Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мезорайон Греція_Ісакова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
44.51 Кб
Скачать

6. Геополітичні перспективи

Внутрішня і зовнішня політика Греція є учасницею провідних західноєвропейських структур - НАТО, ЄС, ЗЄС та ін. Греція виступає за налагодження широкого міжбалканського співробітництва.

Афіни беруть участь у багатонаціональних миротворчих силах країн Південно-Східної Європи, що діють за мандатами ООН і НБСЄ за сприяння НАТО та ЗЄС.

Відносини Греції з Туреччиною продовжують носити складний характер в силу зберігаються специфічних протиріч (проблеми Егейського моря, дотримання прав людини), а також через неврегульованість кіпрської проблеми.

Афіни активно беруть участь в ЧЕС; в Салоніках почав свою діяльність, спрямовану на відбір і фінансування регіональних інвест. проектів, Чорноморський банк торгівлі та розвитку.

Греція бере участь в роботі різних міжнародних організацій, є членом ООН, Ради Європи, ОБСЄ з моменту їх заснування. Греція активно підтримує майбутнє розширення ЄС, особливо вступ Кіпру як завдання стратегічної важливості для Європи і Близького Сходу в умовах зміцнення стабільності в регіоні.

6. Зв’язки між Грецією та Україною

Греція визнала незалежну Україну 31 грудня 1991 року. Обидві країни встановили дипломатичні відносини в 1992 році. Греція відкрила посольство в Києві в 1993, генеральні консульства діють у Маріуполі та Одесі. Україна відкрила посольство в Афінах, а з квітня 2004 року діє генеральне консульство в Салоніках. Обидві країни — повноправні члени Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Важливий фактор зміцнення дружніх відносин — інтенсивні гуманітарні зв'язки та наявність української громади в Греції та грецької громади в Україні. За даними перепису 2001 в Україні мешкає 91,5 тисяч етнічних греків, з них 77,5 у Приазов'ї, Донецька область (див. румеї та уруми). [3]

Громадяни Греції мають право безвізового в'їзду в Україну до 90 діб впродовж 180 діб. Для в'їзду у Грецію громадяни України повинні оформити Шенгенську візу (див. також Умови та правила працевлаштування іноземців у Греції

Угоди, прийняті нещодавно між Україною та Грецією:

  • 20.12.06 — Угода про співробітництво в сфері стандартизації та оцінки відповідності між Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики і Грецькою організацією з стандартизації (ELOT) (набула чинності з моменту підписання).

  • 27.01.07 — Договір між Україною та Грецькою Республікою про правову допомогу у цивільних справах (набув чинності з моменту підписання).

  • 28.11.2008 — Угода між Урядом України та Урядом Грецької Республіки про співробітництво у боротьбі з тероризмом, незаконним обігом наркотиків, організованою та іншими формами злочинності (підписана 24.04.01 р., набула чинності шляхом обміну нотами нота посольства Греції в Україні AS 569 від 07.06.2004, нота МЗС України № 72/23-612/1-3634). [3]

Посольства та консульства

  • Посольство України в Грецькій республіці та Республіці Албанія (за сумісництвом). Послом України в Грецькій республіці та Республіці Албанія 9 червня 2010 року призначений Володимир Шкуров, раніше генеральний консул України в Салоніках. На цій посаді він замінив Валерія Цибуха. [7]

  • Посольство Греції в Україні Послом Греції в Україні служить з 9 вересня 2009 року Георгіос Георгунтзос, попередником якого був Харіс Дімітріу.

  • Генеральне консульство Греції в Маріуполі З 3 жовтня 2008 року генеральним консулом Греції в Маріуполі служить Софія Маллі, змінивши Франгіскоса Костелленоса. Проте відносини між новим консулом та грецькою діаспорою Приазов'я розвиваються на тлі скандалів. Відтак з травня 2010 року Федерація грецьких товариств України піднімає питання про заміну консула і в бесідах з послом Греції в Україні, і на засіданнях парламентського комітету Греції у справах діаспори. [8]

  • Генеральне консульство Греції в Одесі З 3 жовтня 2008 року генеральним консулом Греції в Одесі служить Герасімос Даваріс, змінивши Іоанніса Хрістофіліса.