Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бомбочка)).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
270.34 Кб
Скачать

1. Економічна сутність реальних інвестицій

Реальні інвестиції - це вкладання коштів в реальний (основний та оборотний) капітал, спрямоване на приріст виробничих фондів та матеріально-технічних запасів.

В економічній літературі прийнято розрізняти "чисті реальні інвестиції", які направляються на збільшення основного капіталу та утворення нових основних та частини оборотних фондів як виробничого, так і не виробничого призначення, та "валові реальні інвестиції", які відрізняються від "чистих" на розмір одноразових витрат, які забезпечують просте відтворення.

Реальні інвестиції можуть мати вигляд нетто-інвестицій, або початкових інвестицій, які здійснюються на основі проекту або при купівлі підприємства (фірми), та реінвестицій (знову вивільнені інвестиційні ресурси, які використовуються на придбання нових засобів виробництва). Нетто-інвестиції разом із реінвестиціями утворюють брутто-інвестиції.

Поділяють реальні інвестиції і на: інвестиції у "зовнішні умови" - найбільш вигідне вкладання вільних коштів в сторонні виробничі та інші структури; та інвестиції у власну діяльність - вкладання капіталу у підвищення конкурентного статусу підприємства як за рахунок внутрішніх, так і за рахунок зовнішніх джерел фінансування.

Реальні інвестиції – це вкладення в основний капітал та на приріст матеріально-виробничих запасів. До них відносять інвестиції:

в основні активи на:

  • придбання (або виготовлення) нового обладнання, в тому числі витрати на їх доставку, монтаж та введення в експлуатацію;

  • модернізацію діючого обладнання;

  • будівництво та реконструкцію будівель та споруд тощо.

в нематеріальні активи, які пов’язані, перш за все, з придбанням нової технології (патенту, ліцензії) та торгової марки.

в оборотні кошти, які передбачають забезпечення:

  • нових та додаткових запасів основних та допоміжних матеріалів;

  • нових та додаткових запасів готової продукції;

  • збільшення рахунків дебіторів.

Загальна сума усіх згаданих вище реальних інвестицій має вигляд сукупних реальних інвестицій, об'єктами яких є:

* об'єкти виробничого призначення - * об'єкти невиробничого призначення об'єкти * будови - * черги будівництва - * пускові комплекси

* об'єкти будівництва * нове будівництво - * розширення діючих підприємств - * * реконструкція діючих підприємств * технічне переозброєння діючих підприємств - це Усі об'єкти інвесторами відбираються на конкурсній основі. Зокрема, інвестор вкладатиме кошти у будівництво нового підприємства лише за умови, якщо об'єкт:

◊ відповідає вимогам науково-технічного прогресу, що підтверджується висновком відповідних органів експертизи;

◊ має позитивний висновок державної екологічної експертизи;

◊ забезпечує:

а) ефективність використання вкладених коштів;

б) окупність капітальних вкладень в межах п'яти років;

в) дотримання нормативних термінів будівництва;

г) сприяння рішенню економічних і соціальних проблем:

д) розширення експортних можливостей.

Інвестування витрат з технічного переозброєння, реконструкції та розширення діючих підприємств буде здійснюватися тільки за умови, якщо ці заходи забезпечать:

• прискорення науково-технічного прогресу;

• розвиток наукомістких галузей;

• випуск нової високоефективної продукції; суттєве підвищення якості продукції;

• підвищення продуктивності праці і скорочення чисельності працюючих;

• розширення виробництва товарів і платних послуг населенню.

При цьому в обов'язковому порядку мають дотримуватися такі вимоги:

– тривалість здійснення витрат не повинна перевищувати нормативну, а за відсутності норм не повинна перевищувати 2 років;

– продукція, що передбачена до випуску в результаті здійснення заходів, які інвестуються, повинна відповідати світовому рівню або перевершувати його, бути конкурентоздатною на світовому ринку і відповідати всім вимогам для реалізації за вільноконвертовану валюту.