Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Качанов Владислав Лаборатона робота 8.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
44.48 Кб
Скачать

1.2.Офісние системи

Важливою частиною сучасної робочої станції є так звані "офісні" засоби обробки інформації. У дистрибутиві HomePC Edition ™ до таких засобів відносяться:

Gnumeric-інструмент для створення та обробки електронних таблиць, що підтримує формати MS Excel і Lotus 1-2-3

Офісний пакет koffice, що включає текстовий процесор з підтримкою формату MS Word, електронні таблиці з підтримкою формату MS Excel

Потужний текстовий процесор LyX, що дозволяє набирати і форматувати текст звичайним чином і зберігати результати в різних форматах, серед яких-LaTeX, HTML, PostScript, PDF.

Найбільш потужною з представлених офісних систем є OpenOffice.org ™. Він найбільш коректно працює з форматами MS Office ™.

Перекодування текстових файлів здійснюється програмою iconv з пакету glibc. Наприклад:

iconv-f CP1251 - t KOI8-R foo.txt> foo.new.txt

перекодує foo.txt з cp1251 в koi8-r. Назви кодувань повинні відповідати їх іменами в / usr/share/i18n/charmaps. Список доступних кодувань можна побачити по команді

iconv-list

Конвертувати документи з формату MS Office можна утилітою wvWare: можлива конвертація в LaTeX, DVI, PDF, PS та інші формати.

Для перегляду документів у форматах PDF і PS зручна програма gv.

Безсумнівно, для багатьох виявиться корисним англо-російський електронний словник (словник Мюллера).

1.3. Сапр

Деталь у процесі розробки

Система автоматизації проектних робіт (САПР) або CAD (англ. Computer - Aided Design) - організаційно-технічна система, призначена для виконання проектної діяльності із застосуванням обчислювальної техніки, що дозволяє створювати конструкторську та / або технологічну документацію.

Зазвичай охоплює створення геометричних моделей вироби (твердотільних, тривимірних, складових), а також генерацію креслень вироби та їх супровід. Слід зазначити, що російський термін «САПР» по відношенню до промислових систем має більш широке тлумачення, ніж «CAD» - він включає в себе як CAD, так і елементи CAM (Computer-aided manufacturing), а іноді й елементи CAE (Computer- aided engineering).

Компоненти САПР:

Математичне забезпечення САПР - математичні моделі, методики та способи їх отримання

Лінгвістичне забезпечення САПР

Технічне забезпечення САПР - пристрої введення, обробки і виведення даних, засоби підтримки архіву проектних рішень, пристрої передачі даних

Інформаційне забезпечення САПР - інформаційна база САПР, автоматизовані банки даних, системи управління базами даних (СКБД)

Програмне забезпечення САПР

Програмні компоненти САПР (прикладом може служити Геометричний решатель САПР)

Методичне забезпечення

Організаційне забезпечення

Приклади САПР:

1.3.1AutoCAD

AutoCAD 2006, запущений під Windows XP. Завантажено креслення, встановлюваний в якості прикладу.

AutoCAD - 2-х і 3-х мірна система автоматизованого проектування і креслення компанії Autodesk. Сімейство продуктів AutoCAD є одним з найбільш поширених САПР у світі.

Компанія Autodesk займається розробкою системи автоматизованого проектування AutoCAD більше 20-ти років. За цей час були створені тисячі доповнень і спеціалізовані рішення від сторонніх фірм і самої компанії Autodesk. На даний момент у світі налічується близько шести мільйонів користувачів AutoCAD.

1.3.2.Bocad-3D

Bocad-3D - одна з перших 3D-CAD програм для проектування металоконструкцій, яка розвивається вже більше 30 років.

Дана система проектування дозволяє конструктору в найкоротші терміни і з великою точністю виконувати дуже складні проекти будинків і споруд. Після створення 3D-моделі, простановка номерів позицій, створення креслень і специфікацій відбувається в автоматичному режимі, що зменшує кількість помилок при отриманні кінцевого результату. Велика кількість інтерфейсів дозволяє передавати дані з програми в інші додатки (DXF (2D & 3D), DWG, DBF, XML, PDMS, SDNF, SDS / 2 .. і т. д.) Інтерфейс DSTV надає користувачам можливість отримання файлів для верстатів ЧПУ.

1.3.3.CATIA

CATIA - система автоматизованого проектування (САПР) французької фірми Dassault Systèmes. CATIA V1 була анонсіровна в 1981 році.

На даний момент у світі використовуються дві версії - V4 і V5, які значно відрізняються між собою. CATIA V4 була анонсована в 1993 році і створювалася для Unix-подібних операційних систем, CATIA V5 була анонсована в 1998 році і це перша з версій, яка може працювати під управлінням Microsoft Windows. За запевненням Dassault Systèmes CATIA V5 була відтворена з "нуля" і втілила в собі передові технології САПР кінця 20-го століття - початку 21-го століття.

Основними конкурентами є NX (Unigraphics) і Pro / ENGINEER.

1.3.4.Cadmech

Cadmech - САПР компанії Intermech, система, значно розширює можливості AutoCAD в області проектування машинобудівних креслень. Cadmech прискорює проектування в порівнянні з «чистим» AutoCAD в кілька разів і скорочує терміни освоєння AutoCAD до 2-3 днів. Cadmech створений спільними зусиллями конструкторів і програмістів, тому максимально враховує специфіку роботи конструктора-механіка.

1.3.5.Electric

Electric VLSI Design System - САПР, використовувана для розробки електричних схем і проектування топології друкованих плат. Крім іншого, це зручний інструмент для використання мов опису апаратури, таких як VHDL і Verilog.

Electric був open-source проектом протягом багатьох років, і зараз він легко доступний через FSF (Free Software Foundation).

Electric VLSI - система автоматизованого проектування надвеликих інтегральних схем (НВІС). За допомогою Electric можна розробляти інтегральні МОП і біполярні схеми, друковані плати або схеми будь-якого типу. Electric має безліч стилів редагування, що включають планування, схематику, ілюстрації, архітектурне проектування. Electric може взаємодіяти з різними специфікаціями і форматами файлів, як VHDL, CIF, GDS II. Найцінніша вбудована в Electric можливість - це система прив'язок, яка дає можливість здійснювати проектування зверху вниз з дотриманням цілісності всіх з'єднань.

1.3.6.SolidWorks

SolidWorks - продукт компанії SolidWorks Corporation, програма призначена для тривимірного проектування САПР і працює під управлінням Microsoft Windows. Розроблена як альтернатива для двомірних програм САПР.

Придбала популярність завдяки простому інтерфейсу.

Програма з'явилася в 1993 році і склала конкуренцію таких продуктів як AutoCAD та Autodesk Mechanical Desktop, SDRC I-DEAS (сьогодні Unigraphics NX) і Pro / ENGINEER.

Головне завдання програми - надати користувачеві потужність тривимірної САПР системи за ціною системи двомірного САПР.

1.3.7.T-FLEX CAD

Продукт T-FLEX CAD - повнофункціональна система автоматизованого проектування, що володіє сучасними засобами розробки проектів будь-якої складності. Система об'єднує параметричні можливості тривимірного моделювання із засобами створення та оформлення конструкторської документації. T-FLEX CAD розроблений російською компанією Топ Системи.

Для створення продуктів конструкторської діяльності компанія Топ Системи пропонує п'ять систем, які дозволяють охопити різні рівні автоматизації конструкторських робіт різних підрозділів підприємства:

- T-FLEX CAD LT - автоматизація креслення

- T-FLEX CAD 2D - автоматизація проектування

- T-FLEX CAD 3D SE - підготовка креслень по 3D моделями

- T-FLEX CAD 3D - тривимірне моделювання

- T-FLEX CAD Viewer - безкоштовна програма для перегляду і друку 2D креслень T-FLEX.

У 2007 році компанії «Топ Системи» і продукту T-FLEX CAD виповнилося 15 років.

Російський програмний комплекс T-FLEX CAD / CAM / CAE / CAPP / PDM, - набір сучасних програмних засобів для вирішення завдань технічної підготовки виробництва будь-якої складності в різних галузях промисловості. Комплекс об'єднує системи для конструкторського і технологічного проектування, модулі підготовки керуючих програм для верстатів з ЧПК і інженерних розрахунків. Всі програми комплексу функціонують на єдиній інформаційній платформі системи технічного документообігу і ведення складу виробів.

Програмний комплекс T-FLEX CAD / CAM / CAE / CAPP / PDM включає в себе:

Конструкторська підготовка виробництва:

- T-FLEX CAD 3D - тривимірне параметричне твердотільне моделювання

- T-FLEX CAD 2D - параметричне креслення та моделювання

- T-FLEX CAD LT - автоматизація креслення

- T-FLEX CAD 3D SE - підготовка креслень по 3D моделями

Бібліотеки - бібліотеки параметричних елементів

- T-FLEX друковані плати - конвертор з електронних САПР

Технологічна підготовка виробництва:

- T-FLEX технологія - проектування технологічних процесів

- T-FLEX нормування - технічне нормування

- T-FLEX ЧПУ - підготовка програм для верстатів з ЧПК

- T-FLEX NC Tracer - імітація процесу обробки деталей

Розрахункові системи:

- T-FLEX Аналіз - звичайно елементний аналіз

- T-FLEX Динаміка - динамічний аналіз механічних систем

- T-FLEX Розрахунки - зубчасті передачі

- T-FLEX / Пружини - конструювання пружних елементів

Прикладні системи:

- T-FLEX / ІС - інженерний довідник

- T-FLEX / Розкрій - оптимізація розкрою листового матеріалу

- T-FLEX / Штампи - проектування оснащення штампів

- T-FLEX / Прес-форми - проектування оснащення прес-форм

Документообіг:

- T-FLEX DOCs - управління проектами та документообігом.

1.3.8.Компас (САПР)

Система КОМПАС розроблена російською компанією АСКОН. Існує в двох версіях: КОМПАС-Графік і КОМПАС-3D, відповідно призначених для плоского креслення і тривимірного проектування.

КОМПАС-Графік може використовуватися як повністю інтегрований в КОМПАС-3D модуль роботи з кресленнями та ескізами, так і в якості самостійного продукту, повністю закриває завдання 2D-проектування та випуску документації.

Система орієнтована на повну підтримку стандартів ЕСКД. КОМПАС-Графік автоматично генерує асоціативні види тривимірних моделей (у тому числі розрізи, перерізи, місцеві розрізи, місцеві види, види за стрілкою, види з розривом). Всі вони асоційовані з моделлю: зміни в моделі приводять до зміни зображення на кресленні.

Стандартні види автоматично будуються в проекційної зв'язку. Дані в основному написі креслення (позначення, найменування, маса) синхронізуються з даними із тривимірної моделі.

Існує велика кількість додаткових бібліотек до системи КОМПАС, автоматизують різні спеціалізовані завдання.

1.3.9.FreeCAD (AS. Koh's)

FreeCAD - Вільний САПР, підходяща для навчання комп'ютерному графічному проектування. Особливістю FreeCAD є наявність засобів моделювання руху. Написана на мові Smalltalk.

Не варто плутати даний продукт з іншим, що мають таку ж назву - FreeCAD'ом, які розробляються Юргеном Райгелем (факт збігу назв не дуже ясний з точки зору ліцензування, але зрозумілий з точки зору семантики - обидва є вільними САПР).

1.3.10.FreeCAD (Juergen Riegel's)

FreeCAD - відкрита САПР.

У середовищі фахівців ряду галузей відома проблема створення повноцінної САПР в рамках open source, і хоча FreeCAD на момент останнього редагування даної статті ще не є кадідатом на таку «повноцінність», цей продукт може розглядатися як одна зі спроб Созань бази для вирішення цієї проблеми. Розробник FreeCAD Юрген Райгель, що працює в корпорації DaimlerCrisler, позиціонує свою програму як перший безкоштовний інструмент проектування механіки (порівнюючи свій продукт з такими розвиненими невільними системами як CATIA версій 4 і 5, SolidWorks), створений на основі бібліотеки Open CASCADE. Мета програми - надати базовий інструментарій цієї бібліотеки в інтерактивному режимі.

(Слід зазначити, що має місце ще один програмний продукт має назву FreeCAD, його розробник - Aik-Siong Koh, і він не пов'язаний з FreeCAD'ом Юргена Райгеля.)

1.3.11.QCad

QCad Community Edition - проста 2-мірна САПР відкритим кодом, яка придатна для креслення архітектурних планів. Працює під Windows, MacOS X та на * nix системах. Вона досить успішно застосовується в таких країнах, як Тайвань. Деякі тайванської компанії взяли її в якості стандартного рішення.

Випуск безкоштовною для особистого використання версії QCad Community Edition слідує за кілька місяців після професійної версії. Приміром, остання версія Community Edition - 2.0.5.0, в той час як професійної - 2.1.3.2. Одна ліцензія на професійну версію коштує $ 33. Ви можете завантажити демоверсію Professional Edition і використовувати її без обмежень у функціональності 100 годин.

QCad надає інструменти для креслення точок, прямих, дуг, кіл, еліпсів, ламаних, NURBS-кривих, тексту, розмірів, штрихування та суцільної заливки. Він також може працювати з растровими зображеннями і має безліч інших інструментів. Командний рядок розташований під головним вікном, у ньому ви можете контролювати хід креслення.

З іншого боку, QCad не підтримує DWG-файли, які використовуються у AutoCAD.

1.3.12.BRL-CAD

BRL-CAD - багатоплатформовий САПР відкритим кодом. Вона представляє з себе потужний 3D САПР для моделювання складових об'ємних тіл (CSG). BRL-CAD включає в себе інтерактивний геометричний редактор, паралельну променеву трасування (дослівний переклад), підтримку для прорахунку (rendering) і геометричного аналізу. Продукт BRL-CAD розробляється більше 20 років і використовується збройними милами США. Весь проект поширюється у вихідному коді. Працює на платформах BSD, IRIX, Linux, MacOS X, Solaris і Windows.