Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дитяча.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
31.7 Кб
Скачать

41. Казки-пєси с. Маршака(« Кицкин дім»,»теремок»,»12 місяців»)

Письменник,драматург,перекладач,критик.Нар.22 жовтня 1887р. В воронежі.,в Єврейський родині.Навчався в гімназіях.В 1904 р. познайомився з горьким,це дуже вплинуло на його світогляд.Дитячі казки: «12 місяців»,»кицин дім»,»теремок» та ін.

«Дванадцять місяців.» - Тема: боротьба добра та зла. Падчериця виступає доброю . Мачухи та дочки уособлюють у собі злість,дурість,упертість.С. Маршак запевняє нас у тому ,що покірність не завжди несе у собі мир. Часто спричинює дуже негативні наслідки,як наприклад самодурство у людини,відносно якої проявляється покірність.У той самий час протилежна риса характеру упертість –стає позитивною тільки тоді,коли вона належить людині з добрим,вірним серцем.

«Теремок» - ств. На основі російської народної казки. Ця казка весела та повчальна. До неї автор вніс драматичній конфлікт добра і зла. Деякі герої були замінені та доповнені- діди (добоий та злий).Пєса написана у віршованій формі,передуючись з прозовими римарками.Розмова героїв точна,лаконічна,як у байках.В тексті є ідіоми,загадки,пісні.

«Кицин дім».- недобра тітка киця відмовила в притулку маленьким кошенятам. Та коли прийшла біда, ніхто з названих друзів їй не прийшов на поміч,а от покинуті напризволяще кошенята допомогли киці зрозуміти ,де добро, а де несправедливість і що таке справжня дружба.

42 М. Пришвін. Збірка оповідань Золоті луки. ( Їжачок)

Народився у с. Хрущово у збідненій купецькій родині. У 1902р. закінчив академічне відділення Липуцького університету і кілька років займався науково-агрономічною діяльність у Москві. Покинувши службу взявся обстежувати простори Росії. З рушницею за плечима і записником у кишені побував у Карелії, на Далекому Сході та Середній Азії. У 20-х роках з’являються збірки творів для дітей «Матрьошка в картоплі», «Звір-бурундук», «В краю дідуся Мазая». У творах Гришивіна для дітей ми не знайдемо надзвичайної екзотичної природи, а середньоукраїнську смугу. Проте він вміє знаходити нове невідоме навіть у тих явищах, що добре знайомі читцю.

Збірка оповідань « Золоті руки» - відома збірка для дітей, яка включає такі оповідання: «Лисиччин хліб», «Їжачок», «Золоті луки» та ін..

В оповіданні «Золоті луки» йде мова про трьох хлопців, які під час походу на рибалку, побачили чудові мальовничі луки…. Цим оповіданням виховуємо почуття прекрасного у дитини, бережливе ставлення до природи.

«Золоті луки»

Троє хлопців йшли рибалити, через луки, й їх зачарувала краса золотих лук, на яких розквітли кульбабки. По обіді хлопці поверталися і вирішили ще раз поглянути на золоті луки, та вони були зелені, квіти закрилися.

«Лисиччин хліб»

Дідусь повернувся із полювання і витяг із торбини тетерука, рябчика, корінці, трави. І про все це розповідав онучці Зіночці. Під заячою капустою був шматочок чорного хліба, який дідусь брав із собою і забув зїсти, а Зіночці жартома сказав, що це хліб лисички. З того часу дівчинка завжди їла чорний хліб і хвалила його.

43 Б. Житков. Аналіз циклів Оповідання про тварин., Морські оповідання, Оповідання про техніку.

Житков народився 30 серпня 1882р. в м. Новгород. Російський письменник,прозаїк педагог мандрівник дослідник. Автор популярних пригодницьких оповідань і повістей про тварин і романи про революцію 1905р. А також такі цикли оповідань «Оповідання про тварин» «Морські оповідання» «Оповідання про техніку»

Борис Степанович Житков написав оповідання «Як слон врятував господаря від тигра» яке відноситься до циклу «Оповідання про тварин» В цьому оповіданні головними героями є слон і його господар. В ньому розповідається про вірність та відданість слона своєму господарю. Слон відчувши небезпеку хотів якось попередити хазяїна про неї . Він ворушив вухами слон озирався а потім підвів хобот і голосно заривів . Господар нічого не розумів тому почав його бити в результаті слон підняв господаря собі на шию щоб захистити його з’явився тигер і тоді слон всіляко відбивався від тигра щоб захистити господаря і все таки захистив. Тільки тоді господар зрозумів свою помилку Мораль не треба робити передчасних висновків. Треба з початку дізнатися в чому справа а потім вживати заходів. Треба бути вдячним тим хто хоче нам допомогти а тим паче тим хто рятує нам життя.