Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSE test 4.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Vyberte výraz se stejným významem jako má podtržená část věty:

15. Podniky se stále častěji zadlužují, aby mohly financovat expanzi na východní trhy (odstavec 6).

a) ofenzivu b) defenzívu c) pronikání d) stahování

16. Českým subjektům v zahraničí nejvíce půjčují banky, které mají pohledávky skoro 500 miliard.

a) peněžní nároky b) finanční cíle c) peněžní požadavky d) finanční ztráty

Vyberte výraz s opačným významem než má podtržená část věty:

17. Na zahraničním dluhu se podílí drtivou většinou obchodní banky a ostatní sektory.

a) praktickou b) těsnou c) ohromnou d) naprostou

18. Poměr schodku investiční pozice k hrubému domácímu produktu vzrostl na 32 procent (odstavec 8).

a) deficitu b) manka c) ztráty d) přebytku

Vyberte větu, která nejlépe shrnuje odstavec č. 7:

19.

a) České subjekty si půjčují u bank, přímých investorů a dodavatelů, což se minimálně projevuje na zahraničním dluhu ČR.

b) Čeští podnikatelé řeší dočasné finanční propady půjčkami u zahraničních bank, přímých investorů a dodavatelů.

c) Čeští podnikatelé si půjčují od vedlejších investorů a dodavatelů, což má minimální dopad na výši zahraničního dluhu ČR.

d) České subjekty si půjčují u bank, přímých i vedlejších investorů a dodavatelů, přičemž nejvyšší pohledávky mají právě banky a finanční instituce.

Vyberte větu, která nejlépe shrnuje celý text:

20.

a) Zahraniční dluh ČR se zvýšil na 1,22 bilionu korun, což je dáno především rychlým zadlužováním českých podniků a půjčkami české vlády v zahraničí.

b) Zahraniční dluh ČR se zvýšil na 1,22 bilionu korun, což je dáno nejrůznějšími příčinami, na nichž se podílí zejména česká vláda.

c) Zahraniční dluh ČR se zvýšil na 1,22 bilionu korun, což je dáno především zadlužením českých firem u zahraničních bank a dalších finančních institucí.

d) Zahraniční dluh ČR se zvýšil na 1,22 bilionu korun, což je dáno především rychlým zadlužováním českých podniků v zahraničí, přičemž Česká národní banka na něm má minimální vliv.

III. část

Text 2 – Doplňování do textu

Obecně prospěšná společnost

Obecně prospěšné společnosti jsou ……….(1)……….zákonem o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění ………(2)……..zákonů. Za osm let ….(3)…. existence si již našly své místo mezi ……..(4)……..organizacemi. Podpisem prezidenta byla dále schválena novela zákona o obecně prospěšných společnostech.

Obecně prospěšné společnosti (dále jen OPS) jsou typem právnické osoby, jejímž hlavním posláním je poskytovat obecně ………(5)…...služby. Zákon ….(6)….neurčuje, které služby jsou obecně prospěšné. Soudce .....(7)… rozhodování o zápisu obecně prospěšné společnosti do …..(8)…….posuzuje otázku obecné prospěšnosti služeb, jež chce společnost ….(9)….. Základním vodítkem k jeho rozhodování ….(10)…právě ….(11)…., zda budou služby poskytovány „pro všechny uživatele za ….(12)…..stanovených a pro všechny stejných podmínek“, což nelze vykládat absolutně. Je-li např. OPS zřizována jako ….(13)…důchodců, poskytuje služby pro definovanou skupinu obyvatel - osoby v důchodovém věku.

Zakladatelem OPS může být v souladu s § 3 zákona každá fyzická nebo právnická osoba. I obce jako ….(14)…osoby mohou být zakladateli této organizace. ….(15)….stát může být zakladatelem OPS, založení OPS pak musí být provedeno zákonem o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]