Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА 2010 МА - новий вар.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

5.4. Вимоги до оформлення додатків

Додатки оформлюються як продовження дипломної роботи і розміщуються в порядку появи посилань у тексті дипломної роботи.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад додаток А, додаток Б і т.д.

Додаток повинен мати номер, заголовок, написаний або надрукований малими літерами з першої великої літери по центру тексту сторінки.

При оформленні додатків окремою частиною (книгою) на титульному аркуші під назвою дипломної роботи друкують великими літерами слово „ДОДАТКИ”

6. Рецензування та захист дипломної роботи

Випускник повинен додати до роботи внутрішню рецензію та рецензію керівника організації, яка була базою дослідження, завірений печаткою. Вона має свідчити про достовірність наведеної в роботі інформації, правдивість фактичних даних. У ній повинні бути підтверджені актуальність теми для підприємства, самостійність автора дослідження, практична значущість аналітичного розділу та можливості й перспективи впровадження запропонованих рекомендацій. Зразок оформлення рецензії керівника організації на дипломну роботу наведено у Додатку 6.

На виконану дипломну роботу науковий керівник готує відгук, в якому дає оцінку якості виконання самої роботи і праці студента над нею та робить висновок щодо можливості допуску дипломної роботи в ДЕК.

Дипломна робота, підписана студентом та його науковим керівником, за наявності позитивного письмового відгуку наукового керівника, подається на попередній захист до комісії в складі викладачів кафедри. Зав. кафедрою та члени комісії роблять відповідний запис поряд з відгуком наукового керівника.

Рукопис у твердій палітурці подається студентом завідувачу кафедри, який приймає рішення щодо дозволу до захисту і оформлює його через відповідний запис у висновку кафедри про дипломну роботу. Якщо завідувач кафедри вважає за неможливе допустити дипломну роботу до захисту через її незадовільну якість, це питання виносять на засідання кафедри за участю наукового керівника. Обговорення оформлюється протоколом і подається на затвердження послідовно декану факультету і ректору інституту.

На момент подання до внутрішньої сторінки обкладинки студент приклеює конверт для розміщення супроводжувальних документів. Робота реєструється на кафедрі і направляється на зовнішню рецензію.

Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, наукових установах. Внутрішні рецензенти – викладачі суміжних кафедр інституту, призначених наказом ректора. Зовнішня рецензія надається у письмовому вигляді – за встановленою формою і має містити:

  • висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної дипломної роботи;

  • характеристику повноти завдання щодо розкриття теми дипломної роботи, відповідність змісту роботи її завдання;

  • висновки щодо достовірності наведеної інформації щодо діяльності підприємства;

  • оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

  • оцінку загальних вражень від дипломної роботи;

  • інші питання на розсуд рецензента;

  • висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи вимогам, що висуваються до таких робіт; про можливість допущення її до захисту і, за бажанням, може бути висловлено зауваження та думку про оцінку роботи за чотирьохбальною системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно. ( див. Додаток 7)

Рецензент має підписатися та зазначити своє прізвище, ім’я та по-батькові, місце роботи, посаду, яку обіймає і завірити свій підпис. Для підготовки студента до пояснень у зв’язку з можливими зауваженнями рецензента йому надається можливість ознайомитися з рецензією до захисту роботи на засіданні ДЕК. Рецензії вкладаються у конверт разом з відгуком керівника та з іншими супроводжуючими роботу документами.

Розгляд супровідних матеріалів дипломної роботи здійснюється завідувачем кафедри, після чого направляє дипломну роботу у ДЕК для захисту.

Захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор інституту.

На засіданнях ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

  • витяг із наказу ректора про затвердження персонального складу цієї комісії;

  • список студентів екзаменаційної групи, які допущені до захисту дипломних робіт за підписом декана факультету;

  • довідка від деканату про виконання студентом навчального плану та про одержані ним оцінки з теоретичних дисциплін, навчальних та виробничих практик;

  • дипломна робота студента;

  • письмовий відгук керівника дипломної роботи;

  • зовнішня та внутрішня рецензії на дипломну роботу;

  • інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної дипломної роботи.

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовленні наочні матеріали.

Обсяг тексту доповіді має відповідати десяти хвилинам виступу, містити основні результати аналізу матеріалів діючого підприємства і творчих розробок щодо визначених моделей управління, пропозицій і рекомендацій, які випливають із проведеного дослідження. Перед захистом слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і, по можливості, усунути зазначені недоліки або дати аргументовану відповідь у доповіді.

Наочні матеріали (презентації) підписані студентом та науковим керівником мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослідження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь наочними матеріалами.

Після доповіді студента секретар зачитує рецензію на дипломну роботу, а студент відповідає на всі зауваження рецензентів.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти можуть ставити студентові запитання щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими.

Після відповіді студента на запитання оголошується відгук наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної роботи ДЕК приймає рішення щодо оцінки захисту і роботи та про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації з видачею йому диплома державного зразка.

Диплом із відзнакою видається студентові, який має 75% відмінних оцінок з усіх навчальних дисциплін та практичної підготовки, і захистив дипломну роботу також на “відмінно”.

Студент, який отримав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим з інституту і в цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. Він має право бути повторно допущеним до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторна дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускової кафедри про затвердження теми та об’єкти дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної роботи може бети змінено або у межах теми матеріали роботи можуть бути суттєво оновлені і доповнено.

На всіх засіданнях ДЕК складається протокол, в який вносять відповідні оцінки за складання іспитів і захист, записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, оцінюється набутий освітній рівень, а також відомості про державний документ про освіту, що видається випускникові інституту.

Протоколи підписуються головою і членами ДЕК, що брали участь у засіданні, і зберігаються в інституті протягом 75 років.

Державна екзаменаційна комісія по завершенні роботи складає звіт, в якому відображає основні кількісні показники щодо рівня і якості успішності по проведених іспитах і захистах, характеристиках виконаних дипломних робіт щодо впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, застосування сучасних інформаційних і комп’ютерних технологій в аналітичних дослідженнях і т. ін.. Звіт ДЕК обговорюється на вечірній раді інституту. Захищені дипломні роботи випускова кафедра здає в архів інституту не пізніше ніж через 3 дні після завершення роботи ДЕК, де вони зберігаються протягом 5 років.