Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
s_31_po_45_shpory.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

45.Проаналізуйте структуру соціальних інститутів, зв’язок між їх складовими та роль кожної з них.

Соціальні інститути - це організована система зв'язків і соціальних норм, якаоб'єднує значущі суспільні цінності і процедури, які задовольняють основні потребисуспільства. Або соціальний інститут (від лат. Institutum - встановлення, установа) - історично склалася, стійка і закріплена в нормах моралі (моральності), правасистема суспільних відносин, наприклад, сім'я, освіта, держава, право, власність, наука, економіка, політика, армія і т.д. Вони не тільки забезпечують досягненняголовних переваг (передбачуваність, надійність, регулярність і т.д.). Соціальніінститути дають підставу сподіватися не тільки на те, що та чи інша потреба будетак чи інакше задоволена, але і на те, що дана мета буде досягнута на якісномурівні.

Міллс нараховував у сучасному суспільстві п'ять інституційних підходів,

маючи на увазі головні інститути:1. Економічний - інститут, що організує господарську діяльність;2.Політичний - інститут влади;3. Сімейний - інститут, регулюючий статеві відносини, народження і соціалізацію дітей;4.Військовий - інститут, що організує законне спадщину;5. Релігійний - інститут, що організує колективне шанування богів.

П'ять основних потреб та інститутів:1.Потреба у відтворенні роду (інститут сім'ї та шлюбу);

2. Потреба в безпеці та соціальному порядку (політичні інститути,держава);3.Потреба в засобах існування (економічні інститути, виробництво);4. Потреба в отриманні знань, в соціалізації підростаючого покоління, підготовка кадрів (інститути освіти в широкому сенсі, тобто включаючи науку і культуру);5. Потреба вирішення духовних проблем, сенсу життя (інститут релігії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]