Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Бакалаврат new 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Економіка підприємства

Підприємство як відкрита система, суб'єкт та об'єкт ринкових відносин. Стратегія діяльності підприємства, порядок та етапи розроблення, стратегічні альтернативи.

Виробнича програма підприємства та методи її розрахунку з урахуванням стратегічної мети діяльності та конкурентних умов ринку. Виробничі потужності підприємства, методи її визначення. Планування обсягів реалізації продукції. Планування матеріально-технічного забезпе­чення підприємства. Виробничі запаси, їх призначення, показники оцінки, порядок нормування та оперативне управління.

Економічні ресурси та ресурсний потенціал підприємства. Засоби виробництва та засоби праці, аналіз, планування, відтворення, оцінка ефективності використання. Трудові ресурси підприємства, їх склад, порядок планування. Продуктивність та ефективність праці, показники, що їх характеризують. Форми та системи оплати праці. Фонд заробітної плати, його склад, порядок визначення. Витрати на утримання трудових ресурсів, джерела їх покриття. Науково-технічний прогрес як основа розвитку та інтенсифікації виробництва.

Поточні витрати підприємства. Види собівартості. Класифікація вит­рат. Калькулювання собівартості. Обґрунтування кошторису витрат за еле­ментами. Доходи підприємства та джерела їх формування. Прибуток як основний показник фінансових результатів діяльності. Рентабельність. Механізм утворення та розподілу прибутку.

Оцінка ефективності діяльності підприємств, його конкурентоспроможності, шляхи та резерви їх підвищення.

Базові питання

1. Підприємство як суб'єкт та об'єкт ринкових відносин

2. Цільові характеристики діяльності підприємства на ринку

3. Виробнича потужність підприємства

4. Матеріально-технічне забезпечення підприємства

5. Основні фонди підприємства

6. Трудові ресурси та стимулювання праці робітників

7. Поточні витрати підприємства та собівартість продукції

8. Фінансові результати діяльності підприємства

Фінанси підприємства

Сутність фінансів та фінансового механізму підприємства. Фінансова діяльність підприємства та засади її організації. Система оподаткування підприємств. Активи підприємства. Фінансові ресурси підприємства. Кредитування підприємства. Фінансове забезпе­чення відтворення основних засобів підприємства. Грошовий оборот і система грошових розрахунків підприємства. Банкрутство та фінансова санація підприємства. Фінансовий стан підприємства. Фінансовий план підприємства.

Базові питання

1. Фінансова діяльність підприємства

2. Система оподаткування підприємства

3. Активи підприємства

4. Фінансові ресурси підприємства

5. Кредитування підприємства

6. Фінансове забезпечення відтворення основних фондів

7. Грошовий оборот та система грошових розрахунків

8. Фінансовий стан підприємства та його характеристика

Підприємницьке право

Поняття та види підприємницької діяльності. Майнові права суб'єктів підприємницької діяльності. Правове регулювання підприємницької діяльності у комерційному обігу. Правові засади державного регулювання підприємницької діяльності. Правове регулю­вання зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів підприємництва. Юри­дична відповідальність за правопорушення в сфері підприємницької діяльності. Захист прав суб'єктів підприємницької діяльності.

Система товарообігу. Види посередників. Чинники, що впливають на структуру каналів збуту. Функції виробників, оптових та роздрібних підпри­ємств у розповсюдженні товарів. Методи збуту товарів. Види посе­редників. Реклама, пропаганда, стимулювання збуту, персональний про­даж як складові комплексу маркетингових комунікацій. Етапи здійснення рекламної діяльності. Розроблення комунікаційної програми. Ефектив­ність комунікаційних заходів. Ситуаційний аналіз. Аналіз конку­рентоспроможності підприємства. Стратегічне та оперативне планування маркетингу. Бюджети маркетингу. Організація та контроль маркетингу підприємства.