Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
s_31_po_45_shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

35. Проаналізуйте концепцію соціальної еліти за працею х.Ортеги-і-Гассета “Повстання мас”.

Ортега-і-Гассет обґрунтовує протиставлення духовної еліти, яка творить культуру, і мас, які несвідомо засвоюють стандартні поняття та уявлення.Еліта ж, за Ортегою-і-Гассетом, меньші люди, які виділяються з маси, покликані бути в меншості й боротися з більшістю (масою) задля прогресу суспільства і культури в цілому. Ортега-і-Гассет говорить про еліту як про «обрану меншість», вищий клас. Він стверджує, що еліти володіють суспільними ідеями і культурою. Вони рефлектують і утримують основи, на яких тримається цивілізований світ, а для масової людини цих основ просто не ісеує.К еліті належать люди, які шукають і знаходять «вищий початок». Тіх, хто це робить сам, Ортега-і-Гассет зараховує до еліти, тих, хто отримує з чужих рук - до массе.Етот огляд дозволяє виділити наступні смисли, пов'язані з поняттю «еліти».Основна функція еліти - забезпечити співвідношення сучасних їй інстанцій влади із загальним змістом існуючого порядку.Друга функція еліти - культивувати зразки сучасного життя як для людей у ​​владі, так і для всього суспільства.

Таким чином, еліта не співпадає з людьми у владі (чиновниками, політиками), багатими людьми, інтелектуалами і людьми мистецтва. Вона швидше складає їм противагу, вимушуючи розуміти місію країни, її історію і перспективу, загальний простір орієнтації в сучасному світі. Крім того, еліта створює середовище для вирощування сучасних лідерів, поставляючи їх у владу, в бізнес і сфери культури.

36.Покажіть смислове навантаження поняття “соціальний простір” за працею п.Сорокіна “Соціальна та культурна мобільність”.

П. Сорокін під соціальною мобільністю розуміє будь-який перехід індивіда чи соціального об'єкта (цінності), тобто всього того, що створено чи модифіковано людською діяльністю, з однієї соціальної позиції в іншу. Ця теорія розроблена Сорокіним, заснована на уявленні про суспільство як соціальному просторі, елементарною частинкою якого є окремий індивід.Положення людини в соціальному просторі визначається:1) його ставленням до соціальних груп, з якими він взаємодіє;2) ставленням груп один до одного всередині популяції;3) відношенням даної популяції до інших популяціям, що входять в людство..

Соціальний простір в корені відрізняється від простору геометричного. Люди, що знаходяться поблизу один від одного в геометричному просторі (наприклад, начальник і його підлеглий), в соціальному просторі відокремлені величезною дистанцією.І навпаки, люди, що знаходяться дуже далеко один від одного в геометричному просторі (наприклад, два керівника фірми), можуть бути дуже близькі соціально. Таким чином, можемо зробити наступні висновки:1 соціальний простір - це народонаселення Землі;2 соціальний стан - «це сукупність зв'язків соціального простору з усіма групами населення, всередині кожної з цих груп, тобто з її членами»;3 становище людини в соціальній всесвіту визначається шляхом встановлення цих зв'язків;4 сукупність таких груп, а також сукупність положень всередині кожної з них складають систему соціальних координат, що дозволяє визначити соціальне становище будь-якого індивіда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]