Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
43.54 Кб
Скачать

Позитивний приклад.

На розвиток особистості велике виховне значення мають позитивні зразки і приклади поведінки і діяльності інших людей. Недарма один мудрий чоловік сказав, що для духовного розвитку особистості потрібні три умови: великі цілі, великі перешкоди і великі приклади.

Сутність позитивного прикладу як методу виховання перебуваєте використанні кращих зразків поведінки і діяльності інших людей для порушення в учнів прагнення (потреби) до активної роботи під собою, до розвитку та вдосконалення своїх особистісних властивостей і якостей і подолання наявних недоліків.

Він справляє надзвичайно сильний вплив на розвиток свідомості і моральних почуттів дітей. Спостерігаючи та аналізуючи живі зразки патріотизму, мужності, працьовитості, культури відносин між людьми, школяр виразніше осмислює сутність і зміст цих якостей.

Вправа (приучення).

Під цим методом розуміється багаторазове повторення дій і вчинків, які у цілях освіти і закріплення в них необхідних навичок і звичок поведінки.

Вправи (приучення) як загальний метод виховання застосовуються для вирішення найрізноманітніших завдань суспільного, морального, естетичного і фізичного розвитку учнів.

Широкий діапазон виховного впливу цього методу на учнів обумовлює велику різноманітність засобів його реалізації. В якості таких засобів виступають різні форми навчальної роботи, різноманітні позакласні заходи, а також спілкування як особливий вид діяльності, в процесі якого виробляється культура мови, навички та звички ввічливості, правдивості, товариства і т.д. Інакше кажучи, будь-яка практична діяльність учнів, якщо вона відповідним чином організована, є засобом реалізації методу вправ (привчання).

Схвалення та осуд.

У процесі виховання застосовуються методи схвалення і засудження.

Схвалення як метод виховання є не що інше, як визнання, позитивна оцінка поведінки або якостей учня з боку педагога або колективу товаришів, висловлені публічно або в особистій формі. На противагу цьому засудження виражається в несхвалення і негативною оцінкою дій і вчинків особистості, які суперечать нормам і правилам поведінки.

Кожен з цих методів має відповідні засоби реалізації і вимагає особливого мистецтва в застосуванні. Так, засобами методу схвалення є наступні види (заходи) заохочення: особиста похвала вчителя, класного керівника, директора школи, подяка в наказі по школі, нагородження похвальними грамотами, медалями та цінними подарунками, які є своєрідними засобами схвалення.

Засобами (заходами) методу засудження виступають: зауваження вчителя, усний догана, догана в наказі по школі, виклик для навіювання на педрада, переклад в паралельний клас чи в іншу школу, виключення зі школи за погодженням з районним відділом освіти і науки. нарешті, направлення у школу для важковиховуваних.

Засудження тільки тоді досягає мети, коли воно є справедливим і підтримується суспільною думкою колективу

Вимога і контроль за поведінкою.

Вимога є спосіб безпосереднього спонукання учнів до тих чи інших вчинків, чи діям, спрямованим на поліпшення поведінки. Вимоги допомагають учням усвідомлювати і переживати виникають у них внутрішні протиріччя між наявним і необхідним рівнем розвитку і тим самим викликають потребу в роботі над собою. Педагогічними засобами цього методу є прохання, тактовні вказівки і розпорядження вчителів, класних керівників, директора школи і його заступників. Значення цього методу полягає в тому, що він дозволяє оперативно і дієво реагувати на відхилення в поведінці учнів і відповідним чином коригувати його