Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
43.54 Кб
Скачать

Перемикання на інші види діяльності.

Дієвим методом подолання недоліків є перемикання учнів на інші, більш корисні види діяльності і поступове формування нового стереотипу поведінки.

Дуже дієвим виявляється цей метод, коли потрібно викликати в учня або колективу нові психічні переживання, наприклад, згладити з'явилася образу, знизити гнітючий вплив невдачі або поганого настрою. Педагогічна дієвість даного методу пов'язана з тим, що, перемикаючи увагу учня чи цілого колективу на нові види діяльності, педагог збуджує в них нові психічні переживання, створює нові внутрішні установки в поведінці і таким чином посилює свій вплив на їхню свідомість, почуття і вольову сферу.

4. Організація самовиховання та самонавіювання

Самовихова́ння — свідома діяльність людини, спрямована на вироблення у себе позитивних рис і подолання негативних.

Передусім самовиховання потребує від людини знання себе, вміння оцінювати власні позитивні й негативні риси.

Важливим аспектом самовиховання є логічне мислення, вміння аналізувати кожен свій вчинок, що сприяє виробленню вимогливості до себе як постійної риси характеру, без якої неможливо досягти успіху. Самовиховання потребує тривалих вольових зусиль, уміння керувати собою, досягати поставленої мети, не занепадати духом від невдач. Підвищує ефективність процесу самовиховання ідеал, до якого прагне учень. Успішність процесу самовиховання значною мірою залежить від рівня розвитку колективу взагалі. У згуртованому колективі, де панує здорова громадська думка, атмосфера доброзичливості, розвинута взаємовимогливість, самовиховання відбувається, як правило, успішно.

Етапи самовиховання

Процес самовиховання тривалий і охоплює такі етапи:

• з'ясування педагогами ставлення учнів до процесу самовиховання. З цією метою проводять анкетування. На цьому етапі в учнів формують спонукальні мотиви, свідоме ставлення до самовиховання.

• поява в учня прагнення до самовдосконалення. Педагог на цьому етапі повинен допомогти сформувати ідеал, до якого слід прагнути, виробити в учня стійке бажання наслідувати його.

• початок систематичної роботи учня над собою у процесі реалізації програми самовиховання. Педагог допомагає учневі контролювати результати втілених рішень. Згодом зовнішній контроль педагога чи колективу послаблюється, зростають самостійність та ініціатива вихованця.

Прийоми роботи над собою

У процесі організації самовиховання учнів навчають спеціальним прийомам роботи над собою, до яких належать:

а) самопереконання.

б) самонавіювання.

в) самопідбадьорювання.

г) самозаохочення.

ґ) самопримус.

д) самоаналіз

ж) самозобов'язання.

Процес виховання передбачає і подолання негативних рис, тобто перевиховання і виправлення.

Перевиховання — виховний процес, спрямований на подолання негативних рис особистості, що сформувалися під впливом несприятливих умов виховання.

Виправлення — складний психічний процес перебудови особистості, що відбувається під впливом перевиховання і самостійної роботи особистості над усуненням відхилень у своїй свідомості та поведінці.

Процес перевиховання спрямований на подолання негативних рис особистості і на виправлення таких категорій неповнолітніх: важковиховуваних, педагогічне занедбаних, неповнолітніх правопорушників і злочинців.

Перевиховання здійснюють поетапно.

На першому (підготовчому) етапі детально вивчають і аналізують позитивні й негативні якості педагогічне занедбаного учня, умови, що призвели до їх виникнення, визначають шляхи нейтралізації негативних і посилення позитивних якостей особистості, конкретні завдання та зміст процесу перевиховання.

На другому (початковому) етапі перевиховання починається реалізація наміченої програми роботи з учнем:

На третьому (переломному) етапі триває реалізація програми роботи з підлітком, але вже в умовах, коли він прийняв її, добровільно виконує свої обов"язки, виявляє самостійність і активність.

На завершальному етапі створюють умови для залучення учня до активної участі в усіх видах системної діяльності, нагромаджується позитивний досвід поведінки, розширюється сфера самовиховання.

Специфічними принципами перевиховання є:

Поєднання переконання з примусом.

Гуманне ставлення до важковиховуваних учнів.

Об"єктивне ставлення до важковиховуваного учня у процесі його перевиховання.

Ставлення до важковиховуваного учня як до всіх школярів.

Педагогічний вплив на важковиховуваного учня в не-афектному стані.

Випереджувальне формування позитивних якостей, а не боротьба з недоліками.

Провідна роль наставника у перевихованні.

Перевиховання педагогічно занедбаного учня здійснюють у загальному процесі навчально-виховної роботи школи із залученням до неї учнівського колективу, батьків, громадськості, з використанням усіх загальнопедагогічних методів виховання, враховуючи при цьому специфічні особливості його особистості, ставлення до виховних впливів і до власного виправлення.