Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать
  1. Системи побудови початкового курсу математики у варіативних підручниках

Варіативними є підручники Л. Петерсон, які є складовою комплексної програми розвитку дитини «Росток». Кожний підручник є одночасно й робочим зошитом. До кожної програмної теми і підготовчі вправи, пояснення, репродуктивні завдання та розгалужена система завдань розвивального характеру: бліц-турніри, числові ребуси, завдання з логічним навантаженням тощо.

  1. Складові математичної освіти у початковій школі

До основних складових математичної освіти у початковій школі належить: зміст (Державний стандарт математичної освіти); структура (система побудови і послідовність вивчення інформації: програма, підручники); засоби подачі й ефективного засвоєння навчальної інформації; діяльність вчителя на уроці (наявність у вчителя професійно-значущих якостей: емпатія, динамізм, акторські уміння, емоційна стійкість); інтерес учнів до вивчення математики.

  1. Урок математики як цілісний творчий процес. Психолого-педагогічні умови побудови такого уроку

Урок математики як цілісний творчий процес – це урок, на якому домінує у часі ситуації розмірковування – ситуація допитливості, пошуку, сумніву. Такий урок не є окремим типом уроку, він є змістовою характеристикою кожного типу уроку.

Умови: створення атмосфери довіри до дитини, забезпечення взаємозв’язку розумової діяльності з позитивними емоціями; вивчення поняття та його властивостей – провідна дія вчителя на уроці; застосування інтерактивних методів навчання.

  1. Забезпечення наступності у навчанні математики між початковими та 5-6 класами

Здійснюється аналіз кожної змістової лінії курсу «Математика» для початкової школи та її відображення у курсі «Математика» для 5 – 6 –их класів. Наприклад, лінія «Числа і дії над ними». Початкова школа: натуральні числа, ознайомлення із звичайними дробами, 5-й клас: водяться десяткові дроби, 6-й клас: всі дії із звичайними та десятковими дробами тощо.

  1. Методи навчання математики. Шляхи поєднання словесних методів з методами образного бачення

Метод – це спосіб організації навчальної діяльності. На рівні засвоєння нових знань можуть бути використані словесні методи, наприклад, проблемно-пошуковий діалог (сприяє розвиткові, переважно, лівої півкулі головного мозку) у поєднанні з методом образного бачення (сприяє розвиткові, переважно, правої півкулі головного мозку). Метод образного бачення – емоційно-образне дослідження об’єкта, що означає в широкому розумінні проговорити, записати, намалювати результати свого дослідження, дивлячись на слово, знак чи реальний предмет. Використання методу образного бачення у поєднанні із словесними методами означає миттєве створення вчителем наочності в процесі пояснення. Наприклад, використання кругів Ейлера.

  1. Метод «Мозкова атака». Можливості застосування його на уроках математики в початковій школі

Застосування цього методу допомагає вчителеві активізувати творчу думку учнів, розвинути гнучкість мислення, діалогічні ланки в структурі мислення, а саме: мислення насамперед для себе — формулювання певної ідеї; мислення насамперед для іншого — вміння стати в позицію іншого і ніби мислити з його боку; мислення спільно з іншим — спільний вибір раціональної ідеї і розробка остаточного рішення. Форма роботи – групова (групи по 4 – 6 учнів)

Для спільної навчальної діяльності на уроках математики доцільно пропонувати завдання на конструювання в процесі роботи над геометричним матеріалом. Саме такого характеру завдання спонукають кожну дитину запропонувати власну ідею, а це, в свою чергу, формує готовність до інтелектуального ризику (дитина має багато ідей, вміє і не боїться їх висловити). Доцільно застосовувати на уроках узагальнення й систематизації вивченого.