Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
науково-дослідницький проект.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
44.53 Кб
Скачать

2. Історичний аспект

Ще в 1766 році петербурзький професор хімії І. Г. Леман описав новий мінерал, знайдений на Уралі на Березовській копальні, в 15 кілометрах від Єкатеринбургу. Обробляючи камінь соляною кислотою, Леман отримав смарагдово-зелений розчин, а в білому осаді, що утворився, виявив свинець. В 1770 році, Березовські копальні описав академік П. С. Паллас. «Березовські копальні, — писав він, — складаються з чотирьох копалень, які розробляються з 1752 року. У них ... знаходять чудовий червоний свинцевий мінерал, який не був виявлений більше ні в жодній іншій копальні Росії. При роздрібненні в порошок вона дає красиву жовту фарбу...». Мінерал був названий «сибірським червоним свинцем». Згодом за ним закріпилася назва «крокоїт» (РbCrО4).

Зразок цього мінералу був в кінці XVIII століття привіз Паллас до Парижа. Крокоїтом зацікавився відомий французький хімік Луї Нікола Воклен, а в 1797 році він добув з нього хром. Один з друзів Воклена запропонував йому назвати елемент хромом (по-грецьки «хрома» — забарвлення) через яскраві кольори його сполук. Спочатку Воклену не сподобалося запропонована назва, оскільки відкритий ним метал мав звичайне сіре забарвлення і неначе не виправдовував свого імені. Але друзі все ж зуміли умовити Воклена і, після того, як французька Академія наук по всій формі зареєструвала його відкриття, хіміки всього світу внесли слово «хром» в списки відомих науці елементів.

Розділ іі. Хром як проста речовина

1. Фізичні властивості. Застосування

У чистому вигляді — блакитно-білий метал з кубічною об’ємноцентрованою кристалічною граткою. Густина 7,2 р/см3, температура плавлення 1903ºС, температура кипіння біля 2570ºС.

Хром має всі характерні властивості металів — добре проводить тепло, майже не чинить опору електричному струму, має властивий більшості металів блиск. Цікава особливість хрому полягає в тому, що при температурі біля 37°С багато його фізичних властивостей різко, стрибкоподібно змінюються. За цієї температури внутрішнє тертя хрому досягає максимуму, а модуль пружності падає до мінімальних значень. Так само раптово змінюються електропровідність, коефіцієнт лінійного розширення, термоелектрорушійна сила. Поки вчені не можуть пояснити цю аномалію.

При температурі 39°C переходить з парамагнітного стану в антиферомагнітний (точка Неєля).

Хром (з домішками) є найтвердішим металом (твердість за шкалою Мооса 8.5). Домішки вуглецю до хрому ще більше збільшують його твердість.

Дуже чистий хром досить добре піддається механічній обробці.

Хром та його аналоги широко використовують як легуючі додатки до спеціальних нержавіючих сталей, вони містять приблизно 17 - 19% хрому і 8 - 13% нікелю. При меншому вмісті Хрому сталь набуває значної міцності та твердості. Сплав нікелю з хромом ніхром (80% Ni, 20% Cr) має високу температуру плавлення, його використовують в нагрівальних елементах печей, які дають можливість досягти температури +1100 °C.

Алюмо- і силікотермічний Хром використовують для виплавки ніхрому та інших нікелевих сплавів і стеліту.

. Значна кількість Хрому йде на декоративні корозійностійкі покриття. Широке вживання отримав порошковий Хром у виробництві металокерамічних виробів і матеріалів для зварювальних електродів.