Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЗ кол(3тр).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

19. Нікарагуа

Офіційна назва - Республіка Нікарагуа (Republica de Nicaragua - ісп. мова).

Географічне положення -  розташована в Центральній Америці. Межує: з Гондурасом – на півночі і з Коста-Рікою – на півдні. Омивається водами Тихого океану на заході і Карибського моря – на сході.

Площа території  - 148 тис.  км.кв.

Кількість населення - 5,8 млн. осіб (2010 р.).

Столиця - Манагуа (Managua)  - 1,3 млн. осіб (2009 р.).

Адміністративний поділ - ділиться на 15 департаментів (departamento)  і 2 автономних регіони. Департаменти поділяються на муніціпії (municipio).

Великі міста - Леон (200 тис. осіб), Гранада (150 тис. осіб), Масая (100 тис. осіб).

Державна мова  - іспанська.   Релігія  –  більше 80 % віруючих сповідує католицизм.

Грошова одиниця -  золота кордоба= 100 сентаво.

Національне свято - 15 вересня - День незалежності(1821 р.).

Членство в міжнародних організаціях  - член ООН, ОАД.

Політична система

Нікарагуа – республіка. Глава держави - президент, який обирається загальним рівним прямим і таємним голосуванням терміном на 5 років. Президент не може бути обраний на другий строк підряд Президент республіки є головнокомандуючим збройними силами і органами національної безпеки. Президент Республіки Нікарагуа - Даніель ОРТЕГА СААВЕДРА , обраний 6 листопада 2011 р. Раніше обирався 5 листопада 2006 р. Законодавча влада здійснюється Національною асамблеєю( Asamblea Nacional) - однопалатним парламентом, яка обирається загальним рівним прямим і таємним голосуванням терміном на 5 років. Депутатами Національної асамблеї є екс-президент і програвший на виборах кандидат в президенти.

Виконавча влада здійснюється президентом країни, який очолює уряд і призначає міністрів. Уряд сформований 10 січня 2012 р. Політичні партії Рух сандіністського  оновлення

Консервативна партія

Ліберальна конституціоналістська партія

Ліберальний нікарагуанський альянс

Незалежна ліберальна партія

Сандіністський фронт національного визволення

Соціалістична партія

Соціал-християнська партія

Економіка

Основу економіки Нікарагуа становить сільське господарство. На експорт виробляються бавовна, кава, м'ясо і цукор. Кукурудза, сорго, рис, бобові, гарбузи та інші харчові культури вирощуються для внутрішнього споживання. Обробна промисловість дає близько чверті національного доходу. Основні галузі пов'язані з переробкою сільськогосподарської сировини – очищенням цукру, обробкою й розфасуванням м'ясопродуктів, вилученням харчової олії, виробництвом напоїв, сигарет, какао, розчинної кави й бавовняних тканин. Є кілька промислових підприємств, що виробляють цемент, хімічні продукти, папір і металовироби, а також нафтопереробний завод.

 Нікарагуа бідна на корисні копалини. У невеликій кількості видобуваються золото, срібло й кухонна сіль; у північній частині країни є промислові поклади залізної руди, родовища свинцевих руд, вольфраму й цинку.

20. Панама

Офіційна назва - Республіка Панама (República de Panamá - ісп. мова, Republic of Panama - англ. мова).

Географічне положення - розташована в Центральній Америці на Панамському перешийку між Карибським морем і Тихим океаном, межує з Коста-Рікою на заході і Колумбією на сході.

Територія – 77,1 тис. 4В. км.

Населення – 3,5 млн. чол. (2010 р).

Столиця – Панама (Panama) – 1,2 млн. осіб (2007 р.).

Адміністративний поділ – 9 провінцій (provincia), які діляться на  муніципії (municipio), і 3 автономні індіанські резервації.

Офіційна мова – іспанська.

Релігія – більшість віруючих – католики.

Грошова одиниця – бальбоа = 100 сентесімо.

Національне свято – 3 листопада – День незалежності (1903 р.).

Членство в міжнародних організаціях – член ООН, МВФ, ОАД.

Політична система

Панама - республіка.  Глава держави - президент, який обирається загальним прямим і таємним  голосуванням строком на 5 років без права переобрання на повторний період. За конституцією діючому президенту дозволяється знову висунути свою кандидатуру не раніше, ніж через 10 років по закінченню мандата. Два віце-президенти обираютьсятим самим шляхом і на той самий строк, що й президент. Президент Республіки Панами  - Рікардо МАРТИНЕЛЛІ БЕРРОКАЛЬ (Ricardo Martinelli Berrocal). Обраний 3 травня 2009 р. Вступив на посаду 1 липня 2009 р. Віце– президент – Хуан Карлос ВАРЕЛА (Juan Carlos Varela). Законодавча  влада здійснюється Національною асамблеєю (Asamblea Nacional) - однопалатний  парламент, у складі 71 депутата, які обираються загальним прямим і таємним голосуванням строком на 5 років за системою пропорційного представництва. Національна асамблея обрана 3 травня 2009 р. Голова – Ектор АПАРІСІО (Hector Aparisio). Виконавча влада належить президентові, який очолює уряд і призначає міністрів. Нинішній уряд сформований 1 липня 2009 р. Глава уряду - Президент Республіки Панами  - Рікардо МАРТИНЕЛЛІ БЕРРОКАЛЬ (Ricardo Martinelli Berrocal). Політичні партії

Ліберальна  партія

Націоналістичний   республіканський   ліберальний  рух (МОЛІРЕНА

Панамська партія

Партія  за демократичні зміни

Патріотичний союз

Революційно-демократична   партія 

Економіка

Панама знаходиться на перехресті світових морських комунікацій, один з найбільших міжнародних торгово-фінансових центрів. Основні галузі промисловості: конструкційних матеріалів, нафтопереробна, рибна, цементна. Панама – велика транзитна країна, що обумовлено Панамським каналом. Транспорт :автомобільний, морський, повітряний. У країні є 115 аеродромів. Сучасний аеропорт в місті Панама є теж важливим транзитним пунктом, що зв'язує Північну і Південну Америку. Панама ввозить сиру нафту, транспортні засоби і іншу промислову продукцію. Основні статті експорту – банани, креветки, цукор-сирець і нафтопродукти.