhape eritumist.

20. Maohaavandite teke ja ravi- Haavand tekib limaskesta kaitsevõime vähenemise ja limaskesta kahjustavate faktorite koostoimel. Limaskesta kaitsevõimet vähendavad suitsetamine, valuvaigistid (aspiriin,  mittesteroidsed põletikuvastased ravimid) ja vananemine.

Mao happesekretsiooni vähendavad:  H2-blokaatorid, näiteks ranitidiin. Prootonpunba inhibiitorid (omeprasool) on kõige tugevamad happetootmise vähendajad. Lisaks võib kasutada maohapet neutraliseerivaid antatsiide (söögisooda, alumiiniumhüdoksiid, magneesiumhüdroksiid), mis ei ole otseselt raviva toimega, vaid leevendavad vaevusi ning hapet neutraliseerivaid ja samas limaskesta pinnale kaitsekihti moodustavaid  ravimeid (näiteks sukralfaat)

21. Helicobacter pylori- Helicobacter pylori on mikroaerofiilne gram-negatiivne bakter. See tähendab, et ta vajab elutegevuseks küll hapniku aga väiksemal kontsentratsioonil kui seda on meie atmosfääris.  Meditsiinis on see bakter üsna tuntud patogeen. Ta elab kõhus ning võib põhjustada mitmeid probleeme nagu näiteks maohaavad ja -vähk. See ei ole loomulikult tema primaarne eesmärk vaid kaasneb tema elutegevusega.

22. Haavandtõve raviks kasutatavate ravimite grupid- gastriin, aatsetüülkoliin, histamiin. Kasutatavad ravimid: antatsiidid, H+,K+ ATP-aasi e. prootonpumba inhibiitorid.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]