Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект дисциплина пр 90.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Порядок застосування заохочень, накладення і виконання дис-циплінарних стягнень.

25. Заохочення оголошуються в наказах. Подяка і зняття усного стягнення можуть бути оголошені як наказом, так і усно.

Наказ про заохочення доводиться до відома рядового або начальницького складу особисто, перед строєм чи на нараді (зборах).

До осіб рядового і начальницького складу, які мають дисциплінарні стягнення, заохочення може бути застосовано, як правило, у вигляді зняття раніше накладеного стягнення.

При особливих службових заслугах зняття дисциплінарного стягнення може застосовуватися у вигляді додаткового засобу заохочення.

26. Дисциплінарне стягнення повинно відповідати тяжкості вчиненого проступку і ступеню провини.

За вчинений дисциплінарний проступок накладається тільки одне стягнення. При порушенні дисципліни спільно кількома особами дисциплінарне стягнення накладається на кожного винного окремо.

При визначенні виду і міри покарання беруться до уваги: характер проступку, його наслідки, обставини, за яких його було вчинено, попередня поведінка винного, його ставлення до служби, стаж служби і рівень кваліфікації.

Перед накладанням стягнення, що оголошується в наказі, від винного береться пояснення (письмове чи усне).

27. Звільнення осіб рядового і начальницького складу з органів внутрішніх справ є крайнім заходом дисциплінарного стягнення і може провадитись за систематичне порушення дисципліни або вчинення проступку, несумісного з перебуванням на службі в органах внутрішніх справ.

28. Дисциплінарне стягнення повинно бути накладено в строк до одного місяця з того дня, як про проступок стало відомо начальнику, а в разі проведення по цьому проступку службової перевірки чи порушення кримінальної справи - не пізніше одного місяця з дня закінчення службової перевірки чи провадження по кримінальній справі, не рахуючи часу хвороби винного або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення у зв'язку з клопотанням товариського суду повинно бути накладено не пізніше місячного строку з дня надходження рішення товариського суду.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладено у період перебування особи у відпустці чи під час її хвороби, або якщо з дня вчинення проступку минуло більше року. В цей строк не включається період проведення дізнання чи попереднього слідства по кримінальній справі, якщо в ході провадження по ній особою рядового або начальницького складу допущено порушення законності.

Накладення дисциплінарного стягнення на осіб рядового і начальницького складу за проступки, вчинені під час чергування, несення караульної чи патрульно-постової служби, проводиться тільки після зміни з чергування, караулу, поста або після заміни їх іншими особами.

29. У крайніх випадках, що не терплять зволікання, особа рядового або начальницького складу, яка вчинила проступок, може бути усунута від виконання службових обов'язків начальником, якому вона є підлеглою по службі.

30. Накладення дисциплінарного стягнення на винного, який перебуває в нетверезому стані, а також одержання від нього пояснення відкладається до його витвереження.

31. Дисциплінарні стягнення: зауваження, догана, позачергове призначення в наряд, позбавлення звільнення з розташування навчального закладу, підрозділу можуть бути оголошені як наказом, так і усно. Інші стягнення оголошуються в наказі.

Про накладення дисциплінарного стягнення оголошується працівникові особисто, перед строєм чи на нараді (зборах).

32. Дисциплінарне стягнення виконується негайно, але не пізніше місяця з дня його накладення, не рахуючи часу перебування винного у відпустці або його хвороби. Після закінчення цього строку дисциплінарне стягнення не виконується, але підлягає обліку.

Особи, з вини яких накладені стягнення не виконано, несуть відповідальність у дисциплінарному порядку.

33. У разі подання скарги виконання накладеного дисциплінарного стягнення не припиняється.

34. Дисциплінарне стягнення, накладене на працівника наказом, вважається знятим, якщо протягом року з дня накладення стягнення його не буде піддано новому дисциплінарному стягненню. Закінчення річного терміну не тягне за собою повернення нагрудного знака.

Стягнення, накладене усно, вважається знятим по закінченні місячного строку.

35. Дострокове зняття дисциплінарного стягнення у порядку заохочення провадиться начальником, який наклав його, рівним йому чи старшим прямим начальником.

Для зняття дисциплінарного стягнення, накладеного старшим начальником, безпосередній начальник порушує відповідне клопотання по інстанції.

Зняття дисциплінарного стягнення, крім накладеного усно, провадиться наказом, про що особі рядового або начальницького складу оголошується особисто, перед строєм чи на нараді (зборах).

36. Питання про подальше просування по службі особи, на яку було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді пониження в посаді, вирішується в кожному окремому випадку на загальних підставах.

37. У разі застосування дисциплінарного стягнення у вигляді пониження в спеціальному званні попереднє звання може бути поновлено не раніш як через рік після пониження в званні, якщо притягнений до відповідальності довів своє виправлення зразковою службою і бездоганною поведінкою.

38. Всі заохочення і дисциплінарні стягнення, за винятком оголошених усно, підлягають обліку в порядку, встановленому Міністром внутрішніх справ України.

39. Особа рядового або начальницького складу при виявленні порушень чинного законодавства, зловживань або інших недоліків у службовій діяльності повинна доповісти про це по команді чи надіслати пропозицію, заяву або скаргу старшому прямому начальникові аж до Міністра внутрішніх справ України.

40. Кожна особа рядового або начальницького складу має право оскаржити неправомірні щодо неї дії начальників з питань і в порядку, передбачених чинним законодавством.

При звільненні із служби в органах внутрішніх справ за ініціативою адміністрації у разі відхилення скарги з цього приводу вищестоящими в порядку підлеглості службовою особою чи органом звільнений працівник органів внутрішніх справ має право оскаржити звільнення в суд.

Працівник органів внутрішніх справ має право оскаржити до суду прийняті щодо нього рішення службових осіб органів внутрішніх справ, якщо вважає, що вони ущемляють його гідність і особисті права, не пов'язані із службовою діяльністю.

41. Начальник, до відання якого не належить вирішення питань, порушених у пропозиціях, заявах чи скаргах, надсилає їх не пізніш як у п'ятиденний строк по команді або до іншого органу(установи), про що повідомляє заявника.

Забороняється надсилати скарги на розгляд тих начальників, дії яких оскаржуються.

42. Начальник, який допустив незаконні чи несправедливі дії щодо підлеглого за подані ним пропозицію, заяву або скаргу, підлягає дисциплінарній відповідальності.

43. Заяви і скарги вирішуються в строк до одного місяця, а ті, що не потребують додаткового вивчення і перевірки, невідкладно, але не пізніше 15 днів з дня надходження до органу, зобов'язаного вирішити питання по суті.

У тих випадках, коли для вирішення заяви або скарги необхідне проведення спеціальної перевірки, витребування додаткових матеріалів або вжиття інших заходів, строки вирішення заяви чи скарги можуть бути, як виняток, продовжені начальником органу внутрішніх справ або його заступником, але не більш як на один місяць, з повідомленням про це особи, яка подала заяву чи скаргу.

Пропозиції розглядаються в строк до одного місяця, за винятком тих пропозицій, які потребують додаткового вивчення.

Скарги на необґрунтоване притягнення до дисциплінарної відповідальності, подані після закінчення трьохмісячного строку з дня, коли притягнутому до відповідальності оголошено про стягнення, розгляду не підлягають.