Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект дисциплина пр 90.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Заохочення.

12. Для відзначення сумлінного ставлення осіб рядового і начальницького складу до виконання службових обов'язків можуть застосовуватися такі заохочення:

- оголошення подяки;

- нагородження цінним подарунком або грішми;

- нагородження почесною грамотою;

- нагородження нагрудним знаком органів внутрішніх справ;

- дострокове присвоєння чергового спеціального звання;

- присвоєння спеціального звання, вищого на один ступінь від

- звання, передбаченого на займаній посаді.

Як захід заохочення може також застосовуватися дострокове зняття раніше накладеного стягнення.

13. У навчальних закладах і навчальних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України, крім заохочень, перелічених у статті 12 цього Статуту, можуть застосовуватися:

- нагородження особистою фотокарткою курсанта чи слухача, сфотографованого біля розгорнутого прапора навчального закладу;

- надсилання батькам курсанта чи слухача листа з подякою;

- дозвіл на позачергове звільнення з розташування навчального закладу, підрозділу;

- надання короткострокової відпустки тривалістю до 5 діб.

14. За мужність і відвагу, виявлені при виконанні службових обов'язків, та інші особливі заслуги перед державою особи рядового і начальницького складу можуть бути представлені до державної нагороди.

Дисциплінарні стягнення.

15. На осіб рядового і начальницького складу можуть накладатися такі стягнення:

- зауваження;

- догана;

- сувора догана;

- затримка у присвоєнні чергового спеціального звання або поданні до його присвоєння на строк до одного року;

- попередження про неповну посадову відповідність;

- пониження в посаді;

- пониження в спеціальному званні на один ступінь;

- звільнення з органів внутрішніх справ.

16. У навчальних закладах і навчальних підрозділах Міністерства внутрішніх справ України, крім стягнень, перелічених у статті 15 цього Статуту, можуть застосовуватися:

- позбавлення звільнення з розташування навчального закладу, підрозділу на строк до одного місяця;

- позачергове призначення в наряд по службі (за винятком призначення в караул або черговим по підрозділу) чи на роботу до 5 нарядів.

17. На осіб рядового і начальницького складу, нагороджених нагрудним знаком органів внутрішніх справ, може бути накладено дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення цього знака.

Права начальників щодо застосування заохочень і накладення дисциплінарних стягнень.

18. Заохочення і дисциплінарні стягнення застосовуються начальниками в межах наданих їм прав. Перелік посад начальників та їх прав щодо застосування заохочень і накладення дисциплінарних стягнень визначається додатком до цього Статуту. Дисциплінарні права інших начальників встановлюються Міністром внутрішніх справ України стосовно до дисциплінарних прав начальників, передбачених переліком.

Міністр внутрішніх справ України користується правом застосування заохочень і накладення дисциплінарних стягнень, передбачених цим Статутом, щодо всіх осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ республіки.

19. Якщо начальник вважає свої дисциплінарні права недостатніми для заохочення чи покарання підлеглого, то він порушує клопотання про це перед старшим прямим начальником.

20. Начальник, який перевищив надані йому дисциплінарні права чи застосував стягнення, не передбачене цим Статутом, несе за це відповідальність, а накладене стягнення скасовується начальником, який застосував це стягнення, або старшим прямим начальником.

21. Старший начальник має право скасувати, пом'якшити чи посилити дисциплінарне стягнення, накладене підлеглим йому начальником, якщо службовою перевіркою встановлено, що воно не відповідає тяжкості вчиненого проступку і ступеню провини.

22. Дисциплінарні стягнення у вигляді звільнення з органів внутрішніх справ, пониження в посаді або в спеціальному званні, позбавлення нагрудного знака органів внутрішніх справ накладаються тими начальниками, яким надано право прийняття до органів внутрішніх справ, призначення на посаду, присвоєння звання, нагородження нагрудним знаком.

23. Накладати дисциплінарні стягнення на працівників слідчого апарату органів внутрішніх справ (з урахуванням додержання вимог кримінально-процесуального законодавства) можуть лише начальники органів внутрішніх справ, яким надано право призначати цих працівників на посаду, їх заступники по слідству, а також начальники вищестоящих органів внутрішніх справ та їх заступники.

24. У разі порушення дисципліни особами рядового або начальницького складу при проїзді залізничним, повітряним, водним чи іншим видом транспорту, а також під час перебування у відпустці, відрядженні або на лікуванні начальник місцевого органу внутрішніх справ, якому стало відомо про порушення дисципліни, вживає заходів до припинення порушення і повідомляє про те, що сталося, за місцем служби особи, яка вчинила порушення.

Особа рядового або начальницького складу органів внутрішніх справ після прибуття до місця служби повинна доповісти своєму безпосередньому начальникові про вчинене нею порушення.