Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій .doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
512 Кб
Скачать
    1. Економічна суть та класифікація нематеріальних активів

Підприємства для обліку і узагальнення інформації про наявність і рух нематеріальних активів керуються положенням (стандартом) 8 „Нематеріальні активи”. Нематеріальні активи – немонетарні, тобто не грошові активи, які не мають матеріальної форми, але можуть бути відокремлені від підприємства, а строк їх використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує 1 рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.

Для обліку інших необоротних матеріальних активів використовують рахунок 12 „Нематеріальні активи” (він є активним, балансовим). Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, яка складається з вартості придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з їх придбанням та доведенням до стану, у якому вони придатні до використання за призначенням. Планом рахунків передбачено відкриття наступних субрахунків до даного рахунку.

Шифр та назва субрахунку

Характеристика субрахунку

121 «Права користування природними ресурсами»

Призначений для відображення наявності об’єктів права користування ресурсами природного середовища. На цьому субрахунку ведеться облік прав користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо.

122 «Права користування майном»

Призначений для відображення в обліку прав користування майном. На цьому субрахунку ведеться облік прав користування земельною ділянкою, прав користування будівлею, прав на оренду приміщень тощо.

123 «Права на знаки для товарів і послуг»

Призначений для обліку наявності прав на знаки для товарів то послуг. На цьому субрахунку ведеться облік товарних знаків, торгових марок, фірмових назв тощо.

124 «Права на об’єкти промислової власності»

Призначений для відображення наявності прав на об’єкти промислової власності. На цьому субрахунку ведеться облік прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо.

125 «Авторські та суміжні з ними права»

Призначений для відображення наявності авторських та суміжних з ними прав. На цьому субрахунку ведеться облік прав на літературні та музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо.

127 «Інші нематеріальні активи»

Призначений для обліку інших нематеріальних активів, якими володіє підприємство. На цьому субрахунку ведеться облік прав на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо.

За Дебетом відображається надходження придбаних, створених або безоплатно отриманих необоротних матеріальних активів за первісною вартістю, сума витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єктів, сума дооцінки вартості таких об’єктів.

По Кредитом відображається: вибуття об’єктів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності їх критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації.