Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дитяча.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
31.7 Кб
Скачать

44.Книга б. Житкова « що я бачив?»,художня енциклопедія для дітей. Особливості структури книги.

Житков нар. 30 серпня 1882,р. в місті Новгород.Російський письменник, автор пополярних пригодницьких оповідань і повістей про тварин і романи про революцію.Книга «Що я бачив?» це енциклопедія для дітей 4-5років.,книга відповідає на нескінчені дитячі «чому?». І в той же час ,це повість,яка розповідає про те,якими є дикообрази, пелікани,зебри. . Особ. Струк. Кни.Відкриваючи книгу читець спочатку бачить статтю К. Федіне. ,де він висловлює свої думки про власного автора. Далі записане звернення самого письменника до дорослих. Збірка поділяється на розділи. І в самому кінці зміст,де вказані сторінки. В кінці зустрічаються цікаві ілюстрації ,що більше привертають увагу учнів до твору.

45 В. Біанкі – майстер літературної природничої казки.

Віталій Бианки народився в Петербурзі. Співуча прізвище дісталося йому від предків-італійців. Можливо, від них же й захоплива, артистична натура. Від батька - вченого-орнітолога - талант дослідника і інтерес до всього, «що дихає, цвіте і росте».

Батько працював у Зоологічному музеї Російської Академії наук. Квартира зберігача колекцій знаходилася прямо навпроти музею, і діти - троє синів - часто бували в його залах.

Інтерес до лісового життя зробив його пристрасним мисливцем. Різними були інтереси, такою же - освіта.

Спочатку - гімназія, потім - факультет природничих наук в університеті, пізніше - заняття в інституті історії мистецтв. А своїм головним лісовим вчителем Бианки вважав батька. Саме він привчив сина записувати всі спостереження. Через багато років вони перетворилися в захоплюючі розповіді і казки.

Бианки ніколи не приваблювали спостереження з вікна затишного кабінету. Все життя він багато подорожував (правда, не завжди з власної волі.

Восени 1922-го Бианки з сім'єю повернувся до Петрограда. У ті роки в місті при одній з бібліотек існував цікавий літературний гурток, де збиралися письменники, що працювали для дітей. Сюди приходили Чуковський, Житков, Маршак. Маршак і привів одного разу з собою Віталія Бианки.

Світ побачив такі казки Біанкі, як: «Хто чим співає?», «Чий ніс кращий?», «Лісові хатинки» та ін.. За допомогою казки «Хто чим співає» відомий письменник розширяє кругозір дітей, дає нові знання про «природних музикантів», викликає інтерес учнів до природи. За допомогою цієї казки можна привчати дітей розвивати свої таланти, розкривати їх, прагнути покращити, а не соромитися, адже ті пташки, які були впевнені що не можуть гарно співати, все рівно підспівували «лісовому хору», знаходили в собі музичні інструменти, якщо не мали змоги заспівати своїм голосом… Так само і учні повинні прагнути знаходити вихід із будь-якого положення

46. «Лісова газета». В. Біянкі- фонологічний календар природи.»

.Біографія 45.Найвідомішою книгою стала «лісова газета.».Все найцікавіше,надзвичайне, і звичайнісіньке, що відбувалося в природі,кожен місяць,рік, день,потрапило на сорінки» лісової газети. «Тут можна було знайти оголошення шпаків, «шукаємо квартири»,або повідомлення про перший «ку-ку», що прозвучав в парку. Була й кримінальна хроніка. Книга «виросла « з невеликого журнального відділу.

Пис. Працював над нею з 1924.р до кінця життя. З 1918 р. вона кілька разів перевидавалася. ,перекладалася на різні мови.

«лісова газета» - являє собою фенологічній календар природи. Річний цикл природних явищ висвітлений в вічному русі ,в постійних обумовлених законами природи змінами. «лісова газета «ділиться на 12 місяців. Рік починається з першого весняного місяця – «Місяця пробудження». Назви місяців відповідають характеристикам для даного відрізку часу природним явищам.