Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

4 Вбудовані засоби моніторингу і аналізу мереж

4.1 Агенти snmp

На сьогоднішній день існує кілька стандартів на бази даних управляючої інформації. Основними є стандарти MIB-I і MIB-II, а також версія бази даних для віддаленого управління RMON MIB. Крім цього, існують стандарти для спеціальних MIB пристроїв конкретного типу, а також приватні MIB конкретних фірм-виробників обладнання.

Початкова специфікація MIB-I визначала лише операції читання значень змінні величини. Операції зміни чи установки значень об'єкта є частиною специфікацій MIB-II.

Версія MIB-I (RFC 1156) визначає до 114 об'єктів, які поділяються на 8 груп:

- System - загальні дані про пристрій (наприклад, ідентифікатор постачальника, час останньої ініціалізації системи);

- Interfaces - описуються параметри мережевих інтерфейсів пристрою (наприклад, їх кількість, типи, швидкості обміну, максимальний розмір пакету);

- AddressTranslationTable - описується відповідність між мережевими і фізичними адресами (наприклад, за протоколом ARP);

- InternetProtocol - дані, що відносяться до протоколу IP (адреси IP-шлюзів, хостів, статистика про IP-пакети);

- ICMP - дані, що пов'язані з протоколом обміну керуючими повідомленнями ICMP;

- TCP - дані, що належать до протоколу TCP;

- UDP - дані, що належать до протоколу UDP (кількість переданих, прийнятих та помилкових UPD-дейтаграмм);

- EGP - дані, що пов'язані з протоколом обміну маршрутною інформацією ExteriorGatewayProtocol, який використовується в мережі Internet (число прийнятих з помилками і без помилок повідомлень).

З цього переліку груп змінних видно, що стандарт MIB-I розроблявся з жорсткою орієнтацією на управління маршрутизаторами, які підтримують протоколи стека TCP/IP.

У версії MIB-II (RFC 1213), прийнятої в 1992 році, був істотно (до 185) розширено набір стандартних об'єктів, а кількість груп збільшилася до 10.

У число об'єктів, що описують кожен конкретний інтерфейс пристрою, включені наступні:

- IfType - тип протоколу, який підтримує інтерфейс. Цей об'єкт приймає значення всіх стандартних протоколів канального рівня, наприклад, rfc877-x25, ethernet-csmacd, iso88023-csmacd, iso88024-tokenBus, iso88025-tokenRing і т. д.;

- IfMtu - максимальний розмір пакета мережного рівня, який можна послати через цей інтерфейс.

- IfSpeed - пропускна здатність інтерфейсу в бітах в секунду (100 для Fast Ethernet).

- IfPhysAddress - фізичну адресу порту, для Fast Ethernet ним буде MAC-адреса.

- IfAdminStatus - бажаний статус порту:

- up - готовий передавати пакети;

- down - не готовий передавати пакети;

- testing - знаходиться в тестовому режимі.

- IfOperStatus - фактичний поточний статус порту, має ті ж значення, що і ifAdminStatus.

- IfInOctets - загальна кількість байт, прийняте даним портом, включаючи службові, з моменту останньої ініціалізації SNMP-агента.

- IfInUcastPkts - кількість пакетів з індивідуальним адресою інтерфейсу, доставлених протоколу верхнього рівня.

- IfInNUcastPkts - кількість пакетів з широкомовним або мультівещательнимі адресою інтерфейсу, доставлених протоколу верхнього рівня.

- IfInDiscards - кількість пакетів, які були прийняті інтерфейсом, виявилися коректними, але не були доставлені протоколу верхнього рівня, швидше за все через переповнення буфера пакетів або ж з іншої причини.

- IfInErrors - кількість пакетів, що прийшли, які не були передані протоколу верхнього рівня через виявлення в них помилок.

Окрім об'єктів, що описують статистику за вхідними пакетів, є аналогічні об'єкти, пов'язані з вихідними пакетами. Як видно з опису об'єктів MIB-II, ця база даних не дає детальної статистики по характерних помилок кадрів Ethernet, крім цього, вона не відображає зміну характеристик у часі, що часто цікавить мережевого адміністратора. Ці обмеження були згодом зняті новим стандартом на MIB - RMON MIB, який спеціально орієнтований на збір детальної статистики по протоколу Ethernet, до того ж з підтримкою такої важливої функції, як побудова агентом залежностей статистичних характеристик від часу.