Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мезорайон Греція_Ісакова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
44.51 Кб
Скачать

Об'єкти Греції, що входять до Всесвітньої Спадщини юнеско

Греція в 1981 році ратифікувала Договір ЮНЕСКО з охорони пам'яток та об'єктів всесвітньої спадщини. З тих пір і по теперішній час до списку Світової спадщини ЮНЕСКО додалися 17 грецьких пам'яток та археологічних місць.

Культурні та природні Пам'ятки Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО - це пам'ятники та райони (наприклад, ліси, гори, озера, пам'ятники, міста та ін.) включені в каталог пам'яток в рамках Міжнародної програми Комітету Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО.

Список ЮНЕСКО складається з 911 пам'ятників і місць, які є частиною культурної та природної спадщини, що мають видатну всесвітню цінність. У їх число входять 704 культурних, 180 природних і 27 змішаних об'єктів і районів в 187 державах.

17 грецьких пам'яток і об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Першим грецьким пам'ятників у Списку Всесвітньої Культурної Спадщини ЮНЕСКО в 1986 році став епікурейський Аполлон. З тих пір були додані ще 16 пам'ятників, останнім на сьогоднішній день став Старе Місто на Корфу.

1. Акрополь (приєднаний в 1987 році): в Акрополі розташовані чотири найбільших шедевра класичного грецького періоду: Парфенон, Пропілеї, Ерехтейон і храм Афіни Ніки, які є символами спадщини.

2. Егон в Вергін (приєднаний у 1996 році): місто Егон - перша столиця Королівства стародавньої Македонії, виявлена ​​в 19 столітті поряд з Вергін на півночі Греції. Найважливішими пам'ятками є Палац і Некрополь. Одна з царських гробниць у Великій Тумби Егона була ідентифікована як гробниця Філіпа II (батька Олександра Македонського).

3. Дельфи (приєднані в 1987 році): Національне Святилище Дельфи, де знаходиться оракул Аполлона, вважається 'пупом землі', в 6-й столітті до н.е. був релігійним центром і символом єдності стародавнього світу.

4. Містера (приєднана в 1989 році): чудо Мореа - Містера - була зведена як фортеця у 1249 році Королем Вільгельмом Ахаї в Віллардуен і відновлена ​​за часів Візантійської імперії. Пізніше фортеця була завойована турками і венеціанцями.

Покинута завойовниками в 1832 році, Містера є дивовижні середньовічні руїни, що знаходяться у винятково красивому місці.

5. Олімпія (приєднана в 1989 році): розташована в долині Пелопоннесу, Олімпія була заселена ще з доісторичних часів. У 10-му столітті до нашої ери стала центром поклоніння Зевсу. Крім храмів, тут знайдено руїни всіх спортивних об'єктів, побудованих до Олімпійських Ігор, що проводилися в Олімпії з 776 р. до н.е. раз на чотири роки.

6. Мікени і Тірінф (приєднані в 1999 році): пам'ятники двох найбільших міст Мікенськой цивілізації східній частині Середземного моря з 15 до 12 в.в. до н. е.. зіграли вирішальну роль у розвитку класичної грецької культури.

Ці два міста пов'язані з Гомерівський епосом (Іліадою і Одіссеєю), і справили величезний вплив на європейське мистецтво і літературу.

7. Делос (приєднаний у 1990 році): відповідно до грецької міфології, Аполлон народився на цьому маленькому острові Киклад. Острів залучав прочан з усієї Греції і був процвітаючим торговим портом. Археологічне місце Делоса є виключно великим і багатим, оскільки в минулому він являв собою великий середземноморський порт.

8. Історичний центр (Хора) з монастирем Іоанна Богослова і печерою Апокаліпсису на острові Патмос (рік приєднання - 1999): Патмос в Додеканес, відомий як острів, де Іоанн Богослов написав своє Євангеліє і Апокаліпсис. Монастир, присвячений 'улюбленому учневі', був виявлений на острові в кінці 10 століття.

Старе місто Хору, пов'язаний з ним, включає в себе традиційні і релігійні споруди.

9. Середньовічне місто Родосу (рік приєднання - 1988): Орден Святого Іоанна Єрусалимського тримав в окупації Родос з 1309 по 1523 і перетворив його в середньовічну фортецю. Пізніше місто потрапило під італійську і турецьку окупацію.

Палац Великого Магістра, Лікарня, вулиця Лицарів і Верхнє місто є одними з найкрасивіших міських центрів Готичного періоду.

10. Монастир Дафні, Монастир Осіу Лука і Неа Мони на Хіосі (приєднані в 1990 році): незважаючи на їх значну географічну віддаленість один від одного (перший розташований в Аттиці, другий у Фокиде, а третій в Егейському морі), ці три монастирі належать до тієї ж типологічної серії.

Церкви були побудовані з великим куполом, який підтримується невеликими арками, що створюють восьмикутне простір. В 11-е і 12-м столітті церкви були різноманітно прикрашені і поліхромної облицьовані мармуром, мозаїками на золотому тлі - основними характеристиками 'Другого візантійського періоду'.

11.Старий місто Корфу (рік приєднання - 2007): Старе місто Корфу з двома фортецями - старої і нової розташований біля входу в Адріатичне море і населений ще з давніх часів.

Зважаючи на стратегічне положення острова Корфу - він став важливим портом, який захищав острів від повторюваних облог, і вважається одним з найважливіших укріплених міст Середземномор'я.

12. Древнехристианские і візантійські пам'ятки міста Салоніки (рік приєднання - 1988): місто Салоніки, заснований в 315 році, був одним з перших центрів розповсюдження християнства.

Серед християнських пам'яток перебувають дохристиянські храми, церкви і базиліки, побудовані з 4-го до 15-го століть, і являють собою диахроническую типологічну серію, яка справила великий вплив на візантійський світ.

Пам'ятники, включені в список, це Ротонда, храм Ахіропіітоса і Агіу Дімітріу, монастир Латому, храм Святої Софії, Собор Панагії Халкеон, храми Агіос Пантелеймона, Святих Апостолів, Святого Миколая Орфаноса, Св. Катерини і Спасителя Христа Пантократора, Монастир Влатадон, храм Пророка Іллі, Візантійські Лутра і Стіни Солуні.

13. Іреон Самос (приєднаний у 1992 році): з 3 тис. до н.е. багато цивілізацій населяли цей маленький острів Егейського моря поблизу Малої Азії. Руїни Піфагора - стародавнього укріпленого порту з грецькими і римськими пам'ятниками і вражаючий акведук, а також Іреон, храм Гери на Самосі, до цих пір відвідувані.

14. Храм Асклепія в Епідаврі (приєднаний у 1988 році): археологічний пам'ятник Епідавра в Пелопоннесі розташований на різних рівнях. Культ Асклепія почався в цьому районі в 6 столітті до н.е. основним пам'ятником, зокрема, є театр, який вважається одним з найбільш яскравих шедеврів грецької архітектури, що відносяться до 4-го століття до н.е.

15. Храм Аполлона епікурейського - Вассес (приєднаний у 1986 році): знаменитий храм, присвячений богові лікування і сонця, був побудований в 5 столітті на крутих горах Аркадії. Це найстаріший коринфський храм коли-небудь знайдений, і поєднує в собі архаїчний ритм з доричним, при цьому з деякими сміливими архітектурними особливостями.

16. Метеори (рік приєднання - 1988): у важкодоступному районі скель Метеори, на вершинах гір, ченці побудували 'стовпи неба' - святі монастирі, побудовані в 11 столітті. Під час відродження в надзвичайно складних умовах у 15 столітті було збудовано 24 монастиря.

Фрески монастирів, які датуються 16-м століттям, стали орієнтиром для розвитку пост-візантійського живопису.

17. Агіон Орос - Афон (приєднаний в1988 році): Афон - православний духовний центр, створений в 1054 році, який є незалежним «державою в державі», починаючи з візантійської епохи, і зізнається районом культурної спадщини. Вхід на територію Афона заборонений для жінок.

Управління в монастирях вплинуло на монастирі інших далеких країн, таких як Росія, і на школи іконопису та історію православного мистецтва. [9]

Джерела використаних джерел:

1. Любіцева О.О. Ринок туристичних послуг - К.: Альтерпрес, 2002. - 436 с.