Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРУ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
94.25 Кб
Скачать

3.5. Державний план розвитку туризму на 2013-2023 роки

Туристична галузь набуває дедалі більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери в Україні, стрімко інтегрується у світову туристичну індустрію. Пріоритетний напрям розвитку в'їзного та внутрішнього туризму є важливим чинником підвищення якості життя в Україні, утворення додаткових робочих місць, поповнення валютних запасів держави та підвищення її авторитету на міжнародній арені.

Розвиток туризму в Україні істотно впливає на такі сектори економіки, як транспорт, торгівля, зв'язок, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів широкого вжитку, і є одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки. У свою чергу важливими факторами розвитку туристичної галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал країни.

Туризм в Україні може і повинен стати сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення державного та місцевих бюджетів, засобом загальнодоступного і повноцінного відпочинку та оздоровлення, а також ознайомлення з історико-культурною спадщиною та сьогоденням нашого народу і держави.

Пріоритетним видом туризму для України залишається іноземний (в'їзний) туризм як вагомий чинник поповнення валютними надходженнями державної скарбниці та створення додаткових робочих місць.

Нині Україна має понад 4,5 тис. закладів розміщення туристів і відпочиваючих на 620 тис. місць, але вони потребують модернізації та реконструкції відповідно до міжнародних стандартів. Крім того, підтримання в належному стані потребують і рекреаційні зони, пам'ятки культури та архітектури України, інші об'єкти туристичних чи екскурсійних послуг.

На сучасному етапі розвиток системи управління туристичною галуззю повинен охоплювати такі питання, як удосконалення структури управління, реалізація державної політики у цій галузі шляхом координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та суб'єктів підприємництва. Важливе значення має вдосконалення державної статистики з питань туризму з урахуванням міжнародних стандартів та досвіду інших країн.

План розвитку туристичної сфери на наступні 10 років

Найменування заходу

Відповідальні за виконання

Строк виконання

Створення умов для залучення іноземних і вітчизняних інвестиційних та кредитних коштів у розвиток матеріально-технічної бази туристичної галузі.

Міністерство культури, Мінфін, Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2023 роки.

Розроблення і впровадження механізмів залучення та розподілу позабюджетних коштів, призначених для виконання Плану

Міністерство культури і туризму

Забезпечення розташування об'єктів туристичної інфраструктури відповідно до схем планування території України.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство культури, Міністерство інфраструктури України

2013-2023 роки.

Розроблення і виконання комплексних програм розвитку туристичних центрів України.

Міністерство культури і туризму, Мінфін, Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації держадміністрації.

2013-2023 роки.

Проведення інвентаризації та оцінки природних та історико-культурних ресурсів.

Міністерство культури, Міністерство екології та природних ресурсів України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2015 роки.

Проведення досліджень експлуатаційних запасів мінеральних вод і лікувальних грязей, їх бальнеологічної оцінки.

Міністерство екології та природних ресурсів України, МОЗ

2013-2015 роки.

Розроблення методики та визначення норм максимально допустимого антропогенного навантаження у межах рекреаційних територій.

Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство культури, МОЗ.

2013-2015 роки.

Розроблення механізму раціонального та екологічно збалансованого використання природного та історико-культурного потенціалу для потреб туризму.

Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство культури, МОЗ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2014 роки.

Виконання робіт з відновлення ландшафтів та поліпшення упорядкування рекреаційних територій.

Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство культури, МНС, МОЗ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2018 роки.

Удосконалення системи екологічної освіти населення.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту , Міністерство культури, МНС

2013-2014 роки.

Створення сприятливих умов, відповідної інфраструктури та нових туристичних маршрутів для розвитку перспективних тематичних напрямів туризму, зокрема екстремального, культурно-пізнавального, мисливського та рибальського, підводного, релігійного, спортивно-оздоровчого, яхтового, круїзного та інших

Міністерство культури, МНС, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Рада міністрівАвтономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2023 роки.

Здійснення заходів щодо удосконалення і подальшого розвитку системи освіти для підготовки спеціалістів туристичної галузі.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство культури

2013-2023 роки.

Запровадження нових форм післядипломної освіти та підвищення кваліфікації кадрів туристичної галузі.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство культури

2013-2017 роки.

Розроблення методологічних засад удосконалення статистики з питань туризму з урахуванням міжнародних стандартів і досвіду інших країн.

Міністерство культури, Держкомстат, Міністерство економічного розвитку та торгівлі

2013-2015 роки.

Проведення досліджень з питань розвитку туризму, підготовка рішень про пріоритетність розвитку та фінансування проектів у туристичній галузі.

Міністерство культури, Міністерство економічного розвитку та торгівлі МНС.

2013-2023 роки.

Дослідження існуючих потоків і попиту на послуги в'їзного, виїзного, транзитного і внутрішнього туризму, в тому числі за регіонами і об'єктами, та розроблення відповідних прогнозів їх розвитку.

Міністерство культури, Держкомстат, Міністерство інфраструктури України

2013-2020 роки.

Удосконалення рекламно-інформаційної діяльності у туристичній галузі, поліпшення іміджу України на міжнародній арені

Міністерство культури, Міністерство інфраструктури України

2013-2023 роки.

Постійне оновлення інформаційного банку даних про інвестиційні проекти в туристичній галузі.

Міністерство культури, Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські та держадміністрації.

2013-2023 роки.

Проведення маркетингових дослідженьз метою визначення

пріоритетних міжнародних ринків для національного туристичного продукту.

Міністерство культури

2013-2023 роки

Розроблення карт, схем туристичних об'єктів і схем розміщення пунктів сервісу в туристично-рекреаційних зонах за напрямками національної мережі міжнародних транспортних коридорів.

Міністерство культури, Міністерство інфраструктури України, МНС.

2013-2015 роки.

Вдосконалення нормативно-правової бази з метою залучення до розвитку туристичної індустрії підприємств малого бізнесу та приватного сектору, особливо в сільській місцевості.

Міністерство культури, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

2013-2014 роки.

Розроблення організаційних і правових заходів та технічних вимог до безпеки у туристичній галузі.

Міністерство культури, МНС.

2013-2014 роки.

Заходи Плану реалізуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, суб'єктів підприємництва усіх форм власності, громадських організацій, цільових кредитів банків, міжнародної технічної допомоги, інвестиційних коштів, інших джерел, незаборонених законодавством.

Виконання Плану дасть змогу відновити і зміцнити існуючу матеріально-технічну базу туризму, створити якісний національний туристичний продукт, здатний максимально задовольнити потреби населення, забезпечити комплексний розвиток регіонів України, створити передумови для залучення іноземних інвестицій, сприяти ефективному туристичному обміну та зміцненню іміджу України на міжнародній арені, підвищити якість науково-методичного та кадрового забезпечення туристичної галузі, а також забезпечить створення високоприбуткової галузі економіки, яка задовольнить потреби внутрішнього та іноземного туризму, з урахуванням природно-кліматичного, рекреаційного, соціально-економічного та історико-культурного потенціалу України.

Список використаної літератури:

1. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні - О.Н. Ярмиш, В.О. Серьогін.

2. http://portal.rada.gov.ua.

3. . Регламент Верховної Ради від 18.11.2010// Відомості Верховної Ради України.

4. . Конституція України. Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р.

5.  Конституційне право України- За ред. В.Я. Тація, В.Ф. Погорілка, Ю.Н. Тодики.

6. Закон України “Про внесення змін до Закону України "Про туризм"” //

Відомості Верховної Ради. - 2004. - N 13. - С.180.

7.Про заходи щодо забезпечення реалізації державної політики у галузі

туризму: Указ Президента України від 14.12.2001 №1213/2001.

8.Про підтримку розвитку туризму в Україні: Указ Президента України від

02.03.2001 №127/2001.

9.Про основні напрями розвитку туризму в Україні до 2010 року: Указ

Президента України.

10.http://www.uaday.info/articles/1/view/323

31

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]